Översikt

Historiska Lissabon med SvD accent

Lissabon – de sju kullarnas stad, vars arkitektur spänner från medeltid till nutid. Här skiner solen 300 dagar per år över den majestätiska floden Tejo.

Följ med och njut av den promenadvänliga vita staden med ljuva dofter av lokala bakverk, färgstark konst på Gulbenkian och Museu Nacional Art Antiga. Vi gör en tur till Sintra, den ljuvliga staden som draperar skogklädda berg med Palacio Pena och Nacional som stora höjdpunkter.

Följ med vår kunniga och omtyckta ciceron Helena von Essen till ett milt vinterlandskap i Portugal, ett land med gamla traditioner där en av dess största tillgångar är en eklektisk och omfamnande kultur. Den bygger på landets skiftande historia, vilken förlorar sig långt bakåt i tiden, från folkvandringstid med kelter till den viktigaste tiden under romare och morer. Staden är mycket gammal och var betydelsefull redan under feniciernas tidevarv tusen år före vår tideräkning. Arvet speglar sig idag i arkitekturen, språket, gastronomin och i det rika hantverket.

Lissabons skiftande stadsdelar stoltserar med undersköna torg kantade av fantastisk arkitektur. Bland stenhus dekorerade med färgstarka marmorfasader möts Lissabonborna på mysiga kaféer doftande av kaffe, varm choklad och kanske ljuder tonerna av den populära och melankoliska musikstilen Fado i bakgrunden.. Vi lär känna denna kontrasternas huvudstad, med pittoreska kvarter från den moriska tiden och Chiados lyxkvarter med sina vackra hus och märkesbutiker. I området Belem tar vi del av Portugals kulturarv från Upptäckarnas tid.

Ciceron är Helena von Essen, väl förtrogen med staden, landet och dess invånare. Helena har bott och arbetat mer än 30 år i Portugal och visar oss landets smultronställen, det gömda kulturarvet och dess historia.

Reseprogram

 • Dag 1 Längtans Lissabon

  Eftermiddagsflyg från Stockholm till Lissabon där vår guide Helena möter i ankomsthallen på flygplatsen. Vi reser därifrån med vår buss till Lissabons centrum för att installera oss på mellanklasshotell Heritage Lisboa Plaza hotell med bra belägenhet för strövtåg i den vita staden. Vi äter en välkomstmiddag på en trevlig restaurang. OBS! För dig som reser från Köpenhamn blir det avdrag för middagen eftersom flyget ankommer sent.

 • Dag 2 Vita slott, höjder och traditonella bakelser

  Lissabon är en utsökt stad, en av Europas kulturdestinationer vid sidan av allfarvägarna, med en alldeles egen framtoning, präglad av havet och påverkad av främmande kulturer. Här har utvecklats en speciell form av gotik med en unik ornamentik, manuelinostilen, där motiv från havet – snäckor, rep och navigationsinstrument – utgör dekorativa element. Den framstående tillverkningen av dekorativt kakel i mustiga färger, azulejos, bär spår av arabiskt inflytande.

 • Vi lär känna den vackra huvudstaden, Lissabon, till fots med dess historiska byggnader och intressanta museer. Här finns kvarter där stadens alla trottoarer är smyckade i svart och vitt, med kalksten och diabas som tillsammans bildar vackra mönster längs gator och hus. Under turen passar en traditionell styrkande dryck väl. Franciskanermunken Francisco Espinheira tillredde en dryck med aguardente, surkörsbär, socker, kryddnejlika och kanel med flera kryddor, Ginjinha. En lokal delikatess där 90% konsumeras i landet och 10% exporteras, främst, till USA.

 • Vi passerar Rossiotorget i hjärtat av Lissabon, paradavenyn Avenida da Liberdade, Marques de Pombal-torget och åker mot Miradouro São Pedro de Alcantara med vacker utsikt över Lissabons labyrintformade stadskärna. Vi passerar lyxkvarteren i Chiado där gatorna kantas av kaféer, restauranger och fashionabla butiker. Borgen Castelo Sao Jorge tronar över den gamla stadsdelen Alfama, som betyder färskvatten och kommer från arabiskans Hamam. Här finns ett myller av små gator och myriader av trappor bland traditionellt byggda hus där fasaderna smyckas med kakel. Förtrollas av husens alla detaljer, springbrunnar, blomsterarrangemang, tvättlinor och dörrar med små brevlådor.

 • En av stadens mäktigaste profiler tillhör Castelo Sao Jorge, borgen med de elva tornen uppfördes av morerna i mitten av 1000-talet då de regerade över staden. Landets förste kung, Afonso Henriques, belägrade borgen med hjälp av korstågsriddare och efter flera månader besegrades morerna 1147. Kungen kunde ta makten över borgen och staden. Sao Jorge var ett betydelsefullt och viktigt försvarsverk på 1200- och 1300-talen men på platsen fanns befästningar redan under romersk tid. Den portugisiske kungen João I den gode, skänkte borgen till sin gemål brittiska Philippa av Lancaster, i bröllopsgåva 1387. Detta blev inledningen av en anglo-portugisisk allians som består än idag.

 • Vi äter en lunch på en trevlig restaurang och fortsätter utforska den eleganta staden. Vi närmar oss vattnet för att skåda stadsdelen Belém, där "kungens röda slott" ligger, här ser vi världsarvsklostret Mosteiro dos Jerónimos med sin magnifika kyrka i gyllene kalksten av arkitekten Diogo de Boitaca, som är ett utsökt exempel på den gotiska manuelinostilen. Klostret grundlades av Manuel I som sponsrade flera expeditioner, bla Vasco da Gamas till Indien. Byggnationen påbörjades 1501 och skulle fortgå i hundra år.
  Stora delar av Lissabon skulle sedan förstöras i den stora jordbävningen 1755, den som skildras i Voltaires "Candide", och därför kan Lissabon ståta med ett elegant nyklassicistiskt centrum med triumfbåge, arkader, vackra torg och en bred marmortrappa ned mot Tejo.

 • Det medeltida vakttornet Belém har blivit Lissabons symbol och byggdes mellan år 1514 – 1519. Vi stannar även vid Upptäckarmonumentet som byggdes år 1960 till 500-års minnet av Henrik Sjöfararens död.
  En lång och innehållsrik dag kryddas med ett glas portvin och bakelsen Pastel de Belém som skapades 1835 efter ett antikt recept från de Augustinermunkar som hade sin hemvist i Jeronimosklostret.
  Kvällen är till eget bruk.

 • Dag 3 Konstens Lissabon

  Det berömda Gulbenkianmuseet visar det absolut bästa som Lissabon har ett erbjuda i olika konstgenrer; egyptisk och mesopotamisk, orientalisk och morisk, konst från Fjärran Östern samt europeisk konst av Van der Weyden, Bouts, Rubens, Rembrandt och impressionister som exempelvis Monet. Samlaren Calouste Gulbenkian var själv en färgstark man med lika färgstarkt liv. Som förföljd i Turkiet på grund av sitt armeniska ursprung flydde han från sitt hem i Kappadokien och Konstantinopel till London via Kairo, Paris och under Andra världskriget Lissabon där han bodde fram till sin död 1955. Gulbenkian älskade konst och han samlade sextusen konstverk från alla dynastier och stilar, en rik och eklektisk smak. Hans smak var lika bred som rik och innehåller verk över 5.000 år, från antiken till sent 1800-tal. Pengarna fick han från sitt ägande i ett irakiskt oljebolag.

 • Vi äter en lunch och tar oss sedan vidare till ytterligare ett smycke, nämligen Portugals finaste samling av äldre konst, skulpturer, konstföremål från upptäckartiden och kolonierna samt keramik, guld och silversmide, på Museu de Arte Antiga, när Lissabons hamn.
  Kvällen är fri till eget förfogande.

 • Dag 4 Egna strövtåg

  Idag har du hela dagen till eget förfogande och kan utforska dina intressen. Kanske lockar en sakta promenad på de kända kullerstensgatorna i historiska 1400-talskvartern i Bairro Alto, med det utsökt dekorerade kapellet São João Batista från år 1750 i femtonhundratalskyrkan Igreja São Roque. Här går den historiska bergbanan Elevador da Glória, linje 2, genom gamla gränder och bokstavligen stryker fasaderna på sin väg genom pastelliga, rappade hus och hängande tvätt. Det är en verkligt speciell upplevelse. En tur med bergbanan eller den gamla hissen från 1901, räddar en undan de kuperade kvarteren. Det är till Bairro Alto som man kommer för de många restaurangerna och barer som spelar fado. Mellan Rossio-torget, eg Praça de Dom Pedro 4, och torget Praça do Comércio vid Tejofloden ligger stadens butiker bland blanksliten marmor, storslagna arkader och barockbyggnader. Från Rossio går även en av Europas absolut längsta gator Avenida de Liberdade upp mot stadsparken Eduardo VII. Kanske finns det utrymme i väskan för en och annan julklapp?

 • Dag 5 Världsarvens och sagopalatsens Sintra

  Staden Sintra är ännu en av Unescos världsarvstäder. En vackert grön plats belägen i naturreservatet med samma namn. Sintras milda mikroklimat skapar en trolsk stämning av grönska och knotiga träd som omfamnar stadens färgstarka hus. Redan på 1300-talet blev detta de portugisiska kungarnas sommartillflykt varför de byggde romantiska palats och sagoslott som inspirerade författare som H C Andersen och lord Byron.

 • Bland anslående herrehus och palats skall vi besöka Sintras kungliga och färgglada sommarslott med tinnar och torn uppfört i exotisk romanticism 1842-1854. Chefsarkitekten över byggnationen Wilhelm von Eschwege tog sin inspiration från slottet Neuschwanstein, orientalism från resor i Asien och Afrika samt portugisisk gotik, manuelitostil. Världsarvet Palacio de Penas ornamenterade entré i skulpterad sten och starka färger välkomnar oss och Triton vaktar ingången. Slottets interiör är mer avskalad med diskreta färger, stuckatur, trompe-l´oeil-måleri i statsmannamässiga salar med elegant 1800-talsmöblemang och vi njuter av den vackra miljön.. Vi promenerar under de små arkaderna i den lilla gamla staden och har lunch på egen hand. Det blir också tid att strosa lite på egen hand i Sintras trånga gränder, kanske lockar kända kafé Piriquita för att prova kaféets och Sintras stolthet, bakverken travesseiros eller queijadas de Sintra.

 • Vi besöker även Palacio Nacional med tusenåriga anor och som ligger i staden Sintras centrum. De två ikoniska konerna till torn är skorstenar från 1400-talet men på platsen fanns ett moriskt palats på 900-talet. När morerna kastades ut av kung Afonso Henriques 1147 tog en trehundra år lång era slut och praktiskt taget varje portugisisk kung och drottning har byggt och bott på palatset sedan dess. Därför kan vi idag njuta av ett palatsområde i eklektisk stil, från mudejar, gotik och manuelism till nyrenässans.
  På eftermiddagen återvänder vi till Lissabon för att äta en avskedsmiddag.

 • Dag 6 Från vita Lissabon till Mörka Nord

  Efter frukost är det dags att checka ut och ta med packningen till vår buss. Vi reser från Lissabon mitt på dagen för att ankomma Stockholm/Köpenhamn på kvällen.

Resans höjdpunkter

 • Lissabons vackra historiska kvarter och belägenhet
 • Helena von Essens kunniga och initierade guidning
 • Världsarvsstaden Sintra

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 26/11
Pris Från 22 990 kr
Enkelrumstillägg 4890 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm/Köpenhamn – Lissabon t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter
 • Entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Del i dubbelrum,
 • Fem frukostbufféer
 • Två luncher
 • Två middagar
 • Fika
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Information om avresor

Om du reser från Köpenhamn kommer du senare än Stockholmsresenärerna och kommer däeför inte att hinna middagen.

Resplan

Dag 1. Ankomst Lissabon och incheckning på hotell. Middag
Dag 2. Stadsrundtur till fots hela dagen med lunch.
Dag 3. Gulbenkianmuseet och Museu Nacional Antiga Art med lunch.
Dag 4. Ledig dag till egna äventyr
Dag 5. Utflykt till Sintra. Middag.
Dag 6. Hemresa

Boende

Heritage Lisboa Plaza hotell

Resesätt TAP
Klimat

Lissabon såsom en stad vid havet har ett milt vinterklimat med en viss nederbörd. Kläder efter väder rekommenderas. Den genomsnittliga medeltemperaturen i november/december ligger som högst på dygnet mellan 15-17 grader och som lägst mellan 9-11 grader i medeltal de senaste åren. 
Klädsel i lager på lagerprincipen samt ett regntåligt ytterplagg rekommenderas.  

Valuta

Euro

Deltagarantal

20 - 30 personer

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Eftersom Lissabon är en kuperad stad med många promenader till fots så rekommenderar vi ihopfällda gångstavar, bra och ingångna promenadskor med ordentlig sula. Hela leder och knän samt promenadvana med normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse i en av Europas vackraste huvudstäder.
Våra stadspromenader under dag 2 går i kuperad terräng men i långsam takt.  

Boka din resa

2024-11-26 2024-12-01 22 990 kr TAP Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-11-26 2024-12-01 22 990 kr TAP Köpenhamn 5+ Boka resa