Norra Indien

Temperaturen växlar kraftigt under året. Oktober–mars har blivit högsäsong för resandet eftersom temperaturen då är som mest behaglig, nederbörden obetydlig och luftfuktigheten låg. På de vanligaste resmålen (t ex Delhi, Agra, Jaipur och Varanasi) varierar den lägsta och högsta medeltemperaturen under oktober–mars mellan +7° och +33° C (varav december–januari är den svalaste perioden, särskilt nattetid). April–juni är heta och torra. I slutet av juni kommer monsunregnen som pågår in i september. Om man är medveten om, och uppskattar sommarperiodens värme, är även den perioden ett alternativ då vädret växlar mellan regn och sol, grönskan i naturen återkommer och temperaturen sjunker. Himalayas bergtrakter besöks med fördel under sommarmånaderna.

Södra Indien

Från Bombay och söderut råder ett jämnare klimat. Temperaturskillnaderna i kustregionerna är små, lägsta och högsta medeltemperatur varierar över året mellan +30° och +35° C och luftfuktigheten är hög, även under december-januari är det varmt och behagligt. Däremot är skillnaderna i nederbörd mycket stora. I början av juni sveper sydliga monsunvindar in från havet och regnperioden börjar. På västkusten (t ex Goa) faller mest regn under juni–september. Östkusten (t ex Madras) har även en höstmonsun och där faller mest regn under augusti-december. Inom södra Indien råder mycket stora skillnader mellan kustområdena och den högplatå som dominerar inlandet (Deccan).

Klimattabell

Här nedan har vi sammanställt väderdata för de viktigaste orterna i Indien. Vill du veta hur vädret är just nu på ditt resmål? Besök www.yr.no

Ladda ner klimattabell för Kina, Indien, Burma, Laos, Kambodja, Vietnam mm (PDF, kräver Adobe Acrobat)