Översikt

Kungens Italien & Etruskerna

Njut av magnifika dagar i de italienska bergen sju mil norr om Rom. Här upplever du landskapen, maten och kulturen kring de gamla etruskerna. Vi gör strövtåg i italienska landskap och njuter av lokala och rustika kök. Resan skulle därför också kunna kallas för en kulinarisk resa även om den varvas med spännande besök vid många historiska platser där vi möter myterna kring ett svunnet folk. Väl mött till en annorlunda och spännande kulturupplevelse i Italien!

Detta är också platsen där Gustaf VI Adolf arbetade med svenska utgrävningar från sent 50-tal.  Etruskerna och resans trerätters-menyer ligger i fokus där vi provar olika recept och specialiteter från platsens lokala matproducenter. Detta är en resa utöver det vanliga och utmärkt för dig som älskar Italien med allt vad det innebär – även om du redan är en van och erfaren Italienbesökare. Du behöver inte heller vara en passionerad kännare av etruskerna - men du kommer garanterat hem som sådan. Din guide, arkeologen Richard Holmgren, har arbetat som arkeolog i området under trettio år.

Vårt boende är i den italienska bergsstaden Blera i regionen Latium, på ett enklare mellanklasshotell med sparsmakad inredning men med privat dusch/bad och WC.


Din ciceron är arkeologen Richard Holmgren som i många år arbetat med arkeologiska undersökningar i området. Väl mött till en annorlunda och spännande kulturupplevelse i Italien!

Reseprogram

 • Dag 1 "Från svenska till etruskiska kullar"

  Vi flyger till Rom och därifrån åker vi vidare till den genuina och gamla bergsstaden Blera, sju mil norr om Rom. Incheckning och en lättare kvällsbuffet sker på vårt hotell. Boendet är enkelt och är den lilla stadens enda hotell. Härifrån har vi ett bra utgångsläge för att kunna utforska de spännande omgivningarna under våra utfärder.

 • Dag 2 "Olivolja, vin, ost, tryffel och kulturvandring"

  Efter frukost börjar vi dagen med en stadsvandring i den antika staden Blera. Med sina 3000 invånare och omgivningar från Medeltid och Etruskisk tid, lär vi känna suggestiva gränder och livet i en stad som fortfarande lever. Italien har många vackra små städer men ofta har de påverkats negativt av massturism och renovering till ett Italien som ofta bara är vackert på ytan. Blera är däremot levande på alla nivåer med allt vad det innebär av traditioner kring självförsörjning och gatuliv. 

 • På vår exkursion tar vi med lokalt säsongsvin och slår oss ned i det gröna mellan etruskiska lämningar. Lunchen äter vi på La Torretta där vi intar en rik trerättersmeny och provar tryffel och vildsvin från skogarna kring Blera. Under eftermiddagen blir vi guidade i stadens olivoljefabrik där vi blir introducerade i tillverkningsprocessen och inte minst i smaken av den lokala olivoljan Colli Etruschi, "Etruskiska Kullar". På kvällen sitter ni till bords igen i staden, skålar och njuter av livet.

 • Dag 3 "Kungens utgrävningar och den etruskiska frågan"

  I den lugna morgondaggen tar vi oss ned genom den dramatiska och lummiga Bleradalen, ned till den 2000 år gamla Djävulsbron. Dagen fokuserar vi sedan på den svenska utgrävningsplatsen San Giovenale. Här lär vi känna historien kring arkeologernas och kungens etruskiska utgrävningar från 1956-1965. Ni blir också uppdaterade på de allra senaste teorierna och undersökningarna – inte minst tittar vi närmare på vad som fortfarande ligger kvar under markytan. Vi strövar omkring bland lämningar i ett delvis frodigt och öppet landskap där vi undersöker etruskernas vardag och traditioner.

 • Dagens lunch intar vi på det näraliggande Antiquitates – som inte bara är en plats för upplevelserik arkeologi, men även har ett av traktens smakrikaste kök. Under sen eftermiddagen återkommer vi hit för att titta närmare på olika arkeologiska experiment och de många aktiviteter som man pysslar med här. Platsen skapades för att studera byggnadsteknik, antik parfym- och keramiktillverkning och mycket mer. Vi stannar kvar under kvällen för ännu en middag med nya italienska specialiteter och vin på Antiquitates. Sedan sover man gott. 

 • Dag 4 "Antikens skatter och en helstekt gris"

  Frukost i all ära, sedan reser vi med tidsmaskinen till det etruskiska museet i staden Tarquinia. Här får du en lättsam och spännande introduktion i etruskiska föremål som huserar i ett gammalt vackert renässanspalats. Tarquinia var det etruskiska högsätet och ger en inblick i lite av det bästa från tiden. Att Tarquinia dessutom är en mycket trevlig stad med utsikt över slätten och Medelhavskusten, gör inte saken sämre. Efter ett skönt bombardemang av etruskiska vardag, dess utensilier och religiösa föremål, söker ni upp en trevlig restaurang för lunch på egen hand. Om ni vill så kan ni hänga på er guide så rekommenderar han ett bra ställe. 

 • Vi möts senare upp och beger oss vidare mot de bemålade gravarna i Tarquinia. Detta är, om man så vill, Italiens version av "Konungarnas dal". Ni går ned i och introduceras i etruskisk gravritual och konst, detta bland de finaste gravarna i sin kategori. Därefter besöker vi en lokal keramikverkstad, Massimo Bordo's hantverkslokal, där han demonstrerar tillverkning och bemålning av keramik enligt antika metoder. Vill ni inhandla något av hans unika hantverk så går det också bra. Middag sker åter på Antiquitates, men denna kväll testar vi helstekt gris som slaktats och kryddats på plats. Det smälter i munnen. 

 • Dag 5 ”De dödas stad, purpurfärg och svavelbad”

  Idag ger vi oss av till den alldeles unika nekropolen och etruskiska begravningsplatsen, Banditaccia, som ligger nära den moderna staden Cerveteri. Om ni inte blivit uppslukade av den etruskiska kulturen ännu, så kommer denna magiska plats att göra det åt er. Vi vandrar bland gravar i ett område som ser ut att vara hämtat ur Sagan om Ringen. Vi tittar in i de viktigaste gravarna och guidas runt på platsen. Färden går sedan vidare mot Tolfabergen och den gamla gruvstaden Allumiere. Där möter du ett påvligt palats som byggts om till stadens museum och er guide kommer där att introducera dig i gamla metoder av tygfärgning och garvning.

 • Städerna i Tolfabergen ruvar nämligen på en av den historiska världens rikaste industrier och brytningen av mineralet alun - något som kommit att påverkat oss alla på ett eller annat sätt. Detta kan även ha en viktig koppling till den rika etruskiska ekonomin. I den näraliggande läder-metropolen Tolfa, äter vi lunch under valven på restaurang La Loggetta. Vi smakar på lokala bergsspecialiteter, bl.a. traktens berömda sniglar (i linje med säsong). Bussen tar oss vidare till de gamla påvliga och varma svavelbaden Terme dei Papi. Badet är frivilligt och vill du hellre strosa runt i Blera och ta en aperitif på en bar, så kan du göra det. På kvällen strålar vi samman i vår temporära hemstad, somliga svaveldoftande, för en gemensam middag med nya läckerheter och konversationer.

 • Dag 6 "Hem från den eviga staden"

  Under eftermiddagen beger vi oss smockfulla av tanniner, italienska kök och etruskologiska tankar, mot Roms flygplats i Fiumicino, där vi vidare ska checka in för hemfärd. Sedan är det dags att längta tillbaka!

Resans höjdpunkter

 • Etruskernas historia
 • Det italienska köket
 • Richard Holmgrens kunniga ledning

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 9/9
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 1020 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Rom, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på enkelt mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • Fyra luncher
 • En enkel middagsbuffé
 • Tre trerätters middagar med begränsad mängd lokalt vin/vatten
 • En middag med helstekt gris med begränsad mängd lokalt vin/vatten
 • Erfaren svensk expertciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Rom, bergsstaden Blera, lätt middag
Dag 2. Stadsvandring Blera - tryffel, vildsvin & olivolja - lunch - middag
Dag 3. Bleradalen, Djävulsbron, San Giovenale utgrävningsområde - historiska experimentbyn Antiquitates - lunch - middag
Dag 4. Etruskiska museet i staden Tarquinia, Massimo Bordo’s keramikverkstad, helstekt gris
Dag 5. Etruskiska begravningsplatsen Banditaccia, gruvstaden Allumiere i Tolfabergen, lunch, thermalbadet Termi dei Papi. Middag
Dag 6. Hemresa från Rom - Stockholm

Boende

Fem nätter på enkla hotell DaBeccone i Blera. 

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Resans karaktär

Normal grundkondition samt hela leder och knän för trappor och ojämnt underlag på utgrävningsområden borgar för en fin reseupplevelse.

Observera att vi kan komma att lägga över något av programmet till dag 6 innan avresa, beroende på flygavgång och eventuella ändringar av force-majeure-karaktär.

Deltagarantal

15 - 30 personer

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

De som önskar bada i thermalbaden bör ha med oöm baddräkt. Hårnät brukar finnas att köpa om man inte har själv. Middagen serveras då senare för dig som väljer att bada.

Boka din resa

2024-09-09 2024-09-14 18 990 kr SAS Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa