Översikt

Indokina runt

Vår riktigt stora Indokinaresa tar dig med till alla de främsta resmålen i Vietnam, Laos och Kambodja. Men vi kommer också bortanför turiststråken till landsbygd och byar.

Efter 40 år av tumult och krig har de tre länderna i "Franska Indokina" äntligen fått ro. Ur djungeln och krigsdammet träder en närmast outforskad kulturskatt av svunna imperier, bortglömda folkslag och storslagna naturupplevelser fram. 

Livet i regionen har aldrig varit lätt och länderna tillhör fortfarande de fattigare i Asien. Men med en ung och energisk befolkning, god tillväxt och utländska investeringar ser framtiden ljus ut. Följ med på ett stort och mycket upplevelserikt äventyr genom det historiska och det nya Indokina.


Om vår färdledare Stefan Wennerholm

Magisterexamen i kinesiska och östasienkunskap från Stockholms universitet, studerat kinesiska vid Pekings universitet och Yunnans universitet i Kunming. Har lett ett stort antal rundresor till Kina/Tibet, Indien och Indokina. Har lett resorna Indokina runt flera gånger. Bosatt i Göteborg, men ofta på resa. Talar kinesiska. Specialintressen: digitalkameror (väntar på den definitiva) och resor, så klart.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Ho Chi Minhstaden (Saigon), Jadekejsarens tempel

  Avresa med flyg till Ho Chi Minhstaden (Saigon) där vi möts av vår svenska färdledare. Då vi har lite tid på oss innan vi får checka in på vårt hotell, passar vi på att besöka Jadekejsarens tempel där vi får en dos daoism och känna av folklivet i Vietnam.

 • Dong Khoigatan och Saigons centrum

  Vi tar vi en kortare stadspromenad genom Saigons franska koloniala miljöer, längs fashionabla Dong Khoigatan, en gång känd som Rue Catinat. Vi passerar Notre Damekatedralen, Postkontoret (vars stålkonstruktion är ritad av Gustave Eiffel), Hotel Continental, Operan, Stadshuset (byggt av fransmännen med Paris stadshus som förebild) och Rex Hotel, välkänt för de inte alltid med verkligheten helt överenstämmande pressbriefingar som den amerikanska militären höll där under kriget - "the Five O'Clock Follies".

 • Dag 3 Saigon, Cu Chitunnlarna

  I Cu Chi, ca sex mil nordväst om Saigon, ser vi en del av det sofistikerade och omfattande handgrävda tunnelsystem i flera nivåer som FNL-gerillan framgångsrikt använde sig av under Vietnamkriget. Tunnlarna användes som gömställen, sambandscentraler, vapengömmor, logi, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder. Tunnlarna i Cu Chi var som mest 250 km långa och började byggas redan under 1948 då Viet Minh stred mot fransmännen. Idag finns det omkring 121 km tunnlar kvar som den vietnamesiska regeringen vill bevara som krigsminne. 

 • Fd presidentpalatset, Krigsminnesmuseet

  Vi besöker Sydvietnams fd Presidentpalats. Palatset ersatte 1966 ett franskbyggt 1800-talspalats som bombats av rebeller 1962 och är ett elegant exempel på 1960-talsdesign, där klassiska vietnamesisk symbolism och feng shui mixas med västerländsk modernism. Palatset är nästan intakt bevarat som det såg ut på förmiddagen den 30 april 1975 då två nordvietnamesiska stridsvagnar forcerade grindarna, varvid Sydvietnam upphörde att existera. 

  I närheten ligger War Remnants Museum (Krigsminnesmuseet), lämpligt nog på en tomt som en gång hyste det amerikanska propagandaorganet United States Information Agency. Dock är möjligen det tidigare namnet "Utställningen för amerikanska och kinesiska krigsförbrytelser" inte så lämpligt längre. Museet är inte ett traditionellt militärmuseum, utan huvudfokus ligger på utställningar av bilddokumentation från kriget, ett bildmaterial som påminner oss om att Vietnam för inte så länge sedan fick utstå något av det svåraste ett land kan utsättas för. Bilderna från boken Requiem, tagna av omkomna från båda sidor, är oerhört starka. 

 • Dag 4 Saigon, Cao Daitempel

  Färden går idag ut mot Mekongflodens stora delta. Framme i deltat tittar vi först in i ett Cao Daitempel. Cao Dai är en mycket annorlunda religion, exklusiv för Vietnam där den har cirka två miljoner anhängare. Religionen karaktäriseras av sin färgglada och fantasifulla tempelarkitektur. Man blandar alla de stora världsreligionerna och har som sina helgon bl a Jeanne d’Arc, William Shakespeare och Victor Hugo.

 • My Tho, Mekongdeltat

  Efter att ha färdats genom sex länder och 4 350 kilometer från Qinghai och Tibet i Kinas inre når Mekongfloden slutligen Sydkinesiska sjön. De sista tjugo milen förgrenar sig floden i flera mindre grenar kallade ”De nio drakarna” – Song Cuu Long – som också är det vietnamesiska namnet på floden. Detta nätverk av flodarmar och kanaler utgör det myllrande, bördiga, fisk- och frukt- och folkrika Mekongdeltat.

  I My Tho vid den Över Mekongfloden tar vi en båt ut deltat. My Tho är inte bara porten till Mekongdeltat utan också en viktig marknadsstad och provinsen Tien Giangs huvudstad. Vi ska bland annat åka sampan (typ stora kanoter) på en av flodens många kanaler och besöka en fruktplantage för att provsmaka tropisk frukt. Åter till Saigon under eftermiddagen.

 • Dag 5 Saigon, flyg till Danang, Chammuseum, China Beach

  Vi flyger under förmiddagen från Saigons flygplats Tan Son Nhat till Danang, där en buss väntar på att ta oss vidare till den gamla handels- och hamnstaden Hoi An. Men först tittar vi in i det lilla, men mycket fina, Chammuseet. Här får vi ta del av deras omfattande samling av skulpturer och andra artefakter från det gåtfulla och närmast bortglömda kungariket Champa. Champa nådde sin höjdpunkt under svensk vikingatid och dominerade det som idag är mellersta och södra Vietnam från 100-talet e Kr ända fram till 1500-talet. I likhet med khmererna i Kambodja var Champa starkt påverkad av indisk kultur, tillbad de hinduiska gudarna och uppförde magnifika tempel i djungel. 

  Vidare färd mot Hoi An. Vi gör en paus vid China Beach - en av Vietnams finaste stränder, känd inte minst för att det var här de amerikanska rekryterna fick vila upp sig mellan striderna under Vietnamkriget. Stranden börjar vid Monkey Mountain och sträcker sig 30 km söderut, nästan hela vägen ner till Hoi An.

 • Hoi An

  Hoi An kan anses vara en av Sydostasiens äldsta städer, eftersom denna plats från andra århundradet fram till 1000-talet var en av de viktigaste hamnarna i hela Champariket. Hamnen var en period den största i Sydostasien och bland annat bedrevs kryddhandel i stor skala. Idag finns den gamla stadskärnan och hamnen med på Unescos världsarvslista. Med sin naturliga hamn utgjorde Hoi An i gamla tider ett tryggt stopp för fartyg som färdades på Sydkinesiska sjön. Jämte vietnameser satte kineser och japaner upp handelshus här under 1600-talet. Så småningom ankrade portugiser, holländare och britter för att fylla på förråd eller handla siden, porslin och annat som fanns till försäljning. 

  Vi promenerar längs de små gatorna, besöker något av handelshusen, tittar in på den livliga lilla marknaden, så typisk för Vietnam med kvinnorna i sina konformade hattar, och går över den gamla jordbävningssäkra Japanska bron. Hoi An har inga jordbävningar men det kunde ju inte japanerna veta.

 • Dag 6 Hoi An, My Son

  Halvdagsutflykten till My Son är ett tillfälle att se mer av landsbygden i mellersta Vietnam. Men främst ger den en inblick i en närmast bortglömd högkultur. Ungefär en timmes bilresa in i landet återfinner vi ruiner av hinduiska tempel uppförda till främst guden Shivas ära. Platsen är lite otillgänglig, skyddad av vackra berg täckte av frodig grönska. Från 300-talet till 1300-talet var det en kultplats för religiösa ceremonier för Champas kungar och gudar. Som mest fanns fler än 70 tempel i området. Idag återstår något dussin rödaktiga tempeltorn i tegel, torn som en gång var religiösa helgedomar. Sorgligt nog förstördes det högsta av tempeltornen av amerikanska bombningar under kriget. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och shopping.

 • Dag 7 Hoi An, Danang, Haivanpasset, Huê

  Via Danang kör vi idag norrut mot den gamla kejsarstaden Hué. Vi tar oss över Haivanpasset -"Havet av moln"-, som delar in landet i två distinkta klimatzoner. Har vi tur med vädret får vi en magnifik utsikt över den vackra kusten åt både norr och söder. Vi fortsätter ned på andra sidan passet till Lang Costranden där rejäla vågor ofta inbjuder mer till surfing än till bad. Efter vidare färd längs National HIghway No 1 når vi slutligen den gamla huvudstaden Huê, säte för de tretton kejsare av Nguyendynastin som regerade Vietnam 1802 - 1945.

 • Tu Ducs grav

  Här börjar vi med att besöka kejsar Tu Ducs grav, en vacker men melankolisk plats. Graven ligger i ett område med Nguyendynastins gravar från perioden 1802-1945. Kejsaren använde anläggning långt före sin bortgång, i en av paviljongerna satt han och skrev och läste poesi. En hovteater finns också. Tu Duc ska ha levt ett liv i lyx. Varje måltid bestod av 50 olika rätter som tillagats av 50 kockar och som sedan serverades av 50 tjänare. Kejsarens te skulle vara lagat av nattens dagg som skulle samlas upp i lotusblad. Trots att han hade 104 fruar och ett oräkneligt antal konkubiner förblev han barnlös. 

 • Citatellet, Parfymfloden och Thien Mupagoden

  Under eftermiddagen fortsätter vi att utforska vi Huês kejserliga förflutna. Härifrån regerade tretton kejsare 1802-1945. Hué har också en viktig plats i Vietnams dramatiska nutidshistoria. Här var striderna under Tetoffensiven 1968 så intensiva att staden till stora delar förstördes. Hués främsta sevärdhet är det gamla kejserliga citadellet med Flaggtornet varifrån FNL-flaggan vajade i tre veckor i februari 1968. Också citadellet är märkt av striderna under Tetoffensiven.Citadellet är listat som världsarv av Unesco och inrymmer i sin tur Den kejserliga staden med Förbjudna purpurstaden, omgiven av en 2,5 km lång mur och en vallgrav full av vackra näckrosor. Här levde Vietnams kejsare med familj, med sitt hov och med sina konkubiner och eunucker ända fram till 1945. Den kejserliga staden på Parfymflodens norra strand har härjats av klimat och krig, men bjuder verkligen på historiens vingslag och en förnimmelse av tider som flytt. Här påminns vi både om det ritualiserade hovlivet bakom höga murar och stängda portar och om blodiga strider kvarter efter kvarter under Vietnamkriget. 

  Från palatset gör vi sedan en stilla båtfärd på Parfymfloden till Thien Mupagoden, en av Vietnams viktigaste religiösa platser. Pagoden är också känd som hemvist för munken Thich Quang Duc, som tände eld på sig själv i Saigon 1963 i protest mot den sydvietnamesiska regimen. 

 • Dag 8 Huê, flyg till Hanoi,

  På morgonen flyger vi till Hanoi, en flygning som tar ca en timme. Huvudstad i Vietnam har Hanoi varit i mer än tusen år. Sedan 1976 är staden åter hela Vietnams huvudstad, efter en lång tid av krig, konflikt och splittring. Nu som förr är staden politiskt, intellektuellt och konstnärligt centrum, och mitt i allt det asiatiska kan staden plötsligt förmedla en fransk känsla genom de färgglatt målade kolonialbyggnaderna, de små caféerna och de trädkantade gatorna. Vi besöker först Litteraturtemplet, som snarast borde kallas Lärdomstemplet. Egentligen ett Konfuciustempel, tillika konfuciansk akademi och lärdomscentral, och en tydlig påminnelse om det starka kinesiska kulturella inflytandet i Vietnam. En fridfull plats att strosa runt i, förutom vid examenstider då nybakade studenter i finaste examenskostymen fyller upp området för att få ett lyckosamt avslut på studietiden och bli avfotograferade i klassisk kunskapsmiljö.


  Lunchen denna dag blir lite speciell. För ovanlighetens skull vid ett vietnamesiskt matbord serveras vi bara en enda rätt: cha ca. Vilket ungefärligen kan översättas med grillad fisk på Hanoivis. En traditionell rätt som vi intar på en av Hanois mest klassiska restauranger. 

 • Gamla stan, Hoan Kiemsjön, vattendocksteater

  Legender berättas fortfarande i Hanoi, och vid den centrala Hoan Kiemsjön får vi höra den fantastiska berättelsen om svärdet och sköldpaddan i sjön. Vietnamesiskt folkligt liv kretsar ännu i dessa dagar till stora delar kring tempel och pagoder, och en känsla av den atmosfären får vi i Jadebergets tempel alldeles intill sjön. En klassisk cyclo, alltså cykelkärra, tar oss sedan i behagligt tempo runt i det ordnade virrvarr som är kommersen och folklivet i Hanois gamla kvarter. Vattendocksteater är ett unikt och mycket traditionellt - och roande - nordvietnamesiskt skådespel och vi ser en kort föreställning. Konstformen uppstod i byarna i Röda flodensdelta redan på 1000-talet. Kombinationen av färgglada dockor som spelar upp scener ur vietnamesiskt vardagsliv, levande orkester, sång och vattenkaskader skapar en festlig atmosfär. 

 • Dag 9 Hanoi, kryssning i Halong Bay

  Bussen går till kusten för en heldag med övernattning ombord på traditionell båt på Halong Bays smaragdgröna vatten, ett naturens underverk bestående av nästan 3 000 spektakulärt sockertoppsformade öar, listade på Unescos världsarvslista sedan 1994. Vi seglar genom ett landskap där de mest enastående och märkliga bergsformationer passerar revy i form av drakar, tuppar som slåss, sköldpaddor och till och med General de Gaulles näsa! Öarna har genom åren namngivits efter hur det ser ut och idag har 989 öarna fått sina unika namn. Det var också här i bukten som James Bond jagade skurkar i filmen Tomorrow Never Dies. Till lunch serveras fräscha skaldjur ombord på båten. Under dagen gör vi ett strandhugg och besöker ett av grottkomplexen. När vår båt lagt till för natten ingar vi middag ombord. 

 • Dag 10 Halong Bay, Hanoi, Ho Chi Minhkomplexet

  Efter morgonaktiviteter ombord, en liten utflykt och så brunch, så återvänder vår båt till Halong City där vår buss väntar och tar oss tillbaka till Hanoi.

  Väl tillbaka i huvudstaden går vi på upptäcktsfärd i Hanois historia, bland kejsare och kommunistledare. Ho Chi Minh är fortfarande en starkt samlande och symbolisk gestalt i Vietnam. Vi besöker hans mausoleum, anlagt vid Ba Dinhtorget där han 2 september 1945 utropade Vietnams självständighet, hans första provisoriska bostad som president, och det hus på stolpar i minoritetsfolksstil som blev hans sista bostad. I närheten ser vi också lämningar från äldre epoker: Presidentpalatset, en gång franskt guvernörspalats, och Enpelarpagoden, ett mycket litet buddhistiskt tempel med fruktsamma kopplingar till en av Vietnams tidiga kejsare. 


 • Dag 11 Hanoi, Dien Bien Phu

  Flyg från Hanoi till Dien Bien Phu, långt inne i de nordvästra bergstrakterna. Här fick Frankrikes koloniala äventyr i Asien ett abrupt slut. För att stoppa ökande kommunistiska trupprörelser och allt mer infiltration in i Laos bestämdes att en ointaglig fästning skulle byggas. Vad fransmännen inte visste var att de vietnamesiska kommunisterna fått modernt artilleri och luftvärn från Kina och Katyusharaketer från Sovjet. Den franska kolonialstyrkan kapitulerade den 7 maj 1954. 

  Vi besöker det lilla krigsmuseet samt kulle A1, kallad Elaine av fransmännen, tittar in i befälhavaren Castries bunker, ser restaurerade skyttegravar och krigskyrkogården.

 • Dag 12 Dien Bien Phu, Tay Trang, Muang Khoa

  Vidare färd västerut upp bland bergen till Tay Trang, där vi lämnar Vietnam. Vi fortsätter sedan genom några kilometer av ingenmansland till den laotiska gränsposteringen Sop Hun, där vår laotiske guide väntar. Vi är nu i provinsen Phongsali i Laos. Ny buss väntar, den ska på sligrande bergsvägar ta oss ner till den lilla orten Muang Khoa, alldeles vid Oufloden (Nam Ou). Så här långt norrut i Laos bor främst minoritetsfolk, bl a khmu och hmong. Lunch på en enkel restaurang vid floden. 

 • Båt på Oufloden

  Vi lastar ombord oss själva och vårt bagage på de longtail boats som ska ta oss nedströms längs floden. Nu har vi tillfälle att komma nära floden och naturen under några timmar. 

  Kontrasten mot Vietnam är påtaglig. Vart tog allt folk och trafik vägen? Till dessa trakter kan man bara ta sig med båt, det finns ingen väg. Under flodturen omges vi av skogsbeklädda höga berg och branta kalkstensklippor. Lokalbefolkningen lever på enkelt jordbruk eller fiske. Laos har den lägsta befolkningstätheten i hela Sydostasien vilket har resulterat i att naturen hittills har klarat sig bättre här än på andra håll. Men hot finns, främst på grund av kinesisk exploatering och dammbyggande längs floderna. Också vi kommer att passera några kinesiska dammbyggen på vår färd. Vi går i land och besöker byar utmed stränderna under båtfärden.  

 • Muang Ngoi

  Efter några timmar på båt kommer vi fram till den lilla byn Muang Ngoi. En naturskön plats vid floden, omgiven av höga berg, där stress och jäkt rinner av oss. Förleden "muang" hittar vi i många ortnamn i regionen, och indikerar att platsen en gång var huvudort i ett litet hövdingadöme kontrollerat av en taifurste, under taifolkens långa migration från södra Kina till dagens Thailand och Laos. Muang Ngoi drabbades hårt av amerikanska bombningar under den delen av Vietnamkriget som kallas "The Secret War". Lokalbefolkningen gömde sig då i grottor i närheten.

  Här finns idag ett antal guest house och mindre restauranger. Vi installerar oss på vårt guest house, enkelt, men rent och prydligt, i en lantlig miljö. 

 • Dag 13 Muang Ngoi, Pak Ougrottorna, Luang Prabang

  Vidare flodfärd på morgonen. Vi går i land och besöker någon by. Just efter att Oufloden mynnar i den stora Mekongfloden når vi Pak Ougrottorna, en pilgrimsplats bestående av två stora grottor fyllda av Buddhastatyer i alla former, material och storlekar. Efter ytterligare en stunds färd på Mekong når vi så Luang Prabang, Laos gamla huvudstad. Landstigning, transfer till hotellet och incheckning.

 • Dag 14 Luang Prabang

  En gång var Luang Prabang huvudstad i ett av Sydostasiens mäktigaste riken - Lan Xang. i översättning "En miljon elefanter och det vita parasollet". Se där ett poetiskt namn på ett land! Idag är det en småstad på runt 50 000 invånare. Men en oändligt charmig stad, vars blandning av traditionell laotisk och fransk kolonial arkitektur placerat den på Unescos världsarvslista. Man har gjort ett stort arbete med att renovera och restaurera de många templen och byggnaderna. Bussar och lastbilar är inte tillåtna i stadens lilla centrum och klockan 23.30 ska det vara (hyfsat) tyst. 

  Det är också en mycket religiös stad, över 30 buddhistiska tempel och kloster sätter sin prägel på staden, och de saffransskrudade munkarna är distinkta inslag i gatubilden. Också stadens namn kommer från buddhismen, det är en alldeles särskild Buddhastaty, "den kungliga prabangen", som namngett staden. 

 • Kuang Sifallet

  Tre mil söder om staden finner vi Kuang Sifallet, ett 60-meter högt vattenfall i tre nivåer, vars turkösgröna vatten samlas upp i svalkande pooler. Här är det möjligt att ta sig ett dopp (så ta med badkläder) och hoppa ner i det klara vattnet. Återfärd till Luang Prabang. 

 • Fd Kungliga palatset

  Efter Lan Xangrikets fall på 1700-talet delades Laos upp i tre kungariken. Det nordligaste riket fortsatte att ha Luang Prabang som huvudstad. Efter kinesiska attacker 1887 bad kungen här Frankrike om beskydd varefter hela Laos blev en del av Franska Indokina under kungen i Luang Prabang. Förhållandet till Frankrike var aldrig lika spänt som det var i Vietnams fall. Luang Prabang var en favoritpostering för franska tjänstemän som ville ha lite semester, lugnt och fridfullt redan då. Kungliga palatset byggdes av fransmännen 1904 för kung Sisavang Vong och hans familj.1975 kom revolutionen även till Laos när vietnamesiskstödda Pathet Lao tog makten. Två år senare försvann kungafamiljen. Det är än idag oklart vad som hände med dem. Palatset bytte namn till Nationalmuseet. Här visas en mängd föremål från den kungliga perioden, allt ifrån kungatronen till kungliga sängkammarinteriörer. Vi besöker också det intilliggande kungliga templet Wat Mai. 

 • Solnedgång från Phousikullen, nattmarknad

  Mitt i Luang Prabang reser sig kullen Phou Si hundra meter över den omgivande staden. Sen eftermiddag vandrar vi upp på kullen för att se solnedgången över de omgivande bergen och de två floder, Mekongfloden och Khanfloden, som flyter samman vid Luang Prabang. Därefter tillfälle att besöka nattmarknaden som pågår varje kväll mellan 17 och 23 från Wat Mai längs Sisavangvong Road hela vägen till Settathilat Road. Gatan är avstängd för trafik och olika lokala folkgrupper dyker upp med sina unika kläder, keramik, bambu, lampor, filtar, vävda halsdukar, kulörta lyktor, silkesdukar och annat hantverk. 

 • Dag 15 Luang Prabang, munkarnas morgonpromenad

  Innan morgonen gryr och Luang Prabangs tuppar börjar gala lämnar vi hotellet för att beskåda buddhistmunkarnas allmosepromenad. Varje morgon vid soluppgången beger sig hundratals munkar ut på stadens gator för att samla ihop till sitt dagliga mål mat. Att ge allmosor är ett viktigt koncept inom theravadabuddhismen, den gren av buddhismen som vi möter i Laos, Thailand, Kambodja, Burma och Sri Lanka. Genom att ge av det du har renar du ditt sinne och förbättrar dina möjligheter att bli återfödd i en högre existens. Munkarna som vi ser är till största delen unga noviser som kan tillbringa allt från några veckor till flera år i ett kloster. Många från lokalbefolkningen, främst äldre kvinnor, går upp tidigt för att förbereda mat till munkarna. Även om detta framförallt är en lokal ritual välkomnas turister att deltaga om vi vill. Men det är inget turistjippo, det är viktigt att följa tradition och regler. Vill man delta förklarar vår lokalguide hur det går till och hjälper till att införskaffa lämplig mat att donera. När munkarna promenerat hem till templet går vi på den lokala marknaden och inspekterar utbudet. Vi smakar också det lokala morgonkaffet, eventuellt med munk som tilltugg.  

 • Wat Xiengthong och andra tempel

  Antalet tempel i Luang Prabang kan synas oändligt, och alla bjuder på en stillsam atmosfär. Den laotiska tempelarkitekturen är speciell, och karaktäriseras av sina lågt svepande tak som svepar upp mot skyn som ett par fågelvingar. Det främsta templet i Luang Prabang är Wat Xiengthong, "den gyllene stadens tempel", ett tempel med kungliga kopplingar. Utsmyckningarna är utsökta, titta särskilt efter de snidade gyllene dörrarna och glasmosaiken föreställande Livets träd. 

 • Luang Prabang, Siem Reap

  Under eftermiddagen flyger vi söderut till Siem Reap i Kambodja - porten till den mytomspunna tempelstaden Angkor. Angkor listades som världsarv av Unesco redan 1992. När resehandboksförlaget Lonely Planet 2015 publicerade en rankinglista över världens 500 mest spännande, minnesvärda, och intressant platser att besöka, kom Angkor Wat på första plats! 

  Angkor är enormt stort och anses vara världens största tempelkomplex och det enda byggnadsverk som kan jämföras i skala och arbetsinsats med Egyptens pyramider och den Kinesiska muren.  För en bakgrund till Angkorrikets framväxt läs vidare här.  Under dagarna i Siem Reap ska vi besöka flera av det mest betydelsefulla lämningarna.

 • Dag 16 Siem Reap, Angkor Wat

  Vi börjar dagen med att tidigt, innan hettan kommer, besöka templens tempel, det mest berömda, det mest storslagna, det mest fulländade av alla de tusentals tempel som uppfördes under Angkorväldet - självaste Angkor Wat! Ansett som världens största religiösa byggnadsverk är det en imponerande konstruktion, oavsett om man ser de fem bikupeliknande tornen på avstånd vid vallgraven, eller om man står inne på området och betraktar de tre etagerna på nära håll. Vi avsätter gott om tid för att utforska templet och att bese de stenreliefer som dekorerar gallerierna som omger templet. Här möter oss myter om de hinduiska gudarna och scener från bataljer utkämpade av Angkors kungar.

 • Angkor Thom med Bayon

  Vi utforskar också det område som en gång var Angkorväldets sista huvudstad, idag känt som Angkor Thom. Stadsmuren och portarna finns kvar, men de mänskliga bosättningar som en gång rymdes där innanför är sedan länge borta. Djungeln har tagit över. Templen finns dock kvar, främst av dem det fantasieggande Bayon, Angkor Thoms centrala stadstempel och kanske det mest mystiska av Angkors alla tempel, uppbyggt av stora stentorn av outgrundliga ansikten. Vi vandrar genom den gamla huvudstadens lämningar, och ser också ruinerna av kungapalatset samt den pampiga Elefantterrassen, kungens stora paradplats. Här red en gång Angkors härskare fram på sin stridselefant.

 • Ta Prohm

  Helt annorlunda i karaktär är Ta Prohm, djungeltemplet som nått internationell berömmelse genom actionfilmen Lara Croft: Tomb Raider med Angelina Jolie i huvudrollen. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer. Ett omfattande restaureringsarbete under senare år har lett till att vissa delar av templet återfått sin ursprungliga form. 

 • Dag 17 Fiskebyn Kompong Phluk och Tonle Sapsjön

  Utanför Siem Reap besöker vi byn Kompong Phluk, ett kluster av tre byar med över 3000 invånare, bosatta i hus byggda på 6-8 meter höga stolpar vid kanten av Tonlé Sapsjön. Husen är byggda på höga stolpar för att klara de stora skillnaderna i Tonle Sapsjöns säsongsskiftande vattennivåer. De regelbundet översvämmade mangroveskogarna utgör hem för ett stort antal fisk- och fågelarter. Den stora sjön, Tonle Sap, Sydostasiens största insjö, är förutsättning för såväl dagens Kambodja som den gamla Angkorväldet. Sjön är ett hydrauliskt fenomen, då floden som förser sjön med vatten från den stora Mekongfloden, rinner in i sjön under regnperioden, då vattennivåerna kan stiga med tio meter, men sedan byter kurs och rinner ut från floden under torrperioden. 

 • Siem Reap, hantverkscentrum, Banteay Srei

  Det välkända konst-och hantverkscentrat Artisan d'Angkor grundades 1998 som ett halvstatligt initiativ för att hjälpa landsbygdsbefolkningen att få nya arbeten och samtidigt bevara lokala hantverkstradtioner. Idag skapar Artisan d'Angkor fantastiska hantverksprodukter i form av trädsniderier, silkesvävnader, keramik, smycken, tavlor, stenprodukter och mycket annat. Företaget har blivit en stor succé som idag sysselsätter fler än 1 100 personer i 48 verkstäder runt om i Siem Reapprovinsen. Vi besöker deras fina butik och det finns även ett museum, café, galleri mm.

  Banteay Srei är nog Angkors minsta, men samtidigt ett av de mest intressanta och det allra mest utsökt utformade tempel. Templet färdigställdes 967 och helgades åt guden Shiva. Det har fått stor och välförtjänt uppmärksamhet för sina intrikata reliefer med hinduiska mytologiska motiv i rosaröd sandsten. Banteay Srei är helt klart en pärla bland Angkors alla tempel. 

 • Dag 18 Siem Reap, Santuk Silk Farm, "Spiderville", Phnom Penh

  Vi har ungefär 30 mil att färdas idag till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Vi stannar vid den största och bäst bevarade bron från Angkorperioden, Spean Praptos, byggd på 1100-talet och en gång världens längsta kragstensvälvda bro. Vi gör nästa stopp vid Santuk Silk Farm, 18 km sydost om Kampong Thom. Gården etablerades av Vietnamkrigsveteranen Bud Gibbons 2006 och här får vi hur silkesmaskar spinner kokonger av råsilke. Kokongerna består av en enda sammanhängande tråd av råsilke som blir mellan 300 och 900 meter lång. Idag arbetar 15 kvinnor på gården med att väva sidenprodukter som halsdukar av silkesmaskarnas trådar. Här får vi möjlighet att handla unika produkter direkt i gårdens egen butik. 

  Byn Skuon är också känd som "Spiderville". Här kan den som vill kan provsmaka den lokala delikatessen friterad spindel. Byn har fått sitt namn efter sin stora mängd med spindlar som verkar trivas extra bra här. Spindlarna har smak som liknar en mix mellan kyckling och torsk. Den som inte vill provsmaka får ändå tillfälle att gulla med stora tarantellor, ofta kallade fågelspindlar. Vi kommer fram till vårt hotel i Phnom Penh tidig kväll. 

 • Dag 19 Phnom Penh, PSE School for Youth

  Vår rundtur i staden tar oss både till Khmerrikets glansdagar och till Kambodjas grymmaste period. Men vi börjar med framtiden, genom att göra ett studiebesök på skolan PSE School for Youth (PSE står för “Pour un Sourire d’Enfant” – För ett barns leende), en ideell organisation grundad av ett franskt par på 1990-talet för att ge utsatta barn och ungdomar i Kambodja möjlighet till att få utbildning, arbete och självförsörjning. Vi får också lunch på skolan.   

 • Killing Fields och S-21

  Efter skolbesöket närmar vi oss Kambodjas plågsamma nutidshistoria. I augusti 1975, tre månader efter att de segrat i Kambodjas inbördeskrig och tömt Phnom Penh på sin befolkning, gjorde Röda khmererna om en tidigare gymnasieskola till ett säkerhets- och förhörscentrum, med kodbeteckningen S-21. Runt 17 000 fångar beräknas ha passerat genom fängelset under de tre och ett halvt år det var verksamt. Sju fångar överlevde. Två av dem är vid liv idag. S-21 var det viktigaste och mest avancerade av en lång rad av internerings- och fångläger som under ofta enkla förhållanden sattes upp runt om i Demokratiska Kampuchea. Vi rekapitulerar bakgrunden till Röda khmerernas regim, lyssnar på skildringar av tillvaron i tortyrfängelset, går igenom vad som hände efter Röda khmerernas fall och funderar på hur all denna grymhet påverkar det Kambodja vi ser omkring oss idag. Vi fortsätter i spåren av många fångars sista resa från S21 och beger oss till Choeung Ek, också ökänt som Killing Fields. Choeng Ek är bara en av väldigt många platser runt om i Kambodja där människor placerades i massgravar och ofta avrättades på samma plats eller alldeles i närheten. 

 • Dag 20 Phnom Penh, Kungliga palatset, Nationalmuseum, hemresa

  Under förmiddagen besöker vi två av Phnom Penhs historiska sevärdheter. I Kungliga palatset ser vi Silverpagoden vars golv är belagt med 5 000 tackor av äkta silver. Här finns också en förgylld buddhafigur med 9 584 ädelstenar. Det 59 meter höga taket på Tronsalen är uppenbart inspirerat av Bayontemplet i Angkor. Vi ser också den stupa där askan efter den legendariske kung Sihanouk är placerad. Sihanouk var verkligen en "larger-than-life"-personlighet och en motsägelsefull nyckelgestalt i det moderna Kambodjas historia. Han gav landet självständighet, men bidrog till Röda khmerernas maktövertagande, samtidigt som han var med och gav landet stabilitet efter inbördeskriget. I det vackra Nationalmuseet från 1920, byggt i traditionell kambodjansk stil, ser vi de yppersta av de statyer, skulpturer och ornament som en gång smyckade Angkors tempel. Lunch på en träningsrestaurang som ger utbildning för tidigare gatubarn och marginaliserade ungdomar. Vi avrundar med att bese Phnomkullen, det mytiska platsen för Phnom Penhs grundläggning. Man bör också passa på att se den av fransmännen byggda, art deco-inspirerade Central Market. Avslutningsmiddag. 

 • Dag 21 Phnom Penh, hemresa

  Ledig förmiddag. På eftermiddagen samlas vi för transfer till flygplatsen där vårt flyg hem till Sverige väntar.

 • Dag 22 Hemkomst

  Idag landar vi i Sverige. Skönt att vara hemma efter en lång resa och många oförglömliga intryck! För vissa av oss börjar det nog snart klia i fötterna igen. Vart ska vi åka nästa gång?

Resans höjdpunkter

 • Metropolen Saigon
 • Avkopplande handelsstaden Hoi An och Champarikets heliga My Son
 • Naturscenerierna i Halong Bay
 • Båt på Oufloden
 • Luang Prabangs fridfulla charm
 • Angkor - tempelprakt som slår allt

Karta

Resfakta

Reslängd 22 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 25/1
Pris Från 53 400 kr
Enkelrumstillägg 9900 kr
Detaljerade priser

22 okt - 12 nov 2020: 54 400 kr
25 jan - 15 feb 2021: 53 400 kr

I priset ingår
 • Klimatkompenserat flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn med Qatar Airways till Ho Chi Minhstaden och hem från Phnom Penh.
 • Måltider ombord.
 • Svensk färdledare möter i Ho Chi Minhstaden och leder resan i Vietnam, Kambodja och Laos
 • Lokal engelsktalande guide medverkar på varje resmål i alla tre länderna.
 • Övernattning på hotell av god turistklass/hög turistklass/första klass/i något fall enklare värdshus, del i dubbelrum, inklusive frukost.
 • 17 luncher och 11 middagar exkl måltidsdryck.
 • Program med entréavgifter enligt ovan.
 • Transporter enligt program.
 • Flyg Ho Chi Minhstaden - Danang, Hanoi - Dien Bien Phu, Luang Prabang - Siem Reap.
 • Flodbåt Muang Khua - Luang Prabang.
 • Dricks till lokalguider, chaufförer, hotellpersonal och bagagehantering.
 • Visum till Laos och Kambodja.
 • Kinaresors Informationspaket
 • Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum med medresenär av samma kön.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Reseförsäkring
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Resan går ej att förlänga.
Extra dagar

Du kan förlänga din resa med några extra dagar för sol och bad. Kontakta oss vid intresse på 08-545 952 00 eller draken@kinaresor.se 

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst Ho Chi Minhstaden
Dag 3. Ho Chi Minhstaden
Dag 4. Ho Chi Minhstaden, Mekongdeltat
Dag 5. Flyg till Danang, buss till Hoi An
Dag 6. Hoi An
Dag 7. Hoi An, buss över Haivanpasset till Hué
Dag 8. Hué, flyg till Hanoi
Dag 9. Hanoi, Halong Bay
Dag 10. Halong Bay, Hanoi
Dag 11. Hanoi, flyg till Dien Bien Phu
Dag 12. Dien Bien Phu, buss till Muang Khoa, båt på floden till Muang Ngoi
Dag 13. Muang Ngoi, båt på Oufloden, till Luang Prabang
Dag 14. Luang Prabang
Dag 15. Luang Prabang, flyg till Siem Reap
Dag 16-17. Siem Reap
Dag 18. Siem Reap, buss till Phnom Penh
Dag 19-20. Phnom Penh
Dag 21. Phnom Penh, hemresa med flyg
Dag 22. Hemkomst

Resesätt Qatar
Valuta

I Vietnam används vietnamesiska dong (VND). I Laos är valutan kip, LAK. Valutan i Kambodja kallas riel (KHR). Också USD är gångbart. Läs mer om valutan i Vietnam, Laos och Kambodja här. 

Visum

Visum till Kambodja (USD 30) och Laos (400:-) ingår i resans pris. Visum till Vietnam krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 15 dagar. Läs mer om visum till Vietnam, Laos och Kambodja

Deltagarantal

15-24 resenärer

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 10 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa. 

Resans angivna hotell kan bytas ut mot likvärdiga hotell. Slutgiltigt hotell framgår av dina färdhandlingar.

Boende

 • Palace Hotel, Ho Chi Minhstaden

  Palace Hotel ligger verkligen välplacerat, mitt på den berömda gatan Nguyen Hue Boulevard, strax intill shoppingområden, traditionella butiker och nöjesställen i Dong Khoi och Nguyen Hue. Samtidigt är promenadavstånd till besöksmål som Saigon River, Ho Chi Minh Status Square, Operan, Ben Thanhmarknaden, stadshuset, Notre Damekatedralen och Återföreningspalatset. Hotellet erbjuder bland att annat en takpool med utsikt, gym, spa och massage, skönhetssalong och tre eleganta restauranger med olika inriktning. Rummen är lyxiga och eleganta och utrustade med gratis wifi, balkonger, luftkonditionering, satelit-tv med mera. Till hemsidan.  

 • Hoi An Historic Hotel, Hoi An ****+

  Hoi An Hotel är ett charmigt och modernt hotell med ett mycket bra läge. En kort promenad från hotellet ligger Hoi Ans gamla kvarter där bland annat skrädderierna ligger tätt och där man för en billig penning kan få något snyggt uppsytt. Rummen är stora och komfortabla. Hotellet har mycket att erbjda sina gäster. Bland annat finns här en stor utomhuspool, spa och ett konstgalleri. Hotellets två restauranger serverar mat från både det lokala köket och traditonella västerländska rätter. Ofta arrangeras grillfester i anläggningens trädgård. Wifi finns på hela hotellet.
  Till hemsidan 

 • Romance Hotel, Hué

  Romance Hotel ligger centralt i hjärtat av världsarvet Hué, på promenadavstånd från Parfymfloden och Hués restaurang- och nöjeskvarter. Hotellet erbjuder bland annat en takpool med panoramautsikt, spa, matlagningskurser och fritt  i allmänna utrymmen. Rummen är ljusa och fräscha och flertalet har en fin utsikt över omgivningarna.
  Till hemsidan

 • Gondola Hotel, Hanoi

  Gondola Hotel ligger i hjärtat av Hanois historiska kvarter, nära till flera av huvudstadens sevärdheter. Hotellet har takterass med restaurang och bar. Rummen är moderna och bekväma och har antingen utsikt över den närliggande sjön Hoan Kiem eller ut över stadens myllrande gator. Fri wifi finns både på rummen och i allmänna ytor. Hotellets restaurang serverar mat från det lokala köket, men även västerländsk mat finns på menyn.
  Till hemsidan

 • Muong Than Hotel, Dien Bien Phu

  Muong Thanh Hotel är beläget i centrala delarna av Dien Bien Phu. Hotellet erbjuder bland annat en utomhuspool, spa och en restaurang som serverar vietnamesisk mat. Rummen har veranda eller balkong och är rymliga och bekväma. Wifi finns tillgängligt i hotellets allmänna utrymmen. Till hemsidan

 • Lattanavongsa Guesthouse, Muang Ngoi

  Lattanavongsa Guesthouse är litet trevligt pensionat med bungalows runt en trädgård med floden Nam Ou alldeles i närheten. Rummen har eget badrum med västerlänska faciliteter och terass med bord och stolar utanför dörren. Till hemsidan - saknas.  

 • Sanakeo Boutique Hotel, Luang Prabang

  Alla rum har luftkonditionering, säkerhetsbox samt platt-tv med satellitkanaler. Rummen har privat balkong och minibar. Hotellet har pool, spa samt restaurang och café. Gratis wifi. Dagtid finns gratis transport till Gamla stans centrum. Till hemsidan. 

 • Somadevi Angkor Resort & Spa, Siem Reap ****+

  Somadevi Angkor Resort & Spa Hotel är ett trevligt hotell, centralt beläget och endast 10 minuters färd från världsberömda tempelområdet Angkor. Hotellet erbjuder bland annat en 40 m lång utomhuspool, jacuzzi, bar, restaurang, spa och gym. Rummen är rymliga och fräscha och förutom egna balkonger och lufkonditionering är de bland annat utrustade med minibar, te/kaffe, fritt W, hårtork och flaskvatten. Till hemsidan.

 • Sunway Hotel, Phnom Penh

  Sunway Hotel Phnom Penh har ett idealiskt läge i centrala Phnom Penh, med närhet till  bland annat Wat Phnom Pagoda, nattmarknaden och de forna franska kolonialkvarteren. Hotellet erbjuder bland annat en lobbybar, kafé, gym, spa och en restaurang som serverar såväl kambodjanska läckerheter som andra asiatiska och västerländska rätter. Rummen har alla wi-fi och är stora och komfortabla, några har balkong. 
  Till hemsidan

Tillval

 • Tilläggspaket Sol och bad i Sihanoukville 7 dagar

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer, incheckning på hotell.
  Dag 2-5. Sihanoukville Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Sihanoukville, Phnom Penh, hemresa Frukost, transfer till Phnom Penhs flygplats, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketen
  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell 6 nätter
  - Inrikesflyg
  - Frukost enligt ovan
  - Angivna transfers

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

 • Tilläggspaket Sol och bad på Koh Rong

  Sihanoukville var på 60-talet Kambodjas jetsetställe där de rika och berömda samlades, ofta leddes festerna av den då ganska unge kung Sihanouk själv. Idag har staden vaknat till liv igen men kambodjanerna är inte lika mycket nattugglor som sina kusiner i Thailand. I Sihanoukvilles hamn väntar en båt som tar dig ut till den största av Kambodjas nyfunna öar, Koh Rong. En tropisk ö med fina sandstränder och några nyuppförda turistanläggningar som håller god standard. Här kan du verkligen känna dig lite speciell, de stora turistströmmarna har ännu inte hittat hit. Koh Rong används ofta som inspelningsplats för ”Survivor”, den internationella motsvarigheten till ”Robinson”. Efter några sköna dagar på stranden har du transfer tillbaka till Sihanoukville med båt och därifrån direkt med bil till Phnom Penhs flygplats.  Ett utmärkt utflyktspaket att lägga till resan.

  Paketet innehåller transport med minivan från Phnom Penh till Sihanoukville (ca 3 tim.). 

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till båt till Koh Rong (ca 1 tim), incheckning på Soksan Beach Resort.
  Dag 2-5. Koh Rong. Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Koh Rong, frukost, båt till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till Phnom Penhs flygplats (ca 4 tim), avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst

  Ingår i paketet
  - Ändring av biljett för internationellt flyg
  - Hotell 5 nätter inklusive frukost
  - Inrikesflyg Siem Reap-Sihanoukville
  - Angivna transfers

  Pris vid två resenärer som reser tillsammans och delar dubbelrum: fr ca 7.500 kr per person. Exakt pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

 • Tilläggspaket Sol och bad på Koh Rong Saloem

  Dag 1. Siem Reap, Sihanoukville. Frukost, transfer till flygplatsen, flyg till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer, båt till Koh Rong (ca 1 tim), incheckning på Sol Beach Resort.
  Dag 2-5. Koh Rong Saloem. Frukost, programfria dagar.
  Dag 6. Koh Rong Saloem, Sihanoukville, Phnom Penh, hemresa. Frukost, båt till Sihanoukville (ca 1 tim), transfer till Phnom Penhs flygplats, avresa med flyg.
  Dag 7. Hemkomst.

  Ingår i paketet
  - Ändring av biljett för internationellt flyg.
  - Hotell 6 nätter
  - Inrikesflyg
  - Frukost enligt ovan
  - Angivna transfers

  Pris på förfrågan. Vänligen ring 08-545 95 200 för besked om platstillgång och bokning eller skriv in önskemålet när du bokar grundresan på hemsidan så kontaktar vi dig. 

Boka din resa

2021-01-25 2021-02-15 53 400 kr Qatar Stockholm 5+ Boka resa