
Calabria - en odyssé i sybariternas rike
Välkommen på en spännande ny resa med arkeolog Richard Holmgren och SvD accent!
Calabria - en odyssé i sybariternas rike
Utforska Italiens historierika tåspets med arkeolog Richard Holmgren i behaglig Syditaliensk vår! Upplev minnen från Magna Graecia och romarna - perfekt parat med välsmakande syditaliensk gastronomi i sybariternas rike.
Calabria var faktiskt under antiken namnet på Italiens “klack”, dvs södra delen av dagens Apulien, och inte som nu dess “tå”. Området var bebott av italiska stammar, som från 500-talet f Kr låg i ständiga strider med de grekiska kolonisatörerna. Här finns gott om utgrävningsområden och muséer med intressanta samlingar från Magna Graecia, som de fascinerande ”Bronserna från Riace”. År 750 f Kr började den andra grekiska kolonisationsvågen till Syditalien. För grekerna var de kalabriska kusterna paradiset. Här upprättades kolonier som Rhegion, Kroton och Sybaris, som gett namn åt livsnjutare i alla tider, sybariter. Via dessa kolonier spreds den grekiska kulturen i Syditalien, som sedan skulle komma att spädas på under bysantinsk tid då patriarken av Konstantinopel var regionens överhuvud under fem sekler av den Östliga kyrkans styre. Såväl i mosaiker som i målarkonst märks det bysantinska inflytandet. En resa i en mytomspunnen trakt där legenden om Skylla och Karybdis rullas upp med överfarten från Catania över Messinasundet.
Området har i alla tider varit en “bro” för olika kulturer, ett transitland från antiken och fram till idag. Det strategiska läget och fruktbara klimatet mellan Tyrrenska sjön och det Joniska havet har i alla tider lockat främmande härskare. Trots all denna påverkan har det kalabriska köket helt och hållet sin egen identitet och baseras på vad jorden och havet ger. Om hösten njuter man av svamp och auberginer, ur haven fångas svärdfisk som grillas eller tillagas med oliver och kapris. Utmed den joniska kusten nära Crotone växer druvor till Kalabriens viner, som Cirò.
Förutom vår kunnige ciceron, arkeologen Richard Holmgren, ackompanjeras vi även av vår kunniga svensktalande lokalguide Rosanna Gangemi, som lett många resor i solens ljuvliga Syditalien. Njutbara kalabriska måltider samt bekvämt boende på fyrstjärniga hotell väntar under vår odyssé i sybariternas rike. Richard och Rosanna bjuder in till den charmerande och okända regionen Kalabrien, med 800 km leende, blå kuster samt inbjudande grön och varierad natur. Vårt boende ligger bra beläget för våra omfångsrika upptäcktsfärder och vi äter smakrikt samt regionalt under resan.
Ciceron
Richard Holmgren

Hälsning från vår ciceron arkeologen Richard Holmgren

Program

Vi flyger från Stockholm till Catania på Sicilien, via Wien under morgonen. Vår lokalciceron Rosanna Gangemi, som bor i Kalabrien, möter oss med privat buss. För att nå vackra och färgstarka Reggio Calabria färdas vi över sundet i Messina med bilfärja och ankommer staden vid sundet för två nätter på fyrstjärniga hotell Grand Hotel Excelsior.

Reggio hette “Reghion” under antiken. Det var en grekisk koloni, men idag återstår endast rester av den grekiska stadsmuren och av den senare uppförda staden – den romerska “Rhegium Julii” finns endast rester av en badanläggning. Efter jordbävningen 1908 återuppbyggdes regionens största stad Reggio di Calabria i en eklektisk stil, med långa parallella gator, jugendhus och moderna statyer som blandas med antika kvarlämningar.

Vår trerätters välkomstmiddag med viss mängd lokalt vin och vatten, serveras med panoramavyer på hotellets femte etage.

Vi bor precis på Reggios eleganta paradgata med italienska modebutiker och hål i väggen som serverar italiensk gelato, ofta smaksatt med Kalabriens unika citrusfrukt, bergamott. Härifrån är det inte långt att promenera till MarRC, Reggio Calabrias nationella arkeologiska museum som utsetts till ett av Italiens mest prestigefyllda museala institut. Den brutalistiska byggnaden är ett verk av Marcello Piacentini, en av den fascistiska erans mest uppskattade arkitekter.

Museets flera våningar med unika fynd från denna kulturella smältdegel toppas av de berömda grekiska bronsstatyerna ” I Bronze di Riace”, som är över 2.500 år gamla. Här släpps vi in genom luftslussarna ett antal åt gången för att beundra de magnifikt tillverkade bronsstatyerna i tidigklassisk stil, ca 400 f Kr, som en italiensk dykare fann på havets botten utanför den joniska kusten år 1972. Vissa tror att detta är den kände grekiska skulptören Fidias enda bevarade verk, andra tänker att bronsstatyerna är betydligt yngre – från 100 f Kr. Statyerna är runt 1,97 meter höga och tros ha stått ihop.

Efter att ha strosat runt till de mer intressanta fynden på museet skall vi promenera över till Museo del Bergamotto, för att stifta bekantskap med en berömd frukt som de flesta av oss smakat på utan att veta det. Kalabriens milda klimat gör det möjligt att odla det man här kallar “det gröna guldet” – bergamotten som tillhör citrusfamiljen. Den odlas i första hand för sitt skal ur vilket man genom pressning får fram en eterisk olja, bergamottolja. En viktig ingrediens i såväl parfym som i Earl Grey-te, men även inom medicin- och livsmedelsindustrin. Växtens ursprung är osäkert men det är inte helt omöjligt att den faktiskt kommer från området, eftersom man under 1500-talet benämner den Limon pusillus calaber. Här får vi smaka marmelad och du kan även köpa likörer, olja, krämer och annat gjort på bergamotten och dess eteriska olja.

Vi kommer därefter verkligen njuta av en speciell och mycket smakrik kalabrisk lunch med flera rätter. Lunchen serveras på den av Guide Michelin rekommenderade Accademia Gourmet. Bland rätterna återfinns lokala specialiteter som kan vara olika beroende på säsong. Havets läckerheter med bläckfisk och räkor, men även aubergine, kål eller den kända delikatesspotatisen från Aspromonte, kanske regionens pastarätter och fisk som serveras med mandel eller pistage samt ricotta eller caciocavallo.

Du har tid att strosa runt på stadens strandpromenad och en Waterfront, skapad av den kända kvinnliga, irakiskfödda arkitekten Zaha Hadid. Den långa och välkända strandpromenaden kallade poeten Gabriele D’Annunzio, landets vackraste kilometer, “Il più bel chilometro d’Italia” och kantas av palmer, exotiska växter och ståtliga Ficus Magnolioides. På andra sidan Messinasundet kan du skymta Etna vid klart väder.
På kvällen är det gemensam middag på vårt hotell.

Med bagaget i bussen skall vi nu ge oss ut längs nordkusten för att skåda en grekisk myt och en av landets vackraste historiska städer. passerar vi den lilla kuststaden Scilla, varifrån man vid klart väder kan se de Lipariska öarna. I det smala Messinasundet är tidvattenströmmarna och strömvirvlarna särskilt märkbara. Detta fenomen bildar bakgrunden till den kända antika myten om de båda havsvidundren, den sexhövdade människoslukande Skylla och malströmmen Karybdis, som orsakar strömvirveln där hela skepp dras ned, såsom Homeros kan förtälja i sin Odysséen. Vi äter en lunch i Scilla.

Därefter tar vi oss upp i inlandet från den glittrande kusten. Staden Gerace grundlades på 600-talet under den bysantinska perioden och är belägen högt uppe på en kulle, byggd runt en medeltida borg. Dagens Gerace har behållit mycket av sin medeltida prägel med ett stort antal kyrkor och katedralen är Kalabriens största. Den byggdes under 1000- och 1100-talen med material hämtade från utgrävningsområdet i Locri. Här är mycket vackert att strosa runt på kullerstensgatorna och insupa atmosfären.

Nu är det åter kusten som lockar. Vi skall bo en natt i Siderno Marina på fyrstjärniga hotell Grand Hotel Presidente med middag på hotellet. Åter är vi på en plats med storgrekiskt ursprung, längs den ljuvliga Jasminkusten.

Dagen inleds med en promenad i utgrävningsområdet Locri Epizephiry. Locri var en av de viktigaste grekiska kolonierna och enligt geografen Strabon kom grundarna från Locride i Grekland. Under det peloponnesiska kriget var Locri bundsförvant med Syrakusa på Sicilien. Romarna skulle sedan erövra staden på 200-talet f Kr. Den förstördes av saracenerna på 600-talet e Kr och då slog sig de flyende invånarna i Locri ned längre inåt land där de grundade staden Gerace.

Härifrån reser vi vidare till Antikens Kaulon där vi ser utgrävningsområde och museum samt äter en god kalabrisk lunch.
Vårt mål för dagen är en ort längre norrut längs den joniska kusten, sköna Catanzaro där vi slår oss ned för en natt på fyrstjärniga hotell Palace längs dess lungomare. Efter att vi har installerat oss på rummen väntar en trerätters middag på hotellet med viss mängd lokalt vin och vatten.

Efter at ha lastat vårt bagage i bussen väntar en dryg timmes vacker väg mot Capo Colonna. Grekerna koloniserade ett bördigt landskap som redan var rikt på tradition. De kallade området “Enotria” – landet där man odlar druvor och producerar vin. Enotria motsvarar dagens Kalabrien, ett landskap mellan två hav, Joniska havet och Tyrrenska sjön, med gröna mjuka kullar lämpade för boskap samt höga bergstoppar som under vintern är snöklädda. En smältdegel av natur, dialekter, traditioner, konst, gastronomi och folklor.

Utmed den joniska kusten grundades blomstrande kolonier där man levde verkligt gott, något som gjorde att trakten kallades Paradiset av de grekiska kolonisatörerna. Vi inleder dagen med att besöka Capo Colonna för att se den ensamma kolonnen – det enda som finns kvar av ett Heratempel, samt det stora utgrävningsområdet som ligger mycket sceniskt ute vid havet på en udde.

Museet intill den stora arkeologiska parken öppnade 2006 och erbjuder en mycket intressant och annorlunda upplevelse. Det är välorganiserat och förutom värdefulla fynd, som bitar av en staty med Amor och Psyche, finns även en utställning med marina fynd som visar oss vilken last de romerska skeppen hade som hittats nära udden. Dessutom finns möjlighet att se undervattensvärlden med VR-glasögon. Här finns även en modell av hela parken och rekonstruktioner av hur templen såg ut samt deras färgsättning. I skala 1:1 visas triglyfen.

Lunch serveras i en av grannbyarna innan det är dags att färdas rakt över den smala italienska tåspetsen till Crotone, som ligger vid Joniska Havet och på den plats där staden Kroton grundades på 700-talet f Kr. Kroton besegrade grannstaden Sybaris och var tidvis den mäktigaste staden i det som kallades för Storgrekland, Magna Graecia. Det var en blomstrande del av dåtidens Italien och invånarna i Sybaris blev kända för sitt luxuösa och utsvävande levene; därav ordet sybarit. Vi checkar in på vårt hotell för sista natten på resan, det fyrstjärniga hotellet San Giorgio och gör sedan en stadspromenad

Dagens Crotone omgärdas av stadsmurarna från 1500-talet men den historiska stadens centrum motsvarar i stort den grekiska stadens akropolis. Fästningen Castello di Carlo V som byggdes på 800-talet till skydd mot saracenerna tronar över staden. I dess katedral som stammar från samma period finns den viktiga bysantinska målningen ”La Madonna Nera”. Grekiske filosofen Pythagoras grundade en filosofiskola här 530 f Kr och i grekiska Kroton ägnade man sig dessutom åt gymnastik och brottning med den berömde Milon från Kroton som främste man.
Vi äter middag på vårt hotell.

Omkring 720 f Kr bosatte sig achaier, grekiska kolonister, vid det bördiga slättområdet mellan två floder i Tarantobukten, på en plats som hette Sybaris. Sybariterna, som kolonisterna kallas, blev snabbt kända för sitt överdådiga leverne. De var förtjusta i högljudda nattliga dryckesfester, dansande hästar och rosenkindade säckpipeblåsare – och sades också vara så förtjusta i sömn att de förbjöd tuppar från sin stad. Utan någon gryningskör som väckte dem ur deras sömn kunde de leva sina dagar i lugn och ro, bada och sedan festa långt in in på småtimmarna.

Under 500-talet f.Kr. var Sybaris en av Magna Graecias rikaste städer och anlade egna kolonier, bl.a. Poseidonia vid Paestum. Stadens invånare blev ryktbara för sitt luxuösa och utsvävande leverne och angripare jämnade Sybaris med marken tvenne gånger. Sybaris återuppbyggdes en tredje gång av athenarna varpå sybariterna kastades ut och fick grunda en fjärde Sybaris längre söderut vid Triontofloden. Dess ruiner hittades 1949. Athenarna kallade den nya staden Thurii och här slog historiens fader, Herodotos, sig ned ca 400 f Kr.
Under århundradena efter vår tideräknings början förföll regionens många kolonier tack vare myggor som spred farliga sjukdomar.

Runt Cirò norr om Crotone odlas druvor, skyddade genom högplatån La Sila, vars barrskog är utbredd och landskapet antar en närmast nordisk prägel. Kustens tempererade klimat och den friska brisen från La Sila skapar ett mikroklimat som ger regionens unika druvor som Gaglioppo och Greco Bianco en unik arom och doft. Eftersom de områden som lämpar sig för vinodling är mycket begränsade har man riktat in sig på kvalitet framför kvantitet. Dagens sena lunch blir därför parad med en enkel vinsmakning på en vingård tillika agriturismo i Ciró.

Efter tidig frukost beger vi oss till Lamezia Terme, varifrån flyget går via Frankfurt hem till Sverige dit vi beräknas ankomma mitt på dagen .
Höjdpunkter
- Kalabriens spännande kök med influenser från när och fjärran
- De många utgrävningsområdenas speciella skatter
- Vild natur och vackra vyer längs två kuster
- Huvudstaden Reggio Calabrias trevliga centrum och sevärda museum
- Våra färdledares kunskaper som ger oss en fullödig bild av ett av Italiens minst kända landskap
Resfakta
Reslängd
7 dagarAvresedatum
6/4Avreseort
Stockholm/Arlanda och KöpenhamnResmål
Reggio Calabria - Scilla - Gerace - Siderno Marina - Kaulon - Catanzaro - Sybaris - Capo Colonna - Crotone - Lamezia terme
Pris
Från 31 990 krEnkelrumstillägg
4 380 kr
I priset ingår
- Flyg Stockholm – Catania, via Wien, retur Lamezia Terme – Stockholm, via Frankfurt
- Flygavgifter
- Transporter, visningar och entréer enligt program
- Sex nätter på fyrstjärniga hotell
- Sex bufféfrukostar, fem luncher, en bergamottprovning, sex middagar
- Hotellskatt
- Svensk expertciceron
- Svensktalande lokalguide
- Ev engelsktalande licensierade guider
Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.Resplan
Dag 1. Ankomst Catania – färja över Messinasundet – Reggio Calabria – två nätter på hotell. Middag.
Dag 2. Sightseeing Reggio Calabria – MarRC arkeologiska museum med I Bronzi di Riace – Museo Bergamotto provning – sen lunch med kalabriska specialiteter – egen tid – middag.
Dag 3. Klippstaden Scilla – Gerace, en av Italiens vackraste byar – Siderno Marina – en natt på hotell. Middag
Dag 4. Arkeologiska utgrävningarna på Locri Epizephiry – lunch – Antikens Kaulon – Catanzaro – en natt på hotell. Middag.
Dag 5. Capo Colonna utgrävningsområde och museum – lunch – Sybaris – Crotone – två nätter på hotell. Middag.
Dag 6. Antikens Sybaris – vingård i Cirò med smakning och sen lunch – middag.
Dag 7. Avresa från Lamezia Terme.
Resesätt
Austrian och Lufthansa
Valuta
Vårarna är milda i landskapet Kalabrien, södra Italien, och de senaste årens april månad har medeltemperatur ligger som högst på dygnet kring 18 – 21 grader och som lägst på dygnet kring 9-11 grader i medeltemperatur.
Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.Avgång
Bilder
- Boka
- Fråga
Skriv din fråga i meddelanderutan nedan, så återkommer vi senast nästa arbetsdag