Översikt

Jordanien med klippstaden Petra, Röda och Döda havet

Under vår resa till Jordanien får du specialguidning av arkeologen Richard Holmgren, som har arbetat med utgrävningar i Jordanien i över 30 år. I dramatiska landskap möter du ökenpalats och besöker utgrävningsplatser som även tar dig utanför turistområdena.

I urgamla dalgångar besöker vi korsriddarborgar, romerska städer, kristna lämningar och förlorade bronsåldersstäder - såsom ruinerna bakom skildringen av de bibliska städerna Sodom & Gomorra.
Lyssna till berättelser om historiska platser och karaktärer, ibland ur det bibliska dramat, där Jordanien var skådeplatsen för Moses och hans bror Aron, för Johannes Döparen, förbundsarken samt gudar och legender.
Vi tillbringar mer än två dagar i klippstaden Petra eftersom det är Jordaniens forna pärla och vi avslutar resan med luxuös och förstklassig avkoppling vid Döda havets helande lera och salta vatten. Guidningen är arkeologiskt, kultur- och religionshistoriskt orienterad och ger dig en utmärkt ram som du kan fylla med egna tankar och funderingar. Resan passar såväl den historiskt intresserade som den allmänt nyfikne och du upplever en fantastisk kombination av rekreation och utmaningar. Välkommen till en extraordinär resa!


Om Richard Holmgren

Res med arkeologen Richard Holmgren till det lilla landet med den stora historien. Richard har sedan 90-talets början arbetat med utgrävningar i bland annat Jordanien. Flera års engagemang har omfattat klippstaden Petra men även brons- och järnålderskulturer i Jordandalen. Arbetet i Petra fokuserade på lämningarna efter profeten Arons pilgrimsort uppe på Arons berg. Richard var även med och startade den Svenska Dödahavsexpeditionen som fortfarande bedriver forskning vid östra Dödahavsstranden. Där tror man sig ha lokaliserat det förlorade biskopssätet Sodoma som enligt historien byggdes över de legendariska, lockande bronsåldersstäderna Sodom och Gomorra...

Reseprogram

 • Dag 1 Välkommen till Jordanien

  Efter ankomst till Amman under den sena kvällen, tar vi oss in till den närbelägna huvudstaden. Under färden får du all information som du behöver av er ciceron och din lokale engelskspråkige representant som ska vara med dig under hela din Jordanienvistelse. Vi checkar sedan in på vårt fyrstjärniga hotell i Amman för att möta en spännande morgondag.

 • Dag 2 Från gamla Philadelphia till romersk stadsvandring långt från Rom

  Efter frukost bekantas ni med vår jordanske och engelsktalande guide. Som komplement till Richards svensktalande guidning om landets historia och arkeologi, kommer denne att berika oss med kunskap om Jordaniens nuvarande sedvänjor och kulturhistoria. Dagen inleds vid Ammans citadell med överblick av stadskärnan och en introduktion i regionens forna historia.

 • Färden fortsätter vidare till en av världens bäst bevarade romerska lämningar – den antika staden Jerash. Här finns magnifika gator, tempel, teatrar och andra byggnader av sällan skådad bevaringsgrad. Tänk orientens Pompeji. Du kommer här att få en levandegörande presentation av stadens historia och dess många spännande byggnader. Under en röd kvällssol tar vi oss tillbaka till Amman för att vila ut och äta middag.

 • Dag 3 Korsriddare och Bibliska lämningar vid världens lägsta punkt

  Efter frukost far vi ned mot världens lägsta punkt. Här, vid norra Döda havet och från mer än 400 meter under havsnivån gör du ett intressant besök vid den antika platsen för Johannes Döparens dopplats. Idag vet vi att detta är platsen som under tidigkristen tid identifierades som just den strand där Johannes ska ha döpt Jesus i Jordanflodens vatten. Vi vandrar genom skogen av tamarisker där du bevittnar forna och moderna dopinstallationer. Här ges även ett spännande tillfälle att se en modern motsvarighet av hur den tidiga kyrkan kom att manifestera bibliskt viktiga platser längs med pilgrimsvägarna.

 • Sedan far vi upp mot 800 meters höjd och mot pilgrimsorten Mount Nebo. Platsen är känd som berget där Israels folk blickade ut över det heliga landet innan passagen över Jordanfloden. I diset syns både den gamla staden Jeriko och ibland även Jerusalems kupoler. Vi åker sedan längs den gamla handelsvägen, Kings Highway, som förenar Jordaniens tre forna bergsområden Ammon, Moab och Edom.

 • Där kommer vi att bo centralt i staden Wadi Musa - Moses dal, som utgör den bebodda delen av Petra. Här äter vi en senare middag på hotellet, sover ut och gör oss redo för en två-dagars vistelse i den utan motsvarighet unika klippstaden. Boende tre nätter på fyrstjärniga Petra Moon Village.

 • Dag 4 Klippstaden saknar motstycke – den måste helt enkelt upplevas

  Petra är obeskrivligt och storslaget. Den tidigare glömda staden omfattar cirka en mil i diameter. Vi kommer att göra en mjukstart i klippstadens alla skrymslen och vrår, där vi besöker arkeologernas egna favoriter. Er ciceron Richard som har arbetat med utgrävningar i Petra under 15 år och kan området i detalj, ska se till att du får en upplevelse som rimmar med upptäcktsresa - detta utanför de normala stråken.

 • Först möter du "faraos skattkammare" som anses vara en av de mest spektakulära syner som man kan uppleva som resenär. Vi fortsätter djupare in i staden och provar lite olika dolda pilgrimsleder. Vi ska även se till att få en inblick i de allra senaste upptäckterna. Mycket har hänt de senaste åren.

 • Vi ska även försöka att nå den höga offerplatsen, al-Madba. Vägen dit skriker av mystik och slingrar sig fram mellan rosenröda klippor och bort från turiststråken. Richard kommer också att bekanta dig med spännande aspekter på Petras första kristna samt hur staden lämningar kan belysa Gammaltestamentliga frågor om gudsuppfattning och religion. Färden går vidare genom ett flertal grav- och tempelmonument innan vi når stadens centrum med delvis utgrävda lämningar. Vi lär oss datera keramik och intar sedan en sen och välförtjänad lunch.

 • Resten av eftermiddagen kan du upptäcka på egen hand. Petra har över 700 monument och efter rekommendationer kan du fokusera på det du vill och har ork till. Vid solnedgången är du tillbaka på vårt bekväma hotell, där du kan pusta ut innan en rikt nyanserad middag.

 • Dag 5 På upptäcktsfärd i en stad hälften så gammal som tiden

  Petra är så unikt och omfattande att det kräver så mycket mer än endast en dags besök.
  Under denna dag har du därför möjlighet att upptäcka stadens alla skrymslen, toppar eller kolossala byggnader på egen hand – platser som kanske ligger lite längre bort från turiststråken.
  Se även detta som en dag då du kan slå dig ned med en bok, dricka kaffe hos beduinerna eller hitta en lämplig plats för historisk begrundan.
  Du kan också ta dig ut bland butiker och stånd i Wadi Musa för att handla sådant du vill ha med dig hem. Precis som igår och om du önskar, så får du tips om hur du hittar till de speciella platser som du vill besöka.
  För den som känner att de har kraft att tänja på gränserna ytterligare, så kommer Richard att ta med de som vill på en mer utmanande upptäcktsfärd – långt från Petras centrala delar, där beduinerna fortfarande bor i tvåtusen år gamla gravar. Det finns då möjlighet att inhandla lunchbox för denna längre utfärd, eller om du alternativt vill äta lunch i skuggan av det mer centrala Petra – eller kanske ute i den moderna staden. På kvällen äter vi en välsmakande middag tillsammans på hotellet.

 • Dag 6 En av världens äldsta boplatser och staden Aila vid Röda havet

  Vår färd fortsätter nu västerut till en plats vid namn al-Beida som ligger vid det så kallade ”Lilla Petra”.
  Här stannade antikens karavaner och slog läger då de inte kunde ta sig in i staden Petra på grund av kamel-platsbrist. En samling festsalar som alla är uthuggna i berget – vi når dem via en sval dalgång. Spännande nog, ruvar platsen på mycket äldre lämningar som vi även ska besöka - en nära 9000 år gammal bosättning som speglar Petra i ett helt annat ljus. Platsen som är samtida med Jerikos äldsta tid ger vittnesbörd om världens första odlare, deras vardag och religion. 

 • Efter detta tar vi oss sydöst mot Jordaniens hamnstad Aqaba, eller antikens Aila, ett stenkast från Saudiarabiens gräns. Här får du chans att släppa stenar och ökensand från näthinnan, för att under eftermiddagen kanske ta ett dopp i Röda havet vid det luxuösa hotellets privata strand eller plumsa i dess utomhuspooler. Vårt besök i Aqaba är strategiskt för att nästa dag ha ett utmärkt utgångsläge för att nå både den röda öknen samt för att kunna ta oss mot nya äventyr genom dalgången mot syndens nästen vid södra Döda havet. Middag sker på hotellet i Aqaba.

 • Dag 7 Jeepsafari på planeten Mars och syndens nästen Sodom och Gomorra

  Efter en god frukost lämnar vi lyxen och beger oss mot den röda öknen, Wadi Rum. Platsen har en lång historia som spänner årtusenden tillbaka. Det unikt röda landskapet har inte minst lockat stora filmproduktioner för att återspegla utomjordiska miljöer eller den legendariske filmkaraktären och den verklige Lawrence av Arabien. Vi åker på Jeepsafari och vaggas in i spännande miljöer av gamla inskriptioner under sällan skådade bergsformationer.

 • Efter lunch ger vi oss iväg genom Wadi Araba, den dalgång som förbinder Aqabaviken i söder med Döda havet i norr. Dalgången som är en förkastningsspricka, kantas av enorma vyer och huserade en gång "Kung Salomos" koppargruvor.
  Vi når så småningom Döda havets sydöstra kust och en besynnerlig plats som en gång föll offer för dalgångens raseri – det område som historiskt har identifierats som platsen för de bibliska städerna Sodom och Gomorra.

 • Här har Richard arbetat med utgrävningar sedan 1994, där expeditionen tror sig ha lokaliserat det antika biskopssätet Sodoma, vilket uppfördes där man tänkte sig platsen för det förstörda Sodom. Med arkeologisk och kulturhistorisk insikt i områdets lämningar, så kommer du att gå över de murar som legat till grund för berättelsen om det ödelagda Sodom. Vi tittar på spår efter liv, en unik plats utanför den gängse kart- och turistrutten. Färden går sedan vidare norrut och följer Döda havets strandlinje för att nå vårt luxuösa hotell under solnedgången. Detta är platsen där du verkligen kan vila upp benen, insupa intryck och svala drycker. Tittar du rakt över sjön så ser du fyndplatsen för Dödahavsrullarna, Qumran. Middag på hotellet..

 • Dag 8 Det går inte att simma bröstsim i Dödahavet - prova får du se

  Ät en riklig frukostbuffé, när och hur länge du vill, sannolikt i morgonsolen i ett helt annat Dödahavsklimat. Du befinner dig ett stenkast från kung Herodes vinterpalats – där han övervintrade i ett ständigt sommarlikt landskap. Dagen spenderar du på lyxhotellet Mövenpick Resort & Spa, som ligger vid stranden av Döda havet. Här vilar vi upp oss, badar och kopplar av.

 • Dagen är fri från guidningar och du kommer att uppleva genuin fysisk avkoppling som en skön kontrast till veckans många utfärder. Dödahavshotellen äger flera bekväma faciliteter i form av barer, restauranger, bad i olika bassänger och Döda havet förstås. Du kan även använda spa-anläggningens olika bastulösningar, relaxavdelningar samt beställa massage (extra kostnad). Det är en otrolig känsla att flyta omkring i hög salthalt och dränka sig i lokal hälsolera. Under kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 9 Tillbaka upp till ammoniternas högborg, sjusovare och hemfärd

  Efter sen frukost tar vi vår tidsmaskin, bussen, upp till den transjordanska högplatån igen. I utkanten av ammoniternas gamla högborg, det vill säga Amman, ska vi besöka en alldeles besynnerlig plats med urgamla anor. Den har faktiskt spännande kopplingar till bland annat svenska kulturtraditioner och morgonrutiner i Norden. Låt det blir en liten överraskning.

 • När vi tagit del av detta, så besöker vi ett bra lunchställe och ger oss sedan av mot Queen Alias flygplats under mitten av eftermiddagen. Sedan är det dags att ta sig hemåt igen och berätta om fantastiska platser och unika äventyr i ett land som vi kan garantera dig, är så mycket-mycket mer än klippstäder och salta bad. Du ska få se!

Resans höjdpunkter

 • Richards stora kunskaper och egna erfarenheter från utgrävningar i området
 • Upplevelsen i Petra
 • De många historiska besöken
 • Vistelsen vid Röda och Döda havet samt Wadi Rumöknen

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 20/11
Pris Från 34 990 kr
Enkelrumstillägg 6995 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Amman via Frankfurt/Wien, tur och retur
 • Flygavgifter
 • Visumservice vid ankomst - mejla in ett digitalt foto på ditt pass till oss vid bokning
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Åtta nätter del i dubbelrum på fyra och femstjärniga hotell
 • Åtta frukostar
 • Viss mängd vatten i bussen
 • Fyra luncher
 • En kall middagstallrik på rummet vid ankomst
 • Sju buffémiddagar på våra hotell
 • Engelsktalande kulturguide
 • Svensktalande ciceron

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Till skillnad från korsriddartidens flera veckor långa resa, tar vi istället flyget.
Dag 2. Historiska städer – Ammoniternas högborg (Amman) & Österns Pompeji (Jerash).
Dag 3. Johannes dopplats vid Jordanfloden – Moses berg Nebo – Korsriddarborgen i Kerak – Gamla Kungsvägen mot Petra.
Dag 4. Med arkeolog i klippstaden Petra – senaste upptäckterna och teorierna.
Dag 5. Fri dag i Petra för egna upptäcktsfärder eller följ med er ciceron på ett krävande äventyr.
Dag 6. Lilla Petra med en av världens äldsta bosättningar – avkoppling med lyx i hamnstaden Aqaba.
Dag 7. Jeepsafari i Wadi Rum - Wadi Araba med Bibliska Sodom – kvällsdopp i Döda havet.
Dag 8. Fri dag på lyxhotellet Mövenpick vid Döda havet.
Dag 9. Ett gåtfullt besök före våre sena hemfärd.

Boende

Under resan bor vi i väl utvalda boenden med bra belägenhet till våra programpunkter. Observera att middagar serveras som buffé.

Två nätter på fyrstjärniga Geneva Hotel, i Amman
Tre nätter på fyrstjärniga hotell Petra Moon Hotel, i Petra
En natt på femstjärniga Mövenpick Resort & Residences i Aqaba
Två nätter på femstjärniga Mövenpick Resort & Spa, Döda havet.

Resesätt Lufthansa/Austrian
Valuta

Jordansk dinar

Visum

Visum krävs för inresa till Jordanien. Historiska Resor arrangerar visum för svenska medborgare vid inresa men har du annat medborgarskap behöver du undersöka vad som gäller hos Jordaniens ambassad.

Vaccination

Vi rekommenderar att du sätter dig in i Jordaniens krav på vaccination och inreseregler kring detta.

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Resans besök i och kring Petra samt några andra av högt belägna besöksmål är förutom klon på resan, även lätt fysiskt ansträngande med promenader i terräng med höjdskillnader på sand och sten. Vi går inte långa sträckor och gör det i långsamt tempo men kräver normal kondition och hela leder för att vara njutbara. Dag 5 är det dock en längre vandring med en del brantare trappsteg. Du behöver ha med dig riktiga vandringskängor för denna dag.

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader och visningar. Resan kan komma att omfattas av krav på vaccinpass eller antigentester kort inpå resan. Innan avresa skall du även fylla i ett inreseformulär för att få en QR-kod inför incheckning.

Boka din resa

2024-11-20 2024-11-28 34 990 kr Lufthansa/Austrian Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa