Översikt

Sicilien - tidsresa till Arkimedes och ut genom Dionysos öra

Häng med på en resa runt en vulkan som har utbrott var tjugonde minut, till Lucias födelsestad, till en ö som koloniserats nio gånger, söta tomater och vin samt inte minst hemvisten för Arkimedes och hans kluriga uppfinningar. Nu ska det ske.

Många av våra resenärer har länge efterfrågat en resa till Siciliens med föreningen landskap, jordbruksbaserad mat – "agriturismo" - som kryddas med antik historia och arkeologi. Er guide, arkeologen Richard Holmgren som arbetat många år i Italien, tar er med på en sällsam och genomarbetad rundtur i en värld av greker, romare och fenicier. Med hjälp av lokala guider så kommer du även att få upptäcka Siciliens senare och rika historia där vi besöker sällsamma platser, skildrar färgstarka karaktärer, egendomligheter och myter samt omvälvande historiska händelser - detta vid en av Europas mest exotiska flanker.

Reseprogram

 • Dag 1 ”Den som åker till Palermo och inte ser Monreale, tar sig dit som en åsna och hem som en dåre”.

  Välkommen till Sicilien. Du ankommer till Palermos flygplats under eftermiddagen. Vi far då mot centrum och checkar in på vårt hotell. Därefter kommer vi att värma upp med en trivsam vandringstur genom stadens centrala delar, vars guidningsrunda mellan fontäner, palats och marknadsgator avslutas med en gemensam middag på en av stadens sicilianska och typiska "trattorior". Slumra in och möt Monreale under morgondagen.

 • Dag 2 ”Balsamerade munkar, himmelska mosaiker och flickan som gömde sig i en grotta”.

  Efter frukost bär det av mot underjorden och vi gästar kapucinermunkarnas gravkatakomber i Palermo. Här besöker vi de extraordinära interiörerna för några av de skickligt balsamerade munkar som huserades på platsen mellan 1599 och 1871. Vissa har kläder och andra bär sina sedvanliga munkplagg av säckväv. Tusentals kroppar har samlats på platsen, där de hänger i nischer eller är placerade i kistor med öppna sidor. Bakom denna för många märkliga företeelse, dyker vi ned i berättelser om de som valde att tillbringa sin eviga vila här.

 • Efter en för många spännande men kanske dystopisk värld, bär det av mot ljuset några kilometer utanför Palermo. Vi färdas till Monreale och Siciliens främsta katedral som är uppförd på 1100-talet. Kyrkan blandar normandiska, arabiska, bysantiska och klassiska byggnadsstilar, vars interiör glittrar av gyllene och färgade mosaiker som täcker en yta på nära 6400 kvadratmeter.

 • När vi avnjutit glänsande prakt och lunch, bär det åter in i underjorden, förvisso via en drömlik färd upp i bergen. Vi ska besöka Santa Rosalias grotta, Palermos skyddshelgon. Hennes gravplats utgör en utmärkt konversationspjäs för både områdets geologi, förhistoria, religion och tiden för normanderna på Sicilien. Besöket toppas av en häftig upplevelse i hennes grottkapell där du även får en fantastisk utsikt över hela staden Palermo. Kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 3 ”Oförstörbara kolonner, från salt till sött och legendariska sjunkna skepp”.

  Efter vår frukost bär det iväg mot Siciliens västliga regioner. Ungefär 5 mil sydväst om Palermo, besöker vid de arkeologiska lämningarna i bosättningen Segesta. Vi utforskar den gamla staden, det fantastiskt välbevarade doriska templet från 400-talet f.Kr. och vi utreder allt från slavuppror till maktkamper mellan kolonisatörer och deras sammansvurna i Grekland.
  Lunchen intar vi i en "agriturismo" som ligger ett stenkast från de doriska kolonnerna..

 • Vi fortsätter sedan färden mot Marsala längs med "saltvägen", vilken stundom exponerar stora och pittoreska saltbassänger. Tekniken att utvinna salt har varit densamma sedan tiden för fenicierna och det finns mycket att berätta om salt, så luta dig tillbaka.
  Marsala är en förtrollande stad som för dryga tio år sedan proklamerades som den "Europeiska vinstaden". År 1861 klev även den mest garibaldistiska av garibaldister iland här, frihetskämpen Giuseppe Garibaldi som från denna plats inledde enandet av Italien.

 • I Marsala besöker vi museet ”Baglio Anselmi” som ursprungligen byggdes som en vingård för att producera det berömda söta Marsalavinet. Numera finns här istället sällsamma arkeologiska föremål, utställda tillsammans med ett feniciskt skepp. Detta får inte missas! Skeppet upptäcktes av en slump utanför västkusten av det team som leddes av den marinarkeologiska pionjären Honor Frost. Till sist når vi fram till Marsalas historiska stadscentrum där vi guidas runt innan vi intar en härlig middag och övernattar på ett hotell i staden.

 • Dag 4 ”Lurpassande kartager, antik havsutsikt bakom dramatiska stenbrott och delikatesser i Agrigento”.

  Efter morgonmåltiden tar vi tidsmaskinen till Selinunte, eller antikens Selinus, en av de rikaste antika grekiska städerna på ön. Vi besöker akropolen, njuter av havsutsikten och pratar om konflikten mellan greker och kartager emedan vi traskar över några av världens äldsta och rätvinkliga gatunät - äldre än dess uppfinnare Hippodamos från Miletos.

 • Vi kommer även att göre ett besök vid det näraliggande och arkitektoniskt spännande stenbrottet i Cusa. Här ges en fantastisk inblick i kvarlämnande och halvfärdiga stenarbeten som användes vid uppförandet av staden Selinus. Lunchen intar vi vid vårt andra agriturismo-besök, det vill säga på "Case di Latomie" i Castelvetrano. Här kommer vi även att göra ett guidat besök på gården och provsmaka traktens olivolja. Därefter bär det av mot vårt hotell som för dagen blir i Agrigento. Här övernattar vi efter en i raden siciliansk middag.

 • Dag 5 ”Blicka uppåt på offerritualer och skåda nedåt på hantverk och elegans”.

  Öppna ögonen i Agrigento och njut av frukost. Efter detta är du redo för en guidad resa in i den imponerande tempeldalen, "Valle dei Templi". Detta kära vänner, är ett av de mest enastående exemplen på antik grekisk arkitektur i Magna Graecia, det vill säga det romerska namnet på de grekisktalande kustområdena i södra Italien. Tempeldalen med sin serie av doriska tempel från 500-talet f.Kr. är kanske en av Siciliens största attraktioner och måste självklart bevittnas. Nu är detta emellertid ingen dal, men en ås utanför staden Agrigento som sedan 1997 finns med på Unescos världsarvslista.

 • Det arkeologiska museet Pietro Griffo och parken med sina 1300 hektar är den största fornlokalen i Europa och i Medelhavsområdet. Ta med hatt, vatten och ett ergonomisk exoskelett, så går vi på promenad. Med doriskt spetsiga kannelyrer på näthinnorna tar vi oss sedan till den kustnära och intilliggande staden San Leone för egen lunch på valfritt ställe.

 • Dagen fortsätter sedan med ett besök i en unik romersk villa i staden Piazza Armerina. I Villa Romana del Casale riktar vi istället blickarna nedåt, för här finner du nämligen den rikaste, mest omfattande och komplexa samlingen av romerska golvmosaiker i världen – över 3500 kvadratmeter. Världsarv? Självklart! Komplexet uppfördes ovanpå resterna av en äldre villa i början av 300-talet f.Kr. och utgjorde ett centrum för en stort gods, en så kallad latifundium. Middag och övernattning sker dock inte här, men förvisso i en mer modern lantegendom – en agriturismo nära staden Caltagirone. Mer om denna stad imorgon.

 • Dag 6 ”Inte bara trasig keramik och svenska arkeologiska avtryck”.

  Frukost i vanlig ordning eller upprepade tryck på snooze-knappen. Vi börjar dagen med en stadsvandring i Caltagirone. Platsen är bland annat hyllad för sin keramik av mycket hög kvalitet, bland annat majolika, det vill säga tennglaserat lergods. Vi kommer sedan att fortsätta till den arkeologiska fyndplatsen och antika inlandsstaden Morgantina. Vi befinner oss då i östra centrala Sicilien, i provinsen Enna.

 • Platsen består av en två kilometer lång ås, Serra Orlando och en angränsande kulle med ett citadell. Arkeologiska undersökningar på platsen har bland annat letts av den svenska arkeologen Erik Sjöqvist, från 1955. Morgantina beboddes från ca 1000 f.Kr. i över tusen år och uppvisar spår efter flera olika faser med småindustriella aktiviteter, marknadsplatser och offentliga byggnader såsom torg, ett gymnasium, en teater och platsen för själva statsrådet – vi utforskar och benar lättsamt ut de olika perioderna.

 • Vi gör även ett besök i den näraliggande lilla staden Aidone där bland annat den vackra "Dea di Morgantina" och andra fynd finns utställda. Det finns ett underbart centralt torg i Aidone där du har egen tid för att äta lunch på egen hand.
  Middag och övernattning sker på fyrstjärniga Eureka Palace hotell med pool och gröna omgivningar, en bit utanför Syrakusa.

 • Dag 7 ”Arkimedes stad Syrakusa och ut genom Dionysos öra”.

  Denna dag väntar en heldagsutflykt i hamnstaden Syrakusa. Platsen var den största och mäktigaste av de grekiska kolonierna i det antika Sicilien. Vi kommer att börja med ett guidat besök i den mycket speciella arkeologiska parken, Neapolis, som innefattar ett område på 35 hektar. Här finner vi några av de viktigaste antika lämningarna i hjärtat av den moderna staden Syrakusa och även (den så kallade) platsen för Arkimedes grav samt den vackra trädgården "Latomie del Paradiso" med sina citroner och granatäpplen.

 • Ett egendomligt och intressant geologiskt fenomen i trädgården, är även det så kallade "Dionysos öra". Denna artificiella och tunnelformade grotta är förmodligen ett antikt vattenförråd som kom att utvidgas med åren. En legend gör gällande att det var tyrannen Dionysos I av Syrakusa som använde grottan för att fängsla politiska dissidenter. Grottans exceptionella akustik var perfekt för att avlyssna hemligheter som viskades mellan fångarna.

 • Vår upptäcktsfärd fortsätter sedan ut till den näraliggande ön Ortigia – Syrakusas romantiska gamla stad. Bland smala gator står den gamla katedralen som uppförts ovanpå de antika ruinerna av Minervas tempel och här finns den sägenomspunna nymfen Arethusas färskvattensfontän. Din eftermiddag spenderar du på egen hand i Syrakusa och om du vill kan du besöka det regionala arkeologiska museet "Paolo Orsi".
  Vi samlas sedan vid en given tidpunkt för att resa tillbaka till vårt hotell för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 8 ”Kan man se ned i Etnas krater från luften? Du får väl se”.

  Det är dags att ta farväl av Sicilien. Efter frukost väntar med andra ord transfer till flygplatsen i Catania. Men äventyret slutar inte där.
  Vi kör sedan vidare till Catania, eller "Etnas svarta dotter". Smeknamnet kommer av den lavasten som användes vid uppförandet av stadens historiska byggnader och trottoarer. Vi kommer att vandra runt lite i stadens historiska centrum, där du bland annat kommer att se den fantastiskt belägna (!) grekisk-romerska teatern. Tid finns även att äta lunch på egen hand.

 • Du kommer att återvända med en stor törst på vidare läsning om alla de fantastiska saker som du sett och hört berättas om. Att ha en historisk och visuell palett som underlag för spännande efterforskningar, gör kulturupplevelser så mycket lättare att både förstå, att problematisera och att återkalla i minnet.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron arkeologen Richard Holmgren
 • Gravkatakomber, katedralen Monreale och grottor i Palermo
 • Segestas doriska tempel
 • Marsalas feniciska skepp
 • Antikens Selinus och dess stenbrott i Cusa
 • Agrigentos tempeldal
 • Villa Romana del Casales mosaiker
 • Antikens Morgantina och Aidone
 • Arkimedes stad Syrakusa och Dionysos öra

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 21/10
Pris Från 31 990 kr
Enkelrumstillägg 4660 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Palermo samt Catania - Stockholm, via Zürich
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sju nätter på bra mellanklasshotell
 • Sju frukostar
 • Tre luncher
 • Sju middagar
 • Erfaren svensk expertciceron
 • Engelsktalande lokalguide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Avresa via Zürich - Palermo - stadspromenad - middag
Dag 2. Kapucinermunkarnas gravkatakomber - guldkatedralen Monreale - lunch - Santa Rosalias grotta
Dag 3. Segestas arkeologiska område - lantlunch - Marsala med Bagno Anselmi - Middag
Dag 4. Antikens Selinus - stenbrottet Cusa - lantlunch med olivloljeprovning - Middag
Dag 5. Tempeldalen Agrigento - Villa Romana del Casale - Middag
Dag 6. Stadstur i Caltagirone - Morgantina i Erik Sjöqvists spår - Aidone - Middag
Dag 7. Arkimedes stad Syrakusa och Dionysos öra - middag
Dag 8 Catania stadsrundtur och hemresa   

Boende

Två nätter i Palermo på Grand Hotel Piazza Borsa
En natt i Marsala på Grand Hotel Palace
En natt i Agrigento på Hotel Della Valle
En natt i Caltagirone på Agriturismo La Vecchia Masseria
Två nätter utanför Syrakusa på Eureka Palace Hotel

Resesätt Swiss Air

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Hela leder och knän samt en bra grundkondition med vana att promenera borgar för en bra reseupplevelse på utgrävningsområden med ojämnt underlag. Vi rekommenderar skor med tjocka och greppiga sulor för promenader över ojämn antik sten och stadspromenader med nivåskillnader för att få en bättre upplevelse av guidade visningar i fält och i kyrkor.
Kläder enligt lager på lager principen.  

Boka din resa

2024-10-21 2024-10-28 31 990 kr Swiss Air Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2024-10-21 2024-10-28 32 590 kr Swiss Air Köpenhamn 1 Boka resa