Översikt

Tunisien och feniciernas Kartago

Mytomspunna kartager som härföraren Hannibal och de tre puniska krigen mot Romarriket har lockat många historieälskare genom årtiondena.

Låt oss göra en djupdykning i historien och utforska det som professor Carl-Gustaf Styrenius fann under sina utgrävningar i Kartago, Tunisien, 1979–1983. Den antika stadsstaten Kartago var ursprungligen en fenicisk koloni på den skimrande nordafrikanska kusten i dagens Tunisien.
Från 200-talet f Kr skaffade Kartago egna kolonier runt mellersta samt västra Medelhavet och stormakten hade en fruktat stark flotta som behärskade Sicilien, Sardinien och Korsika där dess makt och rikedomar var en ständig nagel i ögat på romarna. Romarna kallade kartagerna puner, det romerska ordet för fenicier och så blev namnen på de tre krig som avgjorde makten över Medelhavet.
Under resan leds vi av omtyckta arkeolog Richard Holmgren som berättar om kartagerna, den fruktade härföraren Hannibal, hans styrkor och listiga ränker samt livet i romarnas provins Africa. Bekvämt boende på mellanklasshotell under resan.

Reseprogram

 • Dag 1 Välkommen till Tunisien

  På flygplatsen, Tunis Carthage Airport, möts du av färdens representanter. Transfer sker till hotell i Tunis där vi intar middag och övernattar.

 • Dag 2 Det legendariska Kartago

  Efter frukost på hotellet bekantar du dig med resans ciceron och guider som ska ledsaga dig runt på upptäcktsfärd i Tunisien. Vår buss, eller "Tidsmaskinen" om du så vill, kommer sedan att ta oss till Bardo National Museum. Här mjukar vi upp genom att lära oss att tolka innehållet i några av muséets spännande romerska mosaiker. Genom de många fantastiska föremålen får du också ett historiskt ramverk för de många kulturer som passerat revy i det land som vi idag kallar Tunisien.

 • Efter museet fortsätter vi vår färd till staden Tunis centrala delar – närmare bestämt stadens Medina (den gamla staden) med sina smala gränder samt tid för besök på Tunis huvudgata. Efter lunch, på en restaurang i en av Tunis norra förorter, kommer vi sedan att anlända till det gamla Kartago. Bland ruiner och med en strålande utsikt över bukten, bekantar vi oss med stadens legendariska historia och öde. Vi börjar med att besöka Tophet – den antika och heliga plats som dedikerades till de feniciska gudarna Tanit och Baal. Hur var det nu med fenicierna och deras barnoffer? Vi försöker reda ut detta på denna storligen suggestiva plats.

 • Efter Tophet beger vi oss till den puniska hamnanläggningen. Du kommer garanterat att bli förvånad över hur mycket som finns kvar av den legendariska hamnen i antikens Kartago – denna plats som på allvar kom att utmana hela det romerska imperiets existens. Och sedan, juvelen på kronan, Byrsa-kullen som utgör platsen för det gamla Kartagos stadskärna. Vi besöker platsen och inte minst kommer vi att göra ett näraliggande besök vid de gamla svenska utgrävningarna från 1973 där Carl-Gustaf Styrenius medverkade. Utgrävningen ligger idag i en kulvert under en modern villa.

 • Efter besöket anländer vi till Sidi Bou Said, den vackert och högt belägna kuststaden där du får möjlighet att strosa runt bland caféer och panoramiska vyer. På kvällen återvänder vi till hotellet för middag och övernattning.

 • Dag 3 Antikens storslagna städer och underjordiska villor

  Frukost i all ära, sedan väntar era ciceroner på att ta er till Tunis västra regioner. Färden börjar med ett stopp i den andalusiska staden Testour för att sedan fortsätta till Teboursouk, där vi sedermera anländer till och återfinner den gamla romerska staden Thugga. Platsen täcker ungefär 65 hektar och räknas till en av de bäst bevarade romerska städerna i Nordafrika. Vi bekantar oss med de mest säregna bevaringsförhållanden av arkitektur man kan ställas inför.

 • Du kommer garanterat att lära känna stadens uppbyggnad med dess torg, gator, tempel, administration och bad. Vi kan här på allvar tillåta oss att förstå platsens långa historia från punisk tid fram till dess romerska dagar. Vi vandrar omkring, stannar till och målar fram ett storslaget förflutet. Efter detta äter vi lunch och fortsätter sedan till Bulla Regia. Här bekantar vi oss med en mycket säregen arkitektonisk lösning för sommarens varma temperaturer – den att uppföra underjordiska villor, på romerskt vis. Dagen kommer sedan att närma sig sitt slut och vi kör då till El Kef för att äta middag och inkvartera oss i ett av regionens få hotell.

 • Dag 4 Smala gränder och soldränkta fasader

  Som en liten fortsättning på gårdagens upptäckarglädje i romersk anda, måste vi bara passera en platå på 900 meters höjd som är känd för sina antika byggnadsverk framför det sceniska omkringliggande landskapet. Dagen börjar således i riktning mot Makthar som ligger i Siliana-regionen. Platsen förstördes av Banu Hilal-stammen - en konfederation av arabiska beduinstammar.

 • Resan fortsätter sedan genom det tunisiska landskapet på väg mot den heliga staden Kairouan. Väl på plats så kommer vi att besöka den stora moskén Uqba Ibn Nefaa, som anses vara en av den islamiska världens viktigaste monument – inte minst ett arkitektoniskt mästerverk. Efter lunch besöker vi de enorma aghlabidiska vattenreservoarerna, vilka konstruerades av den sunnimuslimska härskarätten aghlabiderna på 800-talet.

 • Så länge vi håller oss utanför reservoarerna, så öppnar det vidare upp för ett besök till Sidi Sahbis mausoleum – även känt som "Mosque of the Barber" eftersom stadens lokale barberare en gång i tiden utförde den rituella omskärelsen på platsen. Detta är även en plats av vördnad till Abu Zama' al-Balaui, en följeslagare till Profeten Muhammed, som enligt legenden lär ha sparat tre hårstrån från Muhammeds skägg.

 • Efter dessa eskapader är det dags att upptäcka Kairouan på egen hand. Det finns mycket att se och tillräckligt med tid att tappa orienteringen i stadens alla gränder. Natten och middagen tillbringar vi på det mycket säregna hotellet "La Kasbah" – en påkostad suggestiv och fortliknande byggnation i traditionell stil.

 • Dag 5 Från Nordafrikas gladiatorer till en farlig kust

  Njut av frukosten innan vi far vidare mot El Djem. Har ni imponerats av Colosseum i Rom, så kommer ni garanterat att imponeras av detta. I El Djem ska vi besöka den storslagna och romerska byggnationen av en av världens bäst bevarade amfiteatrar. Ett spännande perspektiv är hur gladiatorarenan tornar upp sig likt Colosseum men har en betydligt mer blygsam omkringliggande stad i jämförelse med Rom. Detta skapar en till utseendet fullständigt osannolik kontrast. Arenan uppfördes på 200-talet och stod i princip oförändrad fram till 1600-talet. Gladiatorarenan förklarades som världsarv 1979. Här kommer vi att prata om gladiatorernas vardag och inte minst traditionens spännande ursprung.

 • Efter detta kommer vi att ta oss till kuststaden Mahdia. Under vistelsen där besöker vi Skifa el Kahla: porten till den gamla staden och dess museum. Efter lunch fortsätter vi till Monastir som grundades på de punisk-romerska lämningarna av staden Ruspina. Staden har en välbevarad, Ribat, ett torn som användes för att bevaka kusten mot bysantinska fientliga skepp. Betydligt gladare dagar väntade platsen då den också blev inspelningsplats för Monty Python's "Life of Brian". Monastir inhyser även ett mausoleum av Tunisiens statsman och det självständiga Tunisiens förste president, Habib Bourguiba. Under kvällen anländer vi till Sousse och checkar in på hotellet för middag och övernattning.

 • Dag 6 Berbisk utblick, karavanvägar och vatten till folket

  Idag leder vägen mot Takrouna, en berbisk by, högt belägen över landskapet. Dess strategiska position gjorde platsen betydelsefull under andra världskriget. Med sina stenhus i fyra nivåer, reflekterar byn den berbiska arkitekturen med innergård som flankeras av valvformade rum. Färden fortsätter sedan till Zaghouan och den dåvarande romerska staden Ziqua med sina akvedukter. Kejsar Hadrianus lät konstruera dessa för att förse Kartago med vatten. Tänk er - en enastående konstruktion där vatten leddes 13 mil från bergen över Ziqua och vidare ut till Kartago vid kusten.

 • Efter lunch fortsätter vi till Thuburbo Majus som ursprungligen var en punisk stad, senare grundad som en romersk veterankoloni av Augustus, år 27 före vår tid. Stadens strategiska position och dess läge vid viktiga handelsrutter, gjorde platsen mycket betydelsefull. Stadens ruiner är belägna mitt ute i landsbygden och långt från näraliggande städer. Vid dagens slut når vi fram till Hammamet där vi checkar in på vårt hotell.

 • Dag 7 Inget att passa

  Vi kopplar av på vårt hotell i Hammamet. Vila benen, ät något gott, bada, njut och se tillbaka på en vecka av fantastiska intryck och upplevelser.

 • Dag 8 Hemfärden

  Efter frukost tar vi farväl av Tunisien med allt vad det innebär och beger oss till Tunis Carthage Airport för hemfärd.

Resans höjdpunkter

 • Kartago
 • Bardomuseets mosaiker
 • Byrsakullen
 • Bildsköna kuststaden Sidi Bou Said och Mahdia
 • Testour och Thugga
 • Underjordiska villor i Bulla Regia
 • El Djem
 • De Ahglabidiska vattenreservoarerna och akvedukten i Ziqua
 • Vår ciceron Richard Holmgrens kunskapsförmedling

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda, Köpenhamn
Avresor 2/3
Pris Från 28 990 kr
Enkelrumstillägg 3250 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Tunis via Frankfurt, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entreer och visningar enligt program
 • Sju nätter del i dubbelrum på bra mellanklasshotell
 • Sju frukostar
 • Fem luncher/picknickluncher
 • Sju middagar på hotell
 • Engelsktalande färdledare
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst, middag och övernattning i Tunis
Dag 2. Bardo nationalmuseum - Tunis Medina - Lunch - Kartago med Tophet - den puniska hamnen - Byrsakullen - Sidi Bou Said - Tunis - Middag.
Dag 3. Andalusiska Testour - antikens Thugga i Teboursouk - lunch - Bulla Regia - El Kef - middag.
Dag 4. Makhtar - lunch - Kairouan med stora mosken - Sidi Sahbis mausoleum - middag 
Dag 5. El Djem - kustens Mahdia - lunch - Monastir - Sousse - middag
Dag 6. Takrouna - Zaghouan - Thuburbo Majus - lunch - Oudna - Hammamet - middag
Dag 7. Ledig dag, middag.
Dag 8. Avresa till flygplatsen   

Boende

Mellanklasshotell i flera städer

Resesätt Lufthansa
Klimat

Under mars månad ligger den genomsnittliga högsta medeltemperaturen på dygnet mellan 17 - 19 grader och den genomsnittloiga lägsta medeltemperaturen mellan 8 - 10 grader.
Havets temperatur ligger kring 14 grader. 

Valuta

Tunisiska dinarer
Det är förbjudet att ta med sig tunisiska dinarer till och från Tunisien. Du måste deklarera ifall du har med dig annan valuta till Tunisien som är värd 25 000 tunisiska dinarer eller mer. 
Läs mer om växling och aktuell kurs på din bank eller växlingskontor.

Visum

Läs mer om visum med mera inför resan på Sweden Abroads sidor om Tunisien. 

Deltagarantal

15 - 25 personer

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Under resan kommer vi att färdas mycket i buss med fina panoraman, vi kommer att gå mycket men långsamt på utgrävningsområden och i städer med ojämnt underlag. Hela knän och leder samt vana att promenera flera dagar i sträck borgar för en härlig reseupplevelse.


Boka din resa

2025-03-02 2025-03-09 28 990 kr Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa
2025-03-02 2025-03-09 30 390 kr Lufthansa Köpenhamn Väntelista Förfrågan