Översikt

Mittens rike

Följ med till Kinas alla riktigt stora resmål. Huvudstaden Peking, supermetropolen Shanghai, siden- och trädgårdsstaden Suzhou, kejsarstaden Xi’an med terrakottaarmén och Guilin vid Liflodens stränder.

Dessutom den charmiga staden Yangshuo mellan de vackra sockertoppsbergen och den lilla vattenstaden Luzhi vid Kejsarkanalen. En riktigt komplett rundresa till sinsemellan helt olika resmål. Därför en av våra allra mest populära resor!


Resan leds en svensktalande, kinesisk färdledare

Våra svensktalande kinesiska färdledare möter i Peking och leder resan i Kina. Dessutom medverkar engelsktalande kinesisk guide på varje resmål. Läs mer om våra svensktalande färdledare

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, Peking, Himmelens tempel

  Avresa med Finnair på eftermiddagen/kvällen. Vi ankommer Peking på morgonen där vår svensktalande färdledare möter oss för att med buss åka in till centrala Peking där vi äter en tidig lunch. Programmet inleds sedan med Himmelens tempel som med sin 38 meter höga Bönehall från Mingdynastin är ett av Kinas vackraste och mest kända byggnadsverk. Hit kom kejsaren två gånger om året för att be om god skörd. Idag kommer lediga Pekingbor hit för att uppleva den historiska miljön och koppla av i parken. På kvällen välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 3 Peking, Pandor, Sommarpalatset

  Vi inleder dagen med att hälsa på de charmiga pandorna på Zoo. Därefter väntar nordvästra Peking och Sommarpalatset. Området var änkekejsarinnan Ci Xis favoritanläggning. Ci Xi var Qingdynastins och hela kejsarkinas sista makthavare och kom till hovet som konkubin 1851 när hon var 15 år. Fem år senare födde hon kejsaren en son. Fram till sin död 1908 styrde hon ett sönderfallande kejsardöme i sin unge sons och en annan barnkejsares namn. Här vandrar vi genom Långa korridoren vars takmålningar visar scener ur kinesisk mytologi, förbi Långa livets kulle, Kunmingsjön och Pagoden för Buddhas rökelse fram till Marmorbåten, skapad av änkekejsarinnan för pengar avsedda för Kinas flotta. 

  Efter lunch gör vi ett besök i en pärlaffär där vi får en beskrivning av hur man odlar pärlor och ges tillfälle att besöka pärlbutiken. Vi passerar sedan de spektakulära OS-arenorna Fågelboet som var huvudarenan där invigningen hölls och friidrotten gick av stapeln, samt Vattenkuben där simning och simhopp höll till. För den som vill finns möjlighet till extraprogram med middag och Pekingoperaföreställning.

 • Dag 4 Peking, Kinesiska muren, Badaling

  Dagen ägnas helt åt Kinesiska muren vid Badaling och Andevägen som leder fram till Mingdynastins kejsargravar i Drak- och tigerbergen. Kineserna själva kallar den för ”Långa muren”, på engelska säger man ”Stora muren” och vi svenskar säger Kinesiska muren. Från Gula havet i öster till långt bort i väster är muren mer än 7 000 km lång.

  Muren anlades för att skydda de jordbrukande folken från de nordliga ryttarfolkens plundringar. Ursprungligen var muren bara stampade jordvallar. På 200-talet f Kr lät den förste kejsaren av Qin (han med terrakottaarmén i Xi’an och den kejsare Evert Taube diktade om) sammanfoga många mindre murar till ett gigantiskt försvarsverk. På muren stod väktare beredda till strid med lansar, pilbågar, frustande hästar och färggranna sidenfanor. Röksignaler sände varningar om fiender till posteringar långt bort i väster. Att stå här, högt uppe på muren är förstås en av resans absoluta höjdpunkter. Lunch under dagen.

 • Dag 5 Peking, Förbjudna staden, Xi´an

  Idag beger vi oss först till Himmelska fridens torg. Genom den majestätiska Wumenporten kommer vi sedan in i det väldiga palats som det tog 10 000 hantverkare och över en miljon arbetare 14 år att bygga. 1421 stod Förbjudna staden färdig. Då var detta maktens centrum. Här är det inte svårt att frammana bilder från det gamla Kina där tusentals tjänare, eunucker, vakter, konsthantverkare, kalligrafer, kockar, poeter, konkubiner och ämbetsmän gjorde allt för att vara sin kejsare till lags. När vi i Europa fick höra om Mittens rike hånades berättarna som lögnare. Nu vet vi att de talade sanning. Rikedomen var ofattbar och Kinas kulturella nivå enastående. Hos en familj som är bosatt i en traditionell Pekinggård serveras vi lunch, varefter vi åker cykelriksha genom Pekings gamla gränder och går upp i Trumtornet.

  På eftermiddagen stiger vi ombord på det snabbtåg som ska ta oss till Xi´an, varifrån den sägenomspunna Sidenvägen utgick. Under Tangdynastin (618-907 e Kr) hette staden Chang'an (Eviga friden) och var världens största stad. Här utrustades expeditioner och lastades kamelkaravaner med siden, kryddor och andra dyrbarheter. Middag intas på tåget. Transfer till hotellet för inkvartering i två nätter.

 • Dag 6 Xi’an, Terrakottaarmén

  Vi besöker kejsaren av Qins underjordiska terrakottaarmé, en av vår tids allra främsta arkeologiska fynd. Kejsaren lät flera hundratusen hantverkare arbeta i 36 år med att skulptera tusentals soldater, alla i naturlig storlek och med individuella ansikten. I 2 200 år har de stått uppställda för att skydda sin härskare. När man står ansikte mot ansikte med krigarna fascineras man över hur naturliga terrakottafigurerna ser ut. Lunch under dagen. På kvällen deltar vi i en matkurs och får lära oss göra dumplings och serveras därefter en dumplingmiddag.Tillval sång- och dansföreställning Tangdynastin.

 • Dag 7 Xi'an, Vildgåspagoden, Guilin

  I parken runt Lilla vildgåspagoden får vi under förmiddagen en introduktion till det kinesiska språket under vilken vi också får lära oss skriva några kalligrafiska tecken. Vi besöker även Xi'an Museum där det bl a finns en modell över Tangdynastins huvudstad Chang'an. Efter lunch transfer till flygplatsen och avresa med flyg söderut och Guilin. Här kan vi beskåda ett av världens märkligaste och vackraste landskap - sockertoppsbergen -  som så fantastifullt formats under drygt 300 miljoner år. Middag på kvällen.

 • Dag 8-9 Guilin, kryssning på Lifloden, Yangshuo

  Flodfärden på Lifloden är en stor upplevelse. Vi kryssar långsamt fram genom ett storslaget landskap för att under eftermiddagen lägga till i Yangshuo, vackert inklämt mellan sockertoppsbergen. Vi äter lunch ombord. Under eftermiddagen och kvällen kan du vandra runt på egen hand i den idylliska småstaden. Gemensam middag. Påföljande dag är fri för egna strövtåg. Denna kväll möjlighet till extraprogram: Impression Liu Sanjie ljusshow.

 • Dag 10 Yangshuo, Guilin, Rörflöjtsgrottan, Suzhou

  Vi reser tillbaka med buss till Guilin där vi ser det underjordiska grottlandskapet i Rörflöjtsgrottan och en teodling. Efter lunch flyger vi till Shanghai för att sedan ta oss vidare med buss till siden- och trädgårdsstaden Suzhou.

 • Dag 11 Suzhou, silkesspinneri, Nätmästarens trädgård

  Idag ska vi besöka ett silkespinneri och se tillverkningen från kokong till silke. Efter det besöker vi en högklassisk historisk trädgård i vattenstaden Suzhou. Trädgården heter Nätmästarens trädgård och är sedan 1997 klassad som ett världsarv av UNESCO. Staden Suzhou är i högsta grad sinnebilden för det klassiska, vackra, estetiska Kina. Välvda broar spänner över kanaler med vitmålade tvåvåningshus i fonden och utsökt anlagda trädgårdar gömmer sig bakom höga murar, så visst gör det gamla Suzhou skäl för epitetet ”Österns Venedig”.

  Tack vare sitt strategiska läge intill det expansiva Shanghai och Yangtseflodens dynamiska delta har stora investeringar lockats hit, satsningar som har resulterat i industriparker i Suzhous utkanter. Inte minst svenska klädföretag har förlagt tillverkning hit. Suzhou inledde sin högkonjunktur redan på 600-talet då Kejsarkanalen färdigställdes och transporter till norra Kina underlättades. Här flockades djupsinniga poeter, konstnärer, skådespelare, pensionerade ämbetsmän, rika adelsmän och kurtisaner. Man skapade tidlösa konstverk, byggde exklusiva bostäder med vackra trädgårdar och gynnade en blomstrande sidenindustri.

  Under sin glans dagar rymde Suzhou mer än 100 privata trädgårdar. Nätmästarens trädgård är en av pärlorna bland alla dessa och har nått världsrykte efter att en del av den ställdes ut på Metropolitan Museum of Modern Art i New York. Här kan vi uppleva den harmoni och utsökta elegans som motiverar dess berömmelse. Efter besöket i Nätmästarens trädgård besöker vi Silkesbroderiinstitutet. Lunch under dagen.

 • Dag 12 Suzhou, Luzhi, Shanghai

  På förmiddagen beger vi oss till Luzhi, en 2 500 år gammal vattenstad med bibehållen arkitektur och gammal atmosfär. Staden har 41 välbevarade gamla broar. Här tar vi en stilla promenad för att se uppleva de uråldriga miljöerna och tar en båtfärd på kanaler som ingår i Kejsarkanalens stora system. Efter lunch väntar buss till den totala kontrasten – supermetropolen Shanghai. Middag på kvällen.

  Under vistelsen i Shanghai finns möjlighet till extraprogram. En kväll ser vi en akrobatikföreställning, en annan erbjuds en båtfärd på floden (extraprogram). Vill du istället uppleva mer av det supermoderna Shanghai kan du åka under floden genom en fantasifull tunnel till det 421 meter höga Jinmao Tower där du hittar Hyatt Hotels lobby på 53:e och Cloud 9 Bar på 87:e våningen. I Shanghai är annars de främsta sevärdheterna Gamla stan med tehuset och Stadsgudens tempel, Shanghai Museum, The Bund längs floden Huangpu där kolonialtidens bankpalats, Internationella klubben och tullhuset ligger på rad.

 • Dag 13 Shanghai, Pearl Tower, The Bund

  Massiva investeringar har satt igång en byggboom världen aldrig tidigare skådat. Här finns bl a det fantasieggande Oriental Pearl Tower som med sina 468 meter är Asiens högsta och världens tredje högsta tevetorn. Utsiktsdäcket i den stora bubblan med 45 meters diameter finns på 263 meters höjd, och dit upp ska vi ta oss. I anslutning till tornet finns även Shanghai History Museum där välgjorda tablåer presenterar stadens dramatiska historia.

  Efter lunch beger vi oss till Najning Road och Shanghai Museum. Museet anses vara ett av Kinas bästa. Själva utställningen är uppdelad på fyra våningar och ett antal rum där olika teman visas. Samtliga föremål är ordnade i kronologisk ordning där de olika tidsepokernas kännetecken tydligt beskrivs på informationstavlor. För den som vill finns möjlighet att spendera tid på den populära shoppinggatan Nanjing Road. Vi avslutar dagen med The Bund innan middag. 

 • Dag 14 Gamla stan i Shanghai

  Vi beger oss till Gamla stan för att se det fina tehuset och Stadsgudens tempel, ett daoisttempel från 1400-talet dit stadsborna kom för att be om fred och framgång. Dess popularitet gjorde att många öppnade sina små affärer i närheten och en myllrande marknadsplats växte fram, och området är minst sagt myllrande än idag. Vi avslutar besöket i Gamla stan med lunch. Eftermiddagen programfri för egna strövtåg och shopping. En lång och upplevelserik resa avslutas med gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 15 Shanghai, Hemresa

  Frukost, buss till flygplatsen, hemresa med flyg, hemkomst samma dag.

Karta

Resfakta

Reslängd 15 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 8/10
Pris Från 31 950 kr
Enkelrumstillägg Från 5 500 kr
Detaljerade priser

3 -17 apr 2020: 29 950 kr
8 - 22 okt 2020: 31.950 kr

I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Peking och hem från Shanghai. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Klimatkompensation för alla flygresor
 • Svensktalande kinesisk färdledare möter i Peking och leder resan i Kina. Dessutom medverkar engelsktalande kinesisk guide på varje resmål.
 • Hotell av god-hög turistklass/första klass, del i dubbelrum.
 • Alla angivna måltider (daglig frukost, 12 luncher och 10 middagar) inkl måltidsdryck.
 • Program enligt ovan. Transfers, bagagehantering, transporter och entréavgifter. Inrikes resor enligt program. Extraprogram bokas och betalas på plats i Kina.
 • Kinaresors informationspaket
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter inom Kina och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Dricks till lokala guider och chaufförer.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Extraprogram i Peking, Shanghai, Xi'an och Yangshuo
 • Reseförsäkring
 • Förlängning av resan, beställ redan vid bokning.
 • Bad och avkoppling efter resan
 • Visum till Kina

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst Peking
Dag 3-4. Peking
Dag 5. Peking, tåg till Xi´an
Dag 6. Xi´an
Dag 7. Xi´an, flyg till Guilin
Dag 8. Guilin, båtfärd på Lifloden till Yangshuo
Dag 9. Yangshuo, programfri dag
Dag 10. Flyg till Shanghai, buss till Suzhou
Dag 11. Trädgårdsstaden Suzhou
Dag 12. Suzhou, buss till Luzhi och vidare till Shanghai
Dag 13 -14. Shanghai
Dag 15. Shanghai, hemresa, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Visum

För att kunna resa in i Kina måste du ha visum. Läs mer om visum till Kina

Deltagarantal

15-24 resenärer

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 5 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Boende

 • Capital Hotel, Peking

  Capital Hotel är bekvämt lokaliserat i centrala Peking, inom gångavstånd till kända sevärdheter som Himmelska fridens torg, Förbjudna staden och Temple of Heaven. Hotellet erbjuder bland annat en fin trädgård, bar, kafé, flera restauranger, gym, och en relaxavdelning med bastu och inomhuspool och för dig som gillar att ta ton finns det en karaoke klubb. Rummen är rymliga och eleganta.
  Till hemsidan 

 • Grand Soluxe International Hotel, Xian

  Hotellet ligger i den nordöstra delen av Xi'an, innanför stadsmuren och nära järnvägsstationen. Modernt inredda rum med luftkonditionering, vattenkokare, satellit-tv och gartis wifi. Badrum med hårtork och gratis toalettartiklar. Hotellet har egen restaurang. Två köpcentra finns inom kort promenadavstånd. 

 • Grand Link Hotel, Guilin

  Hotellet ligger alldeles vid Lifloden i staden Guilin med vackra omgivningar. Hotellet har en fin trädgård indelad i olika teman och stilar, en skön oas att koppla av i. Hotellet har restaurang, business center och  swimmingpool och gym. Till hemsidan

 • Aiyuan Hotel, Yangshuo

  Aiyuan Hotel är något av en oas belägen på stadens livliga West Street, en kort promenad från den pittoreska Lijiang wharf. Hotellet erbjuder bland annat en kinesisk restaurang med stort utbud av mat från olika provinser, en västerländsk takrestaurang med fin utsikt och fritt WiFi på rummen.
  Till hemsidan 

   

 • Garden Hotel, Suzhou ****

  Uppskattat hotell med bra läge. Byggt i kinesisk arkitektur och omgivet av en vacker traditionell trädgård. Stora, trevligt inredda rum med moderna faciliteter. Hotellet har restauranger, Cafe, bar, Spa och fitness center/gym. Kostnadfritt Wi-Fi. Till hemsidan

 • Jiulong Hotel, Shanghai

  Jiulong Hotel höjer sig 25 våningar över de östra delarna av centrala Shanghai, med gångavstånd till The Bund och strålande utsikt över Pudong och Shanghais TV-torn. Bredvid hotellet ligger 1933, ett nyligen ombyggt slakthus från 1933 som förutom att vara ett av Shanghais arkitektoniska mästerverk, bland annat rymmer butiker och vinbarer. Hotellet erbjuder flera restauranger och en rekreationsavdelning med bl a gym och bastu. Rummen är utrustade med de vanligaste attiraljerna.  
  Till hemsidan

Tillval

 • Bokas på plats Pekingopera, Peking

  Kvällsföreställning med Pekingopera är ett populärt arrangemang. Vi besöker en aktuell och populär föreställning som står på repertoaren vid tillfället för resan. Pekingopera är en traditionell kinesisk operaform som uppstod i Peking under sent 1700-tal. Det är en fusion av olika sydliga operaformer, och består av en högt stiliserad blandning av sång, musik och akrobatik. Pekingoperans genom tiderna mest kända utövare är Mei Lanfang (1894-1961), som gjorde mycket för att sprida formen. Det är mycket genom honom som just pekingopera är den operaform som är mest känd i omvärlden.

  Pris: 220 yuan.

 • Bokas på plats Sång- och dansföreställning Tangdynastin

  Populär sång- och dansföreställning med duktiga dansare och musiker som uppför traditionella sång- och dansnummer från Tangdynastin. Pris: 180 yuan

 • Bokas på plats Impression Liu Sanjie ljusshow, Yangshuo

  Kvällsföreställingen Impression Liu Sanjie ljus- och dansshow är en spektakulär musikalisk föreställning där harmonin mellan människan och naturen ligger till grund för handlingen och där floden Li River utgör scenen och de tolv omgivande bergen bakgrundskuliss. Sanjie Liu var enligt legenden en lokal Zhuang-flicka som begåvats med en oöverträffat vacker sångröst. Showen innehåller såväl modern som klassisk musik, skapad av kända kinesiska kompositörer. Det är en magisk upplevelse att få se 600 artister från lokala minoritetsgrupper, dansa och sjunga skön växelsång mitt på floden Li, samtidigt som ljus och ljud studsar på bergssidorna. Föreställningen hålls varje kväll och är mycket sevärd.

  Pris: 350 yuan.

 • Bokas på plats Akrobatföreställning, Shanghai

  Kvällsföreställningen med Shanghai Acrobatic Troupe bjuder på en spektakulär akrobatisk föreställning på moderna och lyxiga Shanghai Theater. Truppen rankas som Shanghais med erfarna och våghalsiga akrobatiska ensemble.

  Föreställningen innehåller mycket av det bästa av vad traditionell kinesisk akrobat- och cirkuskultur kan uppvisa vad gäller skådespel, talriksbalansering, repdans, humor, blans, akrobatik och cirkusnummer. Showen anses vara den bästa inom området i Shanghai och kan varmt rekommenderas. Vi reserverar oss för att föreställning och plats kan skifta utifrån platstillgång och vad som faktiskt står till buds vid ett specifikt datum.

  Pris: 200 yuan

 • Bokas på plats Båtfärd på Huangpu River, Shanghai

  Att uppleva Shanghais berömda neonupplysta skyline när mörkret lagt sig över megastaden är en poupulär extrautflykt. Allra bäst utsikt har man från en båt ute på Huangpu River. Då kan du nämligen se både Pudong, som betyder öst om floden och Pu Xi, som betyder väst om floden. På Pudongsidan - i Lujiazui - kan du beskåda några av världens högsta skyskrapor, landmärken som Oriental Pearl Tower, Jin Mao, det 492 m höga Shanghai World Financial Tower (kapsylen) och det 632 meter och 128 våningar höga Shanghai Tower - världens näst högsta byggnad!

  På Pu Xi-sidan, längs den klassiska paradgatan The Bund kan du se 26 klassiska koloniala 1920-tals byggnader som t ex Bank of China, Peace hotel, Hong Kong Shanghai Bank och Shanghai Custom House i imponerande kvällsbelysning. Programmet börjar med middag på land innan vi gemensamt åker en 45-minuters tur på Huangpu River. Väl värt pengarna.

  Pris: 250 yuan.

Boka din resa

2020-10-08 2020-10-22 31 950 kr Finnair Stockholm 5+ Boka resa
2020-10-08 2020-10-22 31 950 kr Finnair Köpenhamn 2 Boka resa
2020-10-08 2020-10-22 31 950 kr Finnair Göteborg 4 Boka resa