Översikt

Historietåget till Romarnas Tyskland - med Forskning & Framsteg

Välkommen på en tågresa till romarnas Tyskland där vi upplever den kända Teutoburgerskogen, legionsbasen Haltern, ser Köln och Mainz romerska skatter, njuter av den fantastiska Moseldalens romerska villor samt, inte minst, vackra Trier!

Romarnas erövring av Gallien under Julius Caesar förde dem till Rhen, och under kejsar Augustus ända fram till Elbe. De fantastiska tyska vitvinerna i Moseldalen är ett bestående resultat av det romerska imperiets expansion mot norra Europa, och det medeltida tysk-romerska rikets många katedraler ett annat. Men vad hade hänt om inte romarna besegrats i Teutoburgerskogen år 9 e.Kr? Hade romarriket fortsatt att växa ända upp till Skandinavien? Tankarna svindlar.
Med kunnigt ledarskap av fil dr Allan Klynne besöker vi spännande historiska platser och får veta mer om det antika Germaniens arkeologi och historia. Följ med till den kända Teutoburgerskogen där tre romerska legioner förintades av germanerna, den övergivna legionsbasen Haltern, samt Tysklands äldsta stad Trier med sina museer och ståtliga lämningar från romersk tid. Bekvämt mellanklassboende under resans rutt.

Reseprogram

  • Bilder tagna av Allan Klynne

  • Dag 1 Stockholm - Köpenhamn - Hamburg

    Under morgonen rullar tåget ut från Stockholms Centralstation för resan söderut mot Romarnas utpost i norra Europa! Vårt första stopp är tågbytet i Köpenhamn och därifrån vidare till Hamburg dit vi ankommer på kvällen. Vi promenerar med våra väskor till vårt hotell Fürst Bismarck för incheckning.  

  • Dag 2 Romerska Köln - Colonia Agrippina

    Under morgonen reser vi med tåg från Hamburg till Köln för att besöka det fina Romerska museet i staden. Vid ankomst från Hamburg skall vi promenera till vårt enkla mellanklasshotell på gångavstånd från stationen. 
    Under kejsar Claudius, år 50 e Kr, fick bosättningen vid Rhens västra strand sina stadsprivilegier under namnet Colonia Agrippina efter kejsarens gemål. Colonia Agrippina utsågs sedermera som huvudstad för den romerska provinsen Germania Inferior, med imponerande byggnationer och 45 000 invånare.

  • Här utforskar vi det romerska museet, som faktiskt står på platsen för en romersk villa som byggdes runt 50 e Kr och bebotts under 300 år. I villan fanns en utsökt Dionysosmosaik från 220-talet e Kr och mosaikgolvet byggdes in i museet för att undvika att flytta den. Museets inre gårdar visar oss hur villans ursprungliga väggar var. Här finns en stor samling romerska fynd från stadens vardagsliv, bla fantastiska glasföremål.

  • Nära museet ligger den berömda Kölnerdomen, en romersk-katolsk katedral som började byggas 1248 eftersom ärkebiskop Rainald fick relikerna av de tre vise männen från tysk-romerske kejsaren Fredrik Barbarossa år 1164. De behövde en ståndsmässig helgedom och det skulle ta runt 600 år att bygga katedralen. Under dagen äter vi en lunch.
    Vårt enkla mellanklasshotell för en natt är IBIS och kvällen är till eget förfogande.

  • Dag 3 Från Colonia till Mogontiacum

    Vi reser söderut mot Taunusbergen och Saalburgpasset. Här ligger fortet Saalburg klassat som Unesco världsarv. I drygt hundrafemtio års tid (ca 100 och ca 260 e.Kr.) ingick fortet Saalburg i den befästa romerska gränsen limes, som bevakade de fria folken inne i det fria Germanien. När denna kohort av hjälptruppssoldater drogs tillbaka lämnades lägret så gott som intakt åt eftervärlden. Utgrävningarna inleddes i slutet av 1800-talet, och kejsar Vilhelm II sköt till medel för att rekonstruera murar, baracker, matsalar, stallar, med mera i full skala. På området ligger också ett museum med unika fynd i form av välbevarade verktyg och vapen och mängder av vardagsföremål såsom skor och smycken. Berättelsen om platsens roll för Tysklands självbild i början av 1900-talet är minst lika fascinerande som romarnas liv i gränstrakterna.

  • Efter besöket väntar en sen lunch innan vi reser vidare till Mainz. Där floden Mainz mynnar ut i Rhen anlade romarna redan tidigt en bas för två legioner, som sedan växte ut till en stad – dagens Mainz am Rhein.
    Mainz fungerade som administrativt centrum för regionen och var tidvis även huvudbas för den romerska Rhenflottan. Det var här som en rad "barbarstammar" korsade floden på nyårsnatten 406 e.Kr., vilket blev inledningen på folkvandringstiden. Långt senare blev Mainz känt som födelseort för boktryckarkonstens fader Johannes Gutenberg.

  • Här promenerar vi för att se vi Jupiterkolonnen och Dativius i tillägg till Isis och Mater Magna-Heiligtum i Römerpassagen, som ligger i en av Mainz shoppinggallerior. Vid bygget av tillhörande garage för knappt 25 år sedan hittades ett spännande Isarium, en kultplats för den egyptiska gudinnan Isis och tillika den romerska Magna Mater. Utställningen visar vilka gåvor som vanligt folk skänkt gudinnan. Endast två sådana helgedomar har påträffats norr om Alperna.
    Vi installerar oss på enkelt mellanklasshotell InterCIty på Bingerstrasse och har kvällen till eget bruk.

  • Dag 4 Romerska lantvillor längs Mosel - Trier

    När vi lämnar Mainz ser vi även såväl den romerska teatern och Drususmonumentet från bussen på resan ut ur staden. Under ett kort stopp vid akvedukten berättar Allan bla om dessa imponerande byggnadsverk som uppfördes under romartiden.

  • Vi fortsätter söderut mot Moseldalen och Trier. Två romerska villor ligger i Moseldalens vackra vindistrikt. Med en fri app kan du få en rekonstruerad bild över hur villan en gång såg ut i sin fulla prakt. Villorna i området grävdes ut under 1980-talet och anses ha tillhört överklassen med tanke på alla fynd av guld och silver som då gjordes. Moseldalen är full av rester efter romerska vingårdar från 100-300 talen e.Kr., de som lade grunden till dagens ljuvliga Moselviner.

  • Villa Mehring är delvis en rekonstruktion av en villa rustica – en romersk lantgård som byggdes på i mitten av 150-talet och utbyggd till en stor gård med 34 rum. Detta var en av de mest välbärgade och imponerande villorna runt Trier.
    Men längs flodkanterna vimlade det av vackra villor enligt romaren Decimus Magnus Ausonius, som bl a prisade nästa villa som vi skall se, Villa Urbana Longuish, som upptäcktes 1984. Även här har delar rekonstruerats som visar hur villan byggts på en terrass halvvägs upp längs de vinklädda sluttningarna med utsökta vyer över dalgången och floden. I detta område levde Treveri, ett folk av blandat keltiskt-germanskt ursprung där hälften stödde romarna och hälften anslöt sig till gallernas revolt mot Ceasar. År 50 f kr kallade Caesar den erövrade regionen Gallia Belgica efter folkslaget.

  • Denna slags villor byggdes ofta av pensionerade romerska tjänstemän och ädlingar som ville unna sig en lyxigare tillvaro, inte minst med sina kalla och varma bad, vackert dekorerade med mosaikgolv och väggfresker samt med avancerat avlopp. Villan verkar ha varit i bruk in på 300-talet innan de föll i ruiner eller återanvändes som sten i traktens medeltida kyrka. Under dagen äter vi lunch på lämplig plats.

  • Dagen avrundas med ankomst till Trier, romarnas praktfulla Augusta Treverorum, som redan på 300-talet f Kr. var en keltisk centralort. Trier är inte bara Tysklands äldsta stad utan var under senantiken även kejserlig residensstad – den enda norr om Alperna. Därför kallades Trier ibland för "Nordens Rom", eller "Lilla Rom". Det var här som kejsar Konstantin och hans söner residerade när kristendomen förklarades som en tillåten religion i början av 300-talet. På medeltiden var ärkebiskopen i Trier en betydelsefull maktfaktor inom kyrkan som härifrån kontrollerade mark på andra sidan Rhen och även i Frankrike. Stadens roll under senantiken och medeltiden gör att flera av Triers byggnader finns med på Unescos världsarvslista.
    Vi tar in på vårt hotell Park Plaza Trier, som ligger nära den Svarta Porten, Porta Nigra, den bäst bevarade romerska stadsporten norr om Alperna, för tre nätter. Kvällen till eget bruk.

  • Dag 5 Bland Konstantin den stores skatter

    Idag tillbringar vi en heldag bland Triers historiska och arkitektoniska mästerverk. Konstantins basilika, idag en kyrka, var i början av 300-talet kejsarens audienssal. Interiören är delvis restaurerad men själva rummet är det största bevarade från antiken, till och med större än Pantheon i Rom. Triers domkyrkas fresker finns på museet och dem skall vi uppleva – vi fascineras av den vackra kvinnan som förmodas föreställa Konstantins moder Helena.
    Dagen fortsätter med strövtåg förbi Karl Marx födelsehus och vidare den romerska bron över Mosel, som byggdes 144 e.Kr., i svart basalt och idag Tysklands äldsta fungerande bro. Vi tittar på flera badanläggningar, bl a de kejserliga termerna från 300-talet. Därefter väntar amfiteatern som är världens 10:e största bevarade. Gemensam lunch på stan.

  • Därefter ägnar vi stor del av eftermiddagen åt det innehållsrika och viktiga arkeologiska museet Rheinisches Landesmuseum, som hyser en av Tysklands mest imposanta samlingar. Samlingen av mosaikerna från villorna i Moseldalen är den största i sitt slag norr om Alperna. Andra höjdpunkter är den enorma mängden antika gravstenar, bland annat den som avbildar vinskeppet från Neumagen, liksom den imponerande, nästan 19 kilo tunga, romerska guldmyntsskatten.

  • Vi avrundar en lång och innehållsrik dag med Porta Nigra, som uppfördes 170 e.Kr. och senare gjordes om till kyrka. År 1802 lät Napoleon riva bort de senare tilläggen för att återställa monumentet till romersk glans.

  • Dag 6 Villa Nennigs gladiatormosaik - egen tid i Trier

    I den övre Moseldalen på väg mot Luxemburg ligger den romerska villan Nennig i byn med samma namn. Villan är känd för sin rikt dekorerade gladiatormosaik, en av de absolut viktigaste romerska fynden norr om Alperna.
    För ca 150 år sedan byggdes en skyddande byggnad över området på ca 160 kvadratmeter mosaiker från 200-taket med livliga scener ur festligheter med musikanter, jakter och gladiatorspel. Efter besöket reser vi åter till Trier för att ha eftermiddagen till eget förfogande.

  • Dag 7 Längs Romarnas väg

    Tidig avresa från Trier och dagens första mål är ett kort stopp vid den så kallade Igeler Säule, ett 23 meter högt gravmonument, som står kvar så gott som intakt än i dag 1700 år senare. Monumentet är dekorerat med vardagliga scener som visar den förmögna familj i textilbranschen som bekostade monumentet.

  • Vidare reser vi i spåren av den romerska arméns mödosamma marsch för tvåtusen år sedan.
    Mitt på dagen ankommer vi Haltern am See, vars legionsläger invid floden Lippe kanske var den viktigaste romerska stödjepunkten inne i Germanien. Vi inleder med lunch för att sedan besöka det romerska museet där vi kan uppleva resultatet av hundra års arkeologisk forskning. Den romerska militärens vardag presenteras med hjälp av film och fynd, med alltifrån hästarnas utrustning, köksattiraljer och sjukstuga till vapen, fotanglar och rekonstruerade palissader.

  • På kvällen rullar vi in i Niedersachsen och staden Osnabrück vid floden Hase. Staden grundades av Karl den store år 780, och här hade Sverige sin största utrikespolitiska framgång någonsin i och med undertecknandet av den Westfaliska freden vid det Trettioåriga krigets slut 1648. Vi checkar in på vårt hotell Romantik Hotel Walhalla Osnabrück som är vackert beläget i Osnabrücks gamla stadsdel. Kvällen på egen hand.

  • Dag 8 Slaget i Teutoburgerskogen - Hamburg

    År 9 e.Kr. verkade romarriket starkare än någonsin förut. Kejsar Augustus hade enat riket efter år av inbördeskrig och riktade nu sina lystna blickar mot områden utanför rikets gränser. I synnerhet lockades han av att korsa Rhen för att efterlikna sin adoptivfar Julius Caesar. Den hårde guvernören Publius Quinctilius Varus fick i uppdrag att grundligt kuva germanerna, men tog tillfället i akt att göra sig rik på lokalbefolkningens bekostnad. Slaget i Teutoburgerskogen, då tre romerska legioner förintades, satte stopp för planerna.

  • Arkeologer sökte länge förgäves efter platsen för slaget, som sedan 1990-talet har identifierats med en plats i närheten av Kalkriese. I det prisbelönta museet får vi se resterna av de tre legionerna som arkeologerna hittat, och ute på slagfältet kan man beskåda rekonstruerade vallar och palissader från Varus sista strid.

  • Efter en lätt lunch beger vi oss upp till Hamburg där cirkeln sluts och vi installerar oss på hotell Fürst Bismarck på gångavstånd från tågstationen. Vi promenerar sedan till den kända och mycket typiskt nordtyska restaurangen Schifferbörse med uppskattat kök för en avskedsmiddag.

  • Dag 9 Hamburg - Stockholm

    Så är det dags att åter styra näsan mot norden och resan tillbaka i tiden till dagens Sverige

Resans höjdpunkter

  • Kunniga fil dr Allan Klynnes berättelser om romarnas utpost Germania
  • Tysklands äldsta stad Triers romerska arv
  • Moseldalens vyer över vin och romerska villor

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 9/10
Pris Från 37 990 kr
Enkelrumstillägg 5940 kr
I priset ingår
  • Tåg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn, via tågbyte i Köpenhamn vidare till Hamburg t/r
  • Tåg Hamburg – Köln
  • Transporter med buss, entréer och visningar enligt program
  • Åtta nätter på mellanklasshotell
  • Åtta frukostar
  • Sju luncher
  • Två middagar
  • Svensk ciceron
  • Tysk- eller engelsktalande lokalguider
  • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Köpenhamn - Hamburg.
Dag 2. Hamburg - romerska Köln
Dag 3. Saalburg - lunch - Mainz am Rheins romerska skatter med Isarium
Dag 4. Mainz romerska panoraman med akvedukten - romerska villor i Moseldalen - Trier.
Dag 5. Triers skatter - lunch - Landesmuseum - Porta Nigra -  Trier.
Dag 6. Villa Nennig med mosaikerna - egen tid i Trier
Dag 7. Igeler Säule - Haltern am See - lunch - Osnabrück -  hotell Osnabrück en natt.
Dag 8. Slaget i Teutoburgerskogen - lätt lunch - Hamburg - middag.
Dag 9. Hamburg - Köpenhamn - Stockholm

Boende

En natt i Hamburg på hotell Fürst Bismarck.
En natt på IBIS i Köln
En natt på InterCity i Mainz  
Tre nätter i Trier på hotell Park Plaza Trier.
En natt i Osnabrück på hotell Romantik Walhalla Osnabrück.
En natt i Hamburg på hotell Fürst Bismarck.

Resesätt Tåg
Valuta

Euro

Deltagarantal

20 - 30

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

För resans många promenader i långsamt tempo - men på varierande och ojämnt underlag, krävs fungerande leder och normal grundkondition för en trevlig reseupplevelse. 
Resor med tåg innebär promenader med din väska till och från tågstation och hotell. Packa lätt och i väska med hjul.

Boka din resa

2024-10-09 2024-10-17 37 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa