Översikt

Malmens Makt - en resa med Izabella Donkow

Följ med på en spännande resa genom historien – vi följer i spåren av malmen som byggde landet och bygger det än idag. Vi rör oss från vendeltid, via valloner till stormaktstiden och fram till nutid med vår ciceron arkeolog Izabella Donkow samt kunniga lokala guider.

Dagen inleds i Vendel, vackert beläget nio mil norr om Stockholm på en ås blickande ut över den lummiga uppländska grönskan. Vendel började befolkas i liten omfattning under slutet av stenåldern och bronsåldern, men först under järnåldern blomstrade det. Mest känt är de rika båtgravar som har givit namn åt en hel förhistorisk period – vendeltid (550-750 e.Kr.), den period som föregick vikingatiden. Vår initierade ciceron är arkeolog Izabella Donkow som själv har grävt i Vendel!
Därefter Dannemora gruva med sina mineraler och gruvmuseum samt vallonsmedjan och smedsbostaden i Österbybruk. Vi spenderar en natt på bekväma Wärdshuset Gammel Tammen, inrymt i en herrgårdsflygel från 1735.
Följande dag besöker vi Österby Gjuteri, ser Österbybruks herrgård och park innan vi reser vidare till det kvadratiska stormaktssmycket Salsta Slott med en imponerande historia. Här avrundar vi två intressanta och stimulerande dagar i sällskap med likasinnade.

Reseprogram

  • Dag 1 Stockholm Cityterminalen - Från Vendel till Valloner

    Avresa från Cityterminalen kl 08.30. Här möter oss bussen och vår ciceron Izabella Donkow för en utflykt i vallonernas spår. Under morgonen färdas vi norrut mot Vendel. I samband med Vendels kyrkogårds utvidgning år 1881, gjordes nydanande fynd av rika båtgravar. Under ledning av Hjalmar Stolpe, Birkas tidige utgrävare, kom under två säsonger, fjorton praktfulla båtgravar fram. Rikt utsmyckade vapen, ridutrustning, verktyg, glasbägare och åtskilliga djurkroppar följde de män som begravdes i sluttningen av Vendelåsen på deras sista färd i de 7-10 meter långa båtarna.

  • Fynden förvaras idag på Historiska Museet i Stockholm där man kunnat avgöra att det rör sig om flera generationer av samma ätt. Öster om kyrkan, på den plats där båtgravarna låg, och blickande ut mot det bördiga landskapet, står idag en minnessten. Vi djupdyker i Vendels historia, från stenåldern, när området ännu var en del av skärgården, till senmedeltid då kyrkan restes. Izabella berättar om de förnyade utgrävningarna i Vendel som initierades av det Arkeologiska Forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet 1994 och avsåg att hitta bebyggelselämningar i anslutning till de rika båtgravarna.

  • Vi passerar Ottarhögen i närheten av Vendel, en av Upplands storhögar från folkvandringstiden (400-550 e. Kr.), perioden som närmast föregår vendeltiden och är uppkallad efter de stora folkvandringar i Europa som resulterade i romarrikets fall. Ottarhögen kan närmast jämföras med högarna i Gamla Uppsala och är troligtvis rest över en sveafurste.
    På åsens krön reser sig Vendels kyrka från 1310, en av Sveriges nordligast belägna höggotiska kyrkobyggnader av tegel. Interiören smyckas av magnifika freskmålningar från 1451-1452. Upphovsman är Johannes Iwan, en av Sveriges få medeltida konstnärer känd till namnet. "Hannes Yuan Malare" står signerat på en av Vendelkyrkans fresker.

  • Vendel ligger i gränslandet till Bergslagens skogar, rika på vilt, men framför allt på malm. Här började man tidigt bedriva bergsbruk för utvinning av järn. Förädlingen från malm till järn krävde också stora mängder träkol för att värma masugnar och smedjor samt vatten för att driva vattenhjulet och hammaren i smedjan. 
    Det var tillgången på dessa tre produktionsfaktorer – järnmalm, skog och vatten – som avgjorde var produktionen etablerades. Traktens malmrikedom bekräftas genom existensen av ett flertal järnbruk, bland dem Österby, där holländaren Louis de Geer på 1620-30-talet med hjälp av de invandrade vallonsmederna förnyade den svenska järnhanteringen.

    Dagens lunch intar vi på Wärdshuset Gammel Tammen i Österbybruk och förhoppningsvis kan vi sedan checka in på våra rum innan dagens upptäckter fortsätter.

  • Dannemora gruva är själva hjärtat till all verksamhet i regionen, gruvan som senast var i drift 2015, men som har anor från 1400-talet. Här togs Sveriges första ångmaskin i bruk på 1700-talet och vi ser Triewalds maskinhus utifrån. Vallonbruken hämtade den mesta av sin malm från Dannemora gruva, där järnmalmsfyndigheten är koncentrerad till en mer än 3 km lång och 700 meter bred åder insprängd i kalksten. Den högkvalitativa malmen är manganhaltig och så gott som fri från fosfor och svavel. De uppländska vallonbruken och några enstaka bruk i Norrland hade under 1600-talet rätt att bryta malm ur Dannemora gruva. Kronan bestämde över brytningen men från 1723 övergick äganderätten till bruksägarna.

    Vi gör en vandring ovan jord runt delar av det gamla gruvfältet, samt tittar in i Mineralmuseet och Gruvmuseet, totalt cirka två timmar. Bra och bekväma stabila skor behövs.

  • Bara några kilometer från järnmalmsgruvorna i Dannemora ligger Österbybruk som vi återvänder till för att på Hembygdsgården äta en smörgås och fika inför besöket i världens bäst bevarade vallonsmedja.
    Ätten Vasa ägde Österby, som ingick i Örbyhus gods ägor redan på 1400-talet, och Gustav Vasa lät här utveckla en organiserad järnbruksrörelse med hjälp av tyska arbetare. 1643 kom Österby bruk, tillsammans med Lövstabruk och Gimo bruk, i Louis de Geers ägo. Värvad vallonsk arbetskraft kom att på de norduppländska Vallonbruken framställa världens bästa stångjärn ur Dannemoramalmen. Exporten av järn till England lade grunden för brukens och hela Sveriges goda ekonomi under lång tid.

  • På herrgårdsområdet finns mycket att uppleva och se. Förutom den unika vallonsmedjan med anor från 1500-talets tysksmide men sedan ombyggd till vallonsmedja, finns här orangeriträdgård, vagnsmuseum, lantbruksmuseum, antikvitetshandel, återbruk, konstgalleri, butik och café. Det vi inte hinner med innan det är dags att äta en god middag och knyta sig för natten, kan vi göra kanske under morgondagen. Under kvällen får vi uppleva ett uppskattat spex om bygdens historia, kallat "Järnet byggde bygden".

  • Dag 2 Österby Gjuteri och Salsta Slott

    Det personalägda och framgångsrika Österby Gjuteri drivs med senaste teknologi och vi får se dagens stålgjuteri. Femhundra år har gått sedan järnet började brukas i Österbybruk och traditionen lever vidare. Än idag använder Österby Gjuteri den kvalitetsstämpel som skapades för mer än 300 år sedan: OO, symbol för Österbybruk och utskeppningshamnen Öregrund.

  • Vi äter lunch på trevliga Bistro Jernet och fortsätter utforska Österbybruks herrgårdsområde. Här möter man den typiska rätvinkliga 1700-talsplanen för vallonbruken med raka bruksgator och herrgården vackert beläget vid vattnet. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes av släkten Grill omkring 1760-80. Den östra herrgårdsflygeln hade byggts ca 30 år tidigare som bostad till bruksägaren Antoine De Geer och den västra flygeln är Brukskyrkan, invigd 1735. Den ursprungliga franskinspirerade trädgården, med en korsarmad spegeldamm och 260-åriga lindalléer, ritades av Carl Hårleman på 1740-talet. En orangeriträdgård höll herrgårdsfolket både med grönsaker, blommor och exotiska frukter.

  • Herrskapsdelen är utformad just för att visa betydelsen av byggnaden och dess ägare. Här inrymdes en betydande konstsamling och här har även bott en känd konstnär. Vi får en guidad visning av herrgården och kan utforska parken och omgivningarna innan vi reser vidare.

  • Vår tidsresa tar oss slutligen till stormaktstidens Salsta slott. Ett slott som gått i arv i generationer. Den första historiskt säkert belagda ägaren var Birger Jarls son Gregers Birgersson. Hans son Karl Gregersson byter i början av 1300-talet bort sin egendom i Salsta till hertig Eriks jarl, Abjörn Sixtensson (Sparre av Tofta), som kommer att bli anfader till Salstas kommande ägare fram till 1976 – dvs 675 år! Under stora delar av slottets historia har slottet fortsatt att bebos av kungars släktingar eller nära förtrogna. Men också av personer som hamnat i konflikt med de styrande i landet. En sådan konflikt ledde till att Sten Sture den yngre år 1516 lät bränna ner den medeltida byggnaden.

  • År 1678 uppfördes det slott vi ser idag då av Nils Bielke, som var starkt franskorienterad. Det slott han låter uppföra påminner till sitt utseende om den nya slottstyp som lanserades av den franske arkitekten Louis le Vau med slottet Vaux-le-Vicomte som uppfördes i Île-de-France under 1650-talet. Men eftersom Salstas gamla yttermurar bevarades i det nya slottets bottenvåning begränsades arkitektens frihet, och slottet fick därför en form som inte riktigt stämmer med de franska förebilderna.

  • Slottets mycket unika karaktär är att olika salar och rum i slottet under århundraden har anpassats efter tidens ideal, samtidigt som andra rum har lämnats i det närmaste orörda. Rum från 1600-talet samsas sida vid sida med rum från 1700-, 1800- och 1900-talen. Årsringarna är mycket tydligt bevarade, och en vandring genom slottet blir därför också en vandring från stormaktstidens Sverige fram till våra dagar. Under vårt besök här kommer vi även att fika.
    Härifrån styr vi kosan söderut för att avsluta en minnesvärd resa ca kl 18.30, på Stockholms Cityterminal.

Resans höjdpunkter

  • Vendel och dess kyrka
  • Besöket på personalägda Österby Gjuteri
  • De härliga boendemijöerna kring Wärdshuset Gammeltammen.
  • Vår kunniga guidning i Österbybruk med spexet
  • Vår cicerons stora arkeologiska kunskaper
  • Dannemora Gruva
  • Salsta Slott

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 28/8
Pris Från 6 150 kr
Enkelrumstillägg 450 kr
I priset ingår
  • Privat turistbuss från Stockholm Cityterminalen t/r
  • Transporter, visningar och entréer enligt program
  • En natt på Wärdshuset Gammeltammen, del i dubbelrum
  • En frukost
  • Två luncher
  • Tre fikapauser
  • En tre-rätters middag
  • Svensktalande expertciceron
  • Svensktalande lokala guider
  • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm Cityterminalen - Vendel kyrka - fika - Österbybruk smedja - herrgård mm - lunch - Wärdshuset Gammeltammen - trerättersmiddag med spex.
Dag 2. Österby Gjuteri - Österbybruk - lunch - Salsta Slott visning samt fika - Stockholm Cityterminalen

Boende

Wärdshuset Gammeltammen, Österbybruk

Resesätt Buss

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Normal grundkondition och hela leder borgar för en fin reseupplevelse. Promenader på ojämnt underlag med trappor går i långsamt tempo men innebär en hel del stå och gå.  
Vår resa startar från Cityterminalen kl 08.30 och vi är tillbaka dit ca 18.30 dagen efter. 

Boka din resa

2024-08-28 2024-08-29 6 150 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa