Översikt

Baskiens bästa - resa med SvD accent

En resa genom höjdpunkterna i det spektakulära Sydvästra Frankrike och Norra Spanien, där de kulturella influenserna är lika varierade som landskapet. Världsarv, Frankrikes vackraste floddalar, de majestätiska Pyrenéerna & färg- och smakstarka småbyar samt historiska städer i franska och spanska Baskien.

Vi inleder resan i den lilla pärlan Sarlat, perfekt belägen i den spektakulära miljön vid Frankrikes två vackraste floddalar, Dordogne och Vézères. Här finner vi den världsberömda Lascauxgrottan med sina 20.000 år gamla grottmålningar och en av världens mest fotograferade trädgårdar, Jardin de Marqueyssac.

Fortsättningsvis upp mot Pyrenéernas fot till en av franska Baskiens allra vackraste byar och ett familjehotell vars gourmet-restaurang har en stjärna i Guide Michelin. Det är intressant att jämföra de vackra småbyarna vid franska Baskiens berg och kust med den ganska annorlunda miljön och arkitekturen i spanska baskiska städer som mondäna San Sebastian och Bilbao.

Där avslutas resan, i ett Bilbao som utgör ett av Europas mest intressanta exempel på lyckad stadsförnyelse, med sitt fantastiska Guggenheim-museum som kronan på verket. Under resans lopp njuter vi ett antal minnesvärda måltider i både Frankrike och Spanien.

Vår ciceron är Annette Larsson som har en lång och djupgående kärlekshistoria med Frankrike sedan gymnasiet. Har studier i franska och statsvetenskap med fransk inriktning. Sorbonneutbildning och många år som reseledare för svenskar på rundresor i Frankrike byggde på kunskaperna. Annette brinner för historia, arkitektur, fransk litteratur, trädgård och gastronomi.

Reseprogram

 • Dag 1 Dag 1. Stockholm – Toulouse – Sarlat

  Vi landar på flygplatsen i Toulouse där vår buss och ciceron väntar på att föra oss norrut. Vid staden Souillac når vi fram till Dordognedalen och den vackra Perigord-regionen. Efter ytterligare några mil färdas vi genom Montignac och vidare till den mycket pittoreska lilla staden Sarlat nära Vézèredalen, där vi tar in på vårt trevliga mellanklasshotell. Här äter vi en god middag med det traditionella perigordiska köket.

 • Dag 2 Lascauxgrottan – Vézèredalen – Beynac och Dordognedalen

  Vi inleder dagen med ett besök i den uppbyggda, exakta kopian av den berömda Lascauxgrottan, skapad av den norska arkitektfirman Snöhetta. Det är svårt att inte bli berörd av denna i sann mening uråldriga konst, dess uttrycksfullhet och märkliga likhet med moderna verk. Dagens grotta är in i minsta detalj en exakt faksimil av den ursprungliga, som därmed skyddas mot de nedbrytande effekterna av mänskliga besök. Därefter följer vi floden Vézères bitvis spektakulära floddal, ett av de områden i Europa där man gjort allra mest fynd
  ifrån förhistorisk tid, fram till staden Les Eyzies där vi äter en god gemensam lunch.

 • Vi fortsätter under eftermiddagen genom den sköna naturen i Dordognedalen, ibland kallad Frankrikes vackraste floddal. Något som bidrar till detta är alla de spektakulära medeltida byar och borgar som kantar floden och för att se dem på finaste vis så stannar vi till i Beynac för att göra en härlig båttur längs floden Dordogne. Det traditionella flodfartyget, en sk gabarre, tar oss under en knapp timme förbi spektakulärt belägna slott och städer längs de skarpa karstklipporna på båda sidor av floden.

 • När vi når det vackert belägna Roque-Gageac väntar sedan buss till Jardin de Marqueyssac, en av Frankrikes mest kända trädgårdar med en formklippning i den högre skolan. Efter rundvandring här återvänder till vårt familjära hotell i Sarlat för middag och övernattning.

 • Dag 3 Sarlat – Bergerac – Ainhoa

  Vi inleder dagen med en färd utmed Dordogne bort till staden Bergerac, där vi gör en paus i den gamla stadsdelen. Därefter fortsätter vi i stort sett rakt söderut, och efter gemensam lunchpaus i Marmande korsar vi det slättlandskap som skiljer vindistrikten runt Bordeaux från Pyrenéernas fotkullar.

 • På eftermiddagen når vi d´Artagnans landskap Gascogne och gör ett besök på 1600-tals-slottet Chateau de Ravignan beläget i distriktet Bas-Armagnac. Här har tio generationer producerat det gyllene destillatet armagnac, mindre känt än sin yngre syster konjaken. Vi visas det vackra slottet med sitt fina 1700-talsmöblemang, parken och får en provsmakning av de ädla dropparna som av kännare beskrivs som fylligare och mer aromatiska än konjaken.

 • Vi reser vidare i de mjukt kuperade kullarna i franska Baskien, vars synnerligen charmerande småbyar har en helt speciell arkitektur. I en av de allra vackraste, Ainhoa, tar vi in för två nätter på det mysiga familjehotellet Ithurria vars gourmetrestaurang ståtar med en stjärna i Guide Michelin. Där intar vi naturligtvis också en gemensam middag.

 • Dag 4 Bayonne - Biarritz – St Jean de Luz

  Vi ägnar hela dagen åt franska Baskien. Här lever traditionerna och den baskiska kulturen, inte minst den särpräglade arkitekturen, och även det baskiska språket är synnerligen levande. Vi inleder med ett besök i franska Baskiens huvudstad Bayonne, med en pittoresk gammal stadsdel utmed floden Nives kajer. Vi fortsätter den korta sträckan till den vackra gamla hamnstaden St Jean de Luz med en levande fiskehamn som förr i världen var berömd både för sina kapare och sina valfångare. Vi avrundar dagen med en panoramatur genom mondäna turistorten Biarritz med sin sekelskiftescharm och gör ett fotostopp vid den vackra fyren, innan vi återvänder till Ainhoa för ännu en god middag på Ithurria.

 • Dag 5 San Sebastian – Bilbao

  Idag korsar vi nationsgränsen och kommer in i spanska Baskien. Vi reser ovan kustens Hendaye precis på gränsen mellan Spanien och Frankrike. Därefter gör vi ett stopp i eleganta San Sebastian, med sitt fina läge vid den vackra havsbukten La Concha. San Sebastian har länge varit och återigen blivit en av Spaniens allra mest exklusiva semesterorter. Här ska vi spendera en god stund med en trevlig pintxoslunch på en av stadens många fina etablissemang.

 • På vår fortsatta väg västerut tar vi en mindre väg längs kusten och i medeltida Getaria har vi tid för ett litet stopp. Det finns lite tid på egen hand att strosa genom den charmerande forna valfångstorten med haute-couture-ikonen Cristóbal Balenciagas museum.

 • Vi fortsätter sedan in mot Bilbao. Vid ankomsten gör vi en kortare stadsrundtur innan vi tar in på trevliga Hotel NH Deusto vid Bilbaofloden nära Guggenheimmuseet och med promenadavstånd till den trevliga gamla stadsdelen. Kvällen till fritt förfogande i Bilbao.

 • Dag 6 Bilbao och Guggenheimmuseet

  Hela dagen till fritt förfogande i denna spännande stad. Vi inleder med en kortare orienterings-promenad för att få en känsla av staden, med avslutning vid Guggenheimmuséet. Du får biljett som ger tillträde hela dagen till museet vars unika arkitektur är signerad Frank Gehry. De relativt små permanenta samlingarna kompletteras hela tiden av olika högintressanta specialutställningar med tonvikt på den helt nutida konsten. Sällan har en kulturell institution betytt så mycket för en stad, i samband med museibygget rustades hela staden upp i ett häpnadsväckande stadsförnyelse-program som bl a återuppväckte kvaliteterna i den spanska jugendarkitektur Bilbao till stor del består av. Den gamla stadsdelen i Bilbao är också rolig att spatsera i och allt hålls ihop av Bilbaofloden med sina nya flanörvänliga kajer. Det går även att ta den nya tunnelbanan ända ut till havet. På kvällen samlas vi igen för en gemensam avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 7 Bilbao – Stockholm

  Stor del av dagen är till eget förfogande innan vi tar bussen ut till Bilbaos nya flygplats med djärv arkitektur signerad Calatrava, för vidare flygning hem till Sverige via München.

Resans höjdpunkter

 • Världsarvsmiljön vid Dordognedalens floder och förhistoriska Lascauxgrottan
 • Det unika Guggenheimmuséet i Bilbao och ljuvliga San Sebastian
 • Franska Baskiens kuststäder och bergsbyar

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 15/10
Pris Från 33 990 kr
Enkelrumstillägg 3150 kr
I priset ingår
 • Flyg till Toulouse och från Bilbao via München eller Frankfurt
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på hotell, del i dubbelrum
 • Sex frukostar
 • Tre luncher
 • En armagnacprovning
 • Fem middagar inkl. viss mängd vin
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Toulouse - Sarlat
Dag 2. Lascauxgrottan – Vézèredalen – Beynac och båt på Dordognefloden
Dag 3. Montignac – Bergerac – Ainhoa
Dag 4. Bayonne - Biarritz – St Jean de Luz
Dag 5. San Sebastian – Getaría - Bilbao
Dag 6. Bilbao och Guggenheimmuseet
Dag 7. Bilbao – Stockholm

Boende

Två nätter på Hotel i Sarlat 
Två nätter på Hotel Ithurria i Ainhoa
Två nätter på Hotel Conde Duque, Bilbao

Resesätt Lufthansa

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Resan innebär promenader på ojämnt underlag varför vi rekommenderar normal kondition för bästa reseupplevelse.

Boka din resa

2024-10-15 2024-10-21 33 990 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda Väntelista Förfrågan
2024-10-15 2024-10-21 35 590 kr Lufthansa Köpenhamn Väntelista Förfrågan
2024-10-15 2024-10-21 34 640 kr Lufthansa Göteborg Väntelista Förfrågan