Översikt

Historietåget till Grottmålningarna i Frankrike - med Forskning och Framsteg

Vetenskapen har ständigt spanat bakåt och framåt. Tidsgapet mellan det allra äldsta och framtidens potential har dock aldrig varit större än det är idag. Följ med på en resa med Forskning & Framsteg till Grottmålningarna i Frankrike!

Dagens forskning belyser såväl framtiden som förhistorien, inte minst tack vare Svante Pääbos svindlande upptäckter. Aldrig någonsin tidigare har vi väl funderat mer över våra förfäder som nu och i nästan 200 år har forskare förbryllats av meningen med de symboler och konstnärligt återgivna djur som målats i grottor i Frankrike och Spanien för nästan 40.000 år sedan.

Den tjugofem kilometer långa Vézèredalen mellan Montignac och Les Eyzies ståtar med inte mindre än 15 dekorerade grottor som listats som Unesco världsarv för sin förhistoriska konst. För att tillfullo förstå mer om dess konst och historier om mänsklighetens historia beger vi oss hit för att njuta av de spännande droppstensgrottor som döljer människans ursprung. Magdalénienkulturen är en spännande och framstående kultur som existerade för ca 15.000 år sedan.
För över 10.000 år sedan kravlade ett halvt dussin män och kvinnor in i en mörk labyrint av gångar och hålrum i den undersköna dalgången Vézères grottor. Här i Dordogne, Frankrikes hjärta, låg de på rygg i en trång grottgång med flackande ljus av brinnande facklor för ett måla taket med över sextio avbildningar av mammutar, hästar, ullnoshörningar och ibex. Rouffignacs fantastiska takmålningar kan ses genom resan med ett litet eldrivet minitåg.
Moderna uppfinningar och strikta regler kring bevarande räddar historiens underbara konstverk till eftervärlden. Det upplever vi i den perfekta faksimil av Lascaux-grottan som kallas Lascaux IV. Konstnärernas djärva och kompetenta penseldrag med sinne för perspektiv utnyttjade oregelbundenheter och former i stenen för att framhäva djurens rörelser. Då ytterligare framhävt av det skiftande och flackande ljuset från levande eld. Men varför användes grottor? Det och en del andra gåtor får vi svar på under vår resa i ett av Frankrikes vackraste delar.

Dordognedalen ståtar inte bara med förhistorisk konst – under resan upplever du en till synes ändlös rad av häpnadsväckande vackra naturscenerier bland förtjusande historiska byar. Stenhus byggda i de mjukt gula stenbyggnaderna från tidigare generationers led är dekorerade med kaskader av grant lysande pelargoner från balkonger och terrakottakrukor.
Gastronomin går inte heller av för hackor med regionen Bergeracs viner och välsmakande delikatesser. Det är inte svårt att föreställa sig att det goda livet och den finstämda franska gommen föddes just här – där förhistoriens människor satt utanför sina grottor i solskenet med fisk från Vézèrefloden och inte minst renkött, vilket mängden ben skvallrat om.

Res med vår Frankrikeexpert Annette Larsson och arkeolog Richard Holmgren för ett möte med istid i nutid. Huvudparten av resan tillbringas på trevliga mellanklasshotell Saint Albert i Sarlat, samt på mellanklasshotell nära tågstationerna i Clermont-Ferrand, Montpellier och i Hamburg på ut och hemresa. Vi reser bekvämt med snabbtåg och Intercitytåg genom Europas hjärta.

Reseprogram

 • Dag 1 Genom Norden till Hamburg

  Under morgonen reser vi tåg från Stockholm/Göteborg/Malmö med tågbyte i Köpenhamn för att anlända Hamburg på kvällen. Det finns möjlighet att köpa mat ombord på tågen. Från Hamburgs centralstation promenerar vi ca 10 min med våra väskor till vårt mellanklasshotell i Hamburg. Fri kväll.

 • Dag 2 Hamburg till Clermont-Ferrand

  Efter frukost på hotellet eller med frukostpaket promenerar vi till Hamburgs tågstation för att ta oss vidare med tågbyten bl a i Lyon mot Centralmassivet i Frankrike och staden Clermont Ferrand som har en tvåtusenårig historia och en vacker historisk stadskärna omgiven av ett viktigt industricenter. Du har möjlighet att köpa något att äta på de flesta av tågen på vägen ned. Vårt hotell Ibis Style Clermont-Ferrand Gare ligger på gångavstånd från stationen.

 • Dag 3 Les Eyzies museum och vår bas i Sarlat

  När vi reser vidare från Centralmassivet och kommer in i den vackra regionen Dordogne så beger vi oss till staden under klippan Les Eyzies, den stora symbolen för hela området och mycket bildskönt. Här tar vi en lunchpaus på egen hand. Därefter skall vi utforska Les Eyzies förhistoriska museum, som givetvis ståtar med en av världens absolut finaste samlingar av fynd från förhistorisk tid. I dess permanenta utställning finns en översikt över regionens betydelse under paleolitisk tid – samt även i jämförelse med andra fynd från andra utgrävningsområden i Europa och Afrika. Den ultramoderna byggnaden under klippan kontrasterar bjärt mot de historiska fynden. Nu är vi i grottmålningarnas region och vi installerar oss i den charmerande lilla staden Sarlat, på mellanklasshotell Saint Albert där vi skall bo fyra nätter. Vi äter en gemensam middag

 • Dag 4 Rouffignac och en duo av Lascaux

  Idag inleder vi besöken i områdets fantastiska grottor. Besöket i grottan Rouffignac kommer att ta oss förbi friser av ullnoshörning, superbt återgivna i svart följt av mängder med ingraverade mammutar som förevigats i den mjuka bergsväggen. Detta är faktiskt ett av världens äldsta och vackraste konstgallerier – Sixtinska kapellet göra sig icke besväret.

 • Det finns inga belägg för vilka som skapat avbildningarna, men det anses vara verket av Cromagnonmänniskan, den första av vanliga människor av arten Homo Sapiens som befolkade Europa för 45 000 år sedan och överlevare av istiden som hade kontinenten i sitt grepp. Grottan kallas de hundra mammutarnas grotta och bär även skrapmärken efter övervintrande björnar.

 • Kronan på verket är det fantastiska taket. All 1800-talsgraffiti som tidigare täckt taket är nu borttagen och ytorna har nu återställts till sin forna glans. Det tog nära en mödosam timma för stenålderskonstnärerna, att i dålig luft, hitta en lämplig plats för sina aktiviteter. Vi använder istället det elektrifierade mini-tåg som sattes i drift 1959 åt de arkeologer som arbetade på platsen.

 • Turen tar ungefär en timma och vi häpnas över den oerhörda mängd mammutavbildningar som karakteriserar platsen – det vill säga runt en tredjedel av alla som finns i hela landet. Under färden vidare väntar en lunchpaus på egen hand i staden Montignac. Därefter ska vi upptäcka området med Lascaux-grottorna

 • Lascaux-grottan upptäcktes av fyra tonårspojkar september 1940 och blev snabbt mycket känd. Dess gigantiska avbildningar av tjurar har fascinerat mången betraktare - en grotta som innehåller mer än 600 förhistoriska pigmentmålningar av hästar, hjortar och mammutar. Målningarna skadades tidigt av besökarnas utandningsluft och grottans klimat kom att ändras med bland annat algtillväxt som följd. För att skydda de ovärderliga skatterna beslutade myndigheterna 1963 att stänga grottan för allmänheten.

 • Tjugo år senare öppnades kopian Lascaux II, där två av grottrummen avbildades med 90% av målningarna. Här kom även utställningar av stenålderskonstnärernas verktyg att presenteras samt de urgröpta stenar som agerade fackelhållare. Våra förfäder nyttjade enbärsträ för den uppgiften - ett träslag som brinner med vit rök vilket inte skadar målningarna. År 2016 öppnades en mer modern och helt komplett replika under namnet Lascaux IV, vilken vi också ska få uppleva.  Vi beger oss åter till vårt hotell samt en gemensam middag.

 • Dag 5 Bernifal & Cougnac

  År 1898 upptäckte familjen Pemendrant att det fanns ett rykande hål på deras mark. De kallade dit abbotten Henri Breuil för att undersöka vattenångan som gäckade dem. Här fann man en förhistorisk dekorerad kalkstensgrotta med ett hundratal dekorationer, bl a mammutar och en liten stenbock. Grottans golv är halt och kan upplevas som lite svår att gå av den anledningen men vi kommer väldigt nära dekorationerna i en mystisk miljö, vi är tillåtna att fotografera men du måste först avaktivera blixten. Vår guide är oftast ägaren som har många spännande historier att förtälja.

 • Härifrån reser vi till Beynac-et-Cazenac för tid samt lunch på egen hand. Beynac är verkligen en av de vackraste byarna i landet med de i fordom rivaliserande slotten ruvandes ovan floden. En sandstensdröm som medverkat i storfilmer som Chocolat med Juliette Binoche, mfl. Givetvis finns den med på den offentliga listan över Frankrikes utnämnda vackraste byar.

 • Grotte de Cougnac är en av de vackraste av de handdekorerade grottorna. Detta eftersom den också ståtar med fantastiska stalagmiter och stalaktiter som kan upplevas under besöket. Egentligen är detta två grottor där den ena är mycket naturskön och den andra innehar målningar. Det var faktiskt här som man för första gången daterade stenåldersmålningar i Europa med kol-14-metoden. Genom analysen av det svarta kolet kunde avbildningarna dateras till en ålder av 25–23 000 år. Här finns målningar av vildgetter och den utdöda hjortarten Megaloceros samt mammutar liksom två av en handfull avbildningar i Europa från äldre stenåldern på temat den skadade människan ("the wounded man"). Vi återvänder till vårt hotell i Sarlat för middag

 • Dag 6 Ett vindskydd och färgmålningarnas Font-Du-Gaume

  Efter frukost reser vi till Abri du Cap Blanc, ett litet skydd med flera basreliefer av djur – mestadels hästar. Här skapade istidens konstnärer mästerverk med hjälp av topografin på den stenvägg som användes för att skulptera hästar i rörelse. Höjdpunkten är den över två meter långa och utmejslade häst som räknas till en av den paleolitiska konstens mästerverk. Platsen upptäcktes år 1909 av arbetare som grävde i grottan, men där mycket av skapelserna tyvärr förstördes på grund av okunskap. Här skulle arkeologerna även finna kvarlevorna av en ung kvinna som, menar vissa, kan ha varit konstnären själv.

 • De redskap som har hittats i grottan har daterats 15.000 år gamla och tillhörande Magdalénienkulturen som uppkallats efter en grotta i Dordogne – de sista stadiet av de paleolitiska kulturerna i västra och centrala Europa, 20.000 – 15.000 f Kr, med grottkonst, ristningar och skulpteri av ben, horn, elfenben och sten. Den högtstående kulturen stod för många revolutionerande fångstmetoder som kastträet, pilbågen, harpunen och ljustret samt hålet genom synålens öga. Verktyg som var viktiga långt in i vårt eget århundrade för ursprungsfolk som inuiter. Vid slutet av Magdalénien gick kulturen och konstskickligheten bakåt. Vår lunchpaus på egen hand äger rum bland de vackra smågatorna och fina butikerna i Les Eyzies, Porten till Istiden, som vi åter stiftar bekantskap med.

 • Grotte de Font-de-Gaume upptäcktes 1901. Klassen på konstnärlighet och de bibehållna flerfärgade bisonoxarna samt de två renarna gör att detta räknas som en av "the big 6" inom paleolitisk konst. Grottan är den enda i Frankrike med färgmålningar som fortfarande tillåter för besök om maximalt åtta personer per grupp. Många menar att det är en tidsfråga innan grottan, vid sidan om flera andra, stängs för allmänheten.

 • Frisen med fem bisonoxar där artisten använt stenens naturliga form för att framhäva djuren är en av resans verkliga höjdpunkter.
  Att komma in till grottan kräver modet att gå genom smala, vindlande grottkorridorer som på sina ställen blir trånga och kräver att man nästan tränger sig genom. Den som klarar dessa krav fascineras av grottans sällsynta målning av två renar där den större hannen böjer sig över den mindre honan och slicker henne på huvudet. Målningen avslöjar konstnärens skicklighet samt gedigna kunskap om djurens anatomi och beteende. Retur till vårt hotell i Sarlat för en middag.

 • Den som reder ut detta kommer att fascineras av sällsynta målning av två rendjur där en större hanne böjer sig över en mindre hona och slicker henne på huvudet. Målningen visar inte minst konstnärens gedigna kunskap om djurens anatomi och beteende. Retur till vårt hotell i Sarlat för en middag.

 • Dag 7 Prickiga hästar vid Lot - Sköna Saint-Cirq-Lapopie - en ost och Montpellier

  I floden Lots dalgång ligger ett vackert naturreservat med bildsköna byar. Här ligger grottan Pech Merle som upptäcktes för nära exakt hundra år sedan av ungdomar som utforskade de många grottsystemen i regionen. Pech Merle anses som en av de absolut finast dekorerade grottorna. I en gigantisk ljus sal finns stalagmiter och stalaktiter som ackompanjeras av en stor variation av konstnärligt uttryckta djur som interagerar med klippornas former, färg och ljus. 

 • Förstelnade avtryck i leran, i form av stenåldersfötter och avmålade händer på väggarna, ger oss en känsla av närhet till våra anfäder. Här ser vi de berömda och mästerligt målade prickiga hästarna som är 29 000 år gamla. Artisten har här begagnat sig av klippans form som ser ut som just ett hästhuvud. Mängder av mammutar samt den enda avbildningen av en björn, ingraverad med flintverktyg, finns också till beskådan i det två kilometer långa grottkomplexet. Den guidade turen tar runt en timma och det finns även ett mycket trevligt museum att besöka intill.

 • Vi har tid till eget förfogande att njuta gator och lunchrestauranger i den lilla chokladpralinen Saint-Cirq Lapopie, som både är älskat som en av landets vackraste byar av såväl landet som byns egna invånare. Den lilla staden tronar på en brant klippa ovan floden Lots djupa dalgång.

 • Vi reser vidare under intressanta diskussioner i bussen samt gör ett stopp i den lilla orten Roquefort-sur-Soulzon, känd för sin spektakulära blåmögelost, ursprungsmärkt redan 1925. Blåmögelosten är gjord på opastöriserad fårmjölk som tillverkas enligt den gamla metoden med mögel från ett speciellt rågbröd som får ligga i naturliga grottor minst 150 dagar. Vi besöker en butik där vi kan prova osten, Roquefort Papillon anses ha en högre krämighet och mindre sälta än andra i regionen på grund av att fåren betar på minst 800 möh. Till slut ankommer vi Montpellier och vårt mellanklasshotell Eklo Montpellier, beläget på gångavstånd från tågstationen. Vi äter vår avskedsmiddag på ett brasserie nära hotellet.

 • Dag 8 Över kontinenten till Hamburg

  På morgonen får vi frukostpaket för att kliva ombord på TGV från Provence till Alsace och vidare in i Schweiz för att tills slut nå Hamburg på kvällen. Måltider finns att köpa ombord på de flesta av tågen. Ombord finns tid att kontemplera och reflektera över det vi upplevt och tid att se på sina bilder från resan.
  När vi ankommer Hamburg rullar vi väskorna till ett mellanklasshotell nära tågstationen för en natt.

 • Dag 9 Tåg från Hamburg till hemorten

  Vi reser den sista etappen hem via Köpenhamn för att ankomma Stockholm på kvällen. Måltider finns att handla ombord eller på stationerna beroende på tiden mellan tågavgångarna.

Resans höjdpunkter

 • De varierade utsmyckningarna och historiens vingslag i grottorna
 • Richard Holmgrens kunskaper om vårt liv i grottorna
 • De lokala engelsktalande grottguiderna
 • Frankofil Annette Larssons omsorger
 • Den underbara naturen och landskapet i floddalarnas dramatiska miljöer
 • Franska historiska småstäder och gastronomi i hjärtat av landet

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/9
Pris Från 40 850 kr
Specialpris Prenumeranter på Forskning & Framsteg har 2.000 kr rabatt på resans pris
Enkelrumstillägg 4 340 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm – Clermont-Ferrand/Montpellier - Stockholm, via Köpenhamn, Hamburg mfl
 • Platsbiljetter ombord
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Åtta nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Åtta frukostar/picknickfrukostar
 • Fem middagar
 • En ostprovning
 • Svensktalande ciceroner
 • Engelsktalande lokalguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Tåg till Hamburg via Köpenhamn, en övernattning på hotell på gångavstånd från tågstationen. 
Dag 2. Tåg till Clermont-Ferrand, via Lyon. En övernattning på hotell på gångavstånd från tågstationen.
Dag 3. Buss till Les Eyzies för lunchpaus på egen hand. Besök på Förhistoriskt museum - resa och incheckning på hotell i Sarlat, middag.
Dag 4. Grottan Rouffignac - Montignac - lunch på egen hand - Lascaux II och IV. Middag.
Dag 5. Grotte de Bernifal - Beynac - lunch på egen hand - Grotte de Cougnac. Middag.
Dag 6. Grottan Abri du Cap Blanc - Les Eyzies - lunch på egen hand - Grotte Font-de-Gaume. middag.
Dag 7. Floden Lot och grottan Pech Merle - Saint-Cirque-Lapopie - Roquefort - Montpellier övernattning och middag.
Dag 8. Tåg från Montpellier, via byten till Hamburg. Övernattning på hotell med gångavstånd till stationen.
Dag 9. Tåg från Hamburg , via byte i Köpenhamn till Stockholm.

Boende

Vi bor på enkelt inredda men trevliga mellanklasshotell med gångavstånd till tågstationen i Hamburg, Clermont-Ferrand och Montpellier, samt  fyra nätter nära gamla stan i Sarlat-le-Caneda.

Resesätt Tåg
Klimat

Mitten av september är mycket behaglig i Dordogne med en lägsta medeltemperatur runt 11 grader och en högsta medeltemperattur på ca 21 grader.
Observera dock att grottorna håller en temperatur om ca 13-14 grader med hög fuktighet varför klädsel lager på lager är att föredra.

Valuta

Euro

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boka din resa

2024-09-17 2024-09-25 40 850 kr Tåg Stockholm 2 Boka resa