1. Egen ansökan om elektroniskt turistvisum - eTourist Visa

Detta passar de allra flesta som reser med oss på våra resor till Indien. Giltighetstiden för eTourist Visa är 60 dagar från ankomstdatum till Indien. Alla som ansöker om eTourist visa får automatiskt "Double Entry" d v s två inresor under giltighetstiden. Man kan ansöka om eTourist visa högst 2 gånger per kalenderår. 

Observera! Man får ansöka online tidigast 30 dagar före ankomstdatum (i allmänhet dagen efter avresedagen från Sverige). Vi rekommenderar att du gör det 25 dagar innan avresa inför våra resor.

Kostnaden för eTourist Visa är f n US$ 25/per person (plus 2,6% transaktionsavgift) mellan juli - mars och US$ 10 mellan april - juni. Det betalas online med kredit- eller betalkort. Görs ingen betalning kommer ansökan inte att bli behandlad. Avgiften är icke återbetalningsbar. Bekräftelse fås via e-post inom ca 72 tim.

OBS! Du måste skriva ut en kopia av bekräftelsemailet du får med beskedet om att din ansökan är godkänd (Status: Granted) och ta med på din resa. Behövs redan vid incheckning på flyget. Utan denna bekräftelse nekas du ombordstigning och kommer inte kunna resa. Vid ankomst till Indien genomgår man sedan biometriska rutiner (fingeravtryck och ansiktsscan).

Du är själv ansvarig för att ta del av informationen och säkerställa om du kan ansöka om eTourist Visa. Se detaljerad information och instruktioner samt ansök om eTourist Visa på https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html OBS! Det finns andra aktörer som erbjuder sina tjänster och vars hemsisdor ser snarlika ut så var noga att gå till rätt sida enligt vår länk.

Om du inte kan ansöka om ovan eTourist Visa gör du ansökan om visum till Indien via India Visa Application Centre i Stockholm (se längre ner på sidan).

Instruktioner inför din ansökan om eTourist visa om du gör ansökan själv:

Innan du påbörjar ansökan online så se till att du har ett nytaget färgfoto och kopia på passet lagrat på din dator. Dessa ska nämligen laddas upp när du fyller i ansökan. Fotografiet ska vara av typen "passfoto" där hela ansiktet syns, du har ansiktet riktat mot kameran och med vit bakgrund. Har du en bra mobilkamera och kan ta ett ansiktsfoto mot en vit vägg som du sedan sparar på datorn så är det enklaste sättet. Fotografiet/filen ska vara i JPEG format och filstorleken 10KB-1MB.

Fotosidan av passet som innehåller personuppgifter som namn, födelsedatum, nationalitet, utgångsdatum etc ska däremot vara i PDF format och 10-300 KB. Enklast är att scanna uppslaget i passet och spara/skicka till sig själv. Har du ingen scanner kan du fota av uppslaget och spara på datorn. För att sedan omvandla fotot till PDF får du kopiera in det i ett Word dokument och välja "Spara som PDF".

Observera: Ansökan kan komma att underkännas om det uppladdade dokumentet och fotografiet inte är enligt specifikation, t ex att kopiorna är suddiga eller ej går att läsa. Andra vanliga orsaker till att en ansökan blir underkänd/avvisad är om du inte skrivit uppgifterna exakt såsom i passet, eller att passets giltighetstid är för kort så kontrollera noga att allt stämmer innan du slutligen bekräftar din ansökan och betalar (man får inte tillbaka avgiften). I det fall du misslyckas med betalningen (angivit fel siffror, avbrutit eller av annan orsak inte fullgjort betalningen) och gjort om tre gånger utan att lyckas så spärras ansökan och du måste göra en helt ny.

Har du tidigare visum till Indien i passet så ha det tillhanda då detta visumnummer efterfrågas under processen.

Läs även "Att tänka på - information du behöver när du fyller i ansökan" längre ner på denna sida innan du går vidare. 

Lathund för ansökan om eTourist Visa till Indien

Vi har gjort en lathund som du kan ladda ned och ha till hands när du ska fylla i din ansökan. Observera dock att med tanke på att blanketter och regler kan ändras utan förvarning reserverar vi oss för eventuella felaktigheter i detta dokument vilket endast är en förenklad lathund. Ytterst ansvarig för att visumansökan är korrekt ifylld etc är du själv. Är du osäker och behöver hjälp rekommenderar vi att du använder dig av Visumservice eller Alla Visum tjänster enligt ovan.

 pdf image Lathund för ansökan om eTourist Visa till Indien

2. För dig som behöver hjälp med visumansökan

Om du tycker det är är krångligt att göra en ansökan på egen hand kan du få hjälp av viseringsföretaget Alla Visum mot en hanteringsavgift. De erbjuder en mycket enkel tjänst för att ansöka om visum. Passar dig som kan tänka dig att betala extra för att få det så enkelt som möjligt. Här ansöker du om visum till Indien via Alla Visum

3. Ansökan om Visum via India Visa Application Centre

Om du inte kan ansöka om ovan eTourist Visa kan du välja att ansöka om visum på traditionellt sett via India Visa Application Centre/Cox and Kings hemsida www.in.ckgs.se

Där hittar du även instruktioner och aktuell information om hur du ska gå tillväga. OBS: Du ska visa upp flygbiljetter i samband med denna typ av visumansökan så åker du på någon av våra gruppresor eller individuella resor får du be om en kopia från oss innan du gör din ansökan.

På anvisning av Indiens regering har biometriska rutiner, (fingeravtryck och ansikstsscan) införts vid ansökan av visum till Indien. Alla personer som är bosatta i Stockholms, - Södermanlands, - Västmanlands, - Uppsala - Län uppmanas att komma personligen för att genomgå biometriska rutiner i Stockholm.

Du som bor på annan ort än ovan nämnda områden eller inte har möjlighet att komma personligen kan skicka din ansökan per post, men med tillägget att det kommer krävas bevis på adress (Personbevis).

Instruktioner inför din ansökan om visum via India Visa Application Centre:

Under rubriken Indian Visa Online klickar du på Click here to Apply for India Visa. Om du själv ska lämna in ansökan och pass och sedan hämta välj Apply Visa at Counter Om du skickar ansökan och pass per post välj Apply Visa by Post. Läs igenom instruktionerna noga och klicka sedan i att du samtycker I agree, klicka på Submit. På nästa sida, klicka på I agree och du kommer sedan vidare till sidan Indian Visa Online. Välj Online Visa Application Registration.

Vi rekommenderar att visum via India Visa Application Service söks tidigast 8 veckor men senast 6 veckor före avresa. 

Om Indienresor måste ställa in din resa och du ansökt visum inom den rekommenderade tiden, står Indienresor för visumkostnaden. Återbetalning sker mot uppvisande av inbetalningskvitto och kopia på visumet. Anmodan om återbetalning skall göras senast 4 veckor efter beskedet om inställd resa.

Att tänka på - information du behöver när du fyller i ansökan

  • Passet måste vara giltigt minst sex månader framåt i tiden från beräknad ankomstdag till Indien. Passet måste innehålla minst två tomma sidor.
  • Uppgifterna i visumansökan måste stämma exakt med det pass som bifogas ansökan och som du kommer att använda under resan. Alla namn och övriga uppgifter ska stå precis som i passet.
  • Var noga att det blir rätt när du fyller i uppgifterna, t ex nationalitet, datum för resan, typ av visum etc. Bara korrekt ifyllda ansökningar accepteras.
  • Tänk på att du inte kan använda våra svenska bokstäver Å Ä Ö, använd a eller o istället.
  • Fyll i ansökan på engelska.
  • Glöm EJ att skriva under din ansökan (gäller ej eTourist Visa)! Det ska göras på två ställen på ansökan - under fotot och på sista sidan.
  • Om du ansöker via India Visa Application Service: Klistra ett färgfoto (ej kopia) i Photo-rutan. OBS: fotot måste ha måtten 5x5 cm, inga andra accepteras. Fotografiet får inte vara äldre än sex månader och ska vara taget rakt framifrån. Keps, mössa eller solglasögon är ej tillåtet. Bifoga kopia på betalning om du ansöker via post.
  • Kopia på ditt pass och flygbokning skall bifogas visumansökan (gäller ej eTourist Visa).
  • Ansök om " single entry" - visum alternativt "double entry" om ni t ex även reser till Nepal eller Bhutan och åker via Indien båda vägarna.


Reference in India/referens i Indien: (fylls i på visumansökan)

SITA
MG Road, Sector 25, Gurgaon
122001 Haryana Delhi
Tel: +91-124-4703400