Egypten med arkeolog Richard Holmgren

Kanske har du redan varit i Egypten men missat mycket av dess historia? Kanhända har du inte varit där alls? Här har du chansen att göra en ”bucket-list-resa” tillsammans med en arkeolog där du besöker ikoniska städer, pyramider, egyptiska tempel, katakomber samt eremitbostäder och utforskar dramatiska platser.

Vi följer i spåren av faraoner och forna härskare, söker ledtrådar till Alexander den stores försvunna grav och gästar platsen för de första kristna.
Under vår framfärd på vägar och till fots får du lyssna till spännande berättelser samt föreläsningar som varvas med, om du så önskar, svalkande pooler. Inte minst gör du en avslutande upptäcktsfärd ombord en lyxkryssning längs med Nilen. Resan passar både dig med ett gediget historieintresse eller dig som drömde om annat under historielektionerna. Kort och gott, svärmar du för föreningen upptäckarglädje, spännande vetenskap och rekreation, då är detta resan för dig. Varmt välkommen!
Vår ciceron är arkeolog Richard Holmgren med lång erfarenhet i fält och med upptäcktslystna resenärer. Vi bor bekvämt på fyrstjärniga hotell och kryssningsfartyg (****+).

Ciceron

Richard Holmgren

Richard Holmgren är arkeolog och en av hans första skottkärror sköts i Konungarnas dal, Egypten. Såväl professionella arbeten som passionerad upptäckarglädje, har kommit att involvera både den kinesiska kulturen, Amazonas regnskogar, projekt och utgrävningar i klippstaden Petra, Italiens Pompeji, Siwaoasen i Egypten samt Arenigrottan i Armenien. Många års arbete har också ägnats åt den etruskiska kulturen med egna flyginventeringar över San Giovenale och arbetet med Svenska Dödahavsexpeditionen i Jordanien.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 Staden mellan Nildalen och deltat, mellan Nordafrika och Levanten

Välkommen till Egypten och metropolen Kairo, eller Mellanösterns kulturhuvudstad. Väl framme och när du fått ditt visum beger vi oss till vårt angenäma hotell Mövenpick Media City i stadsdelen Giza. Härifrån kommer vi att göra flera utfärder, så du kan lugnt hänga upp plaggen för tre nätters vistelse. Hotellet har också fina badmöjligheter i boendets förträffliga pooler. Saharas sand göra sig icke besväret.

Dag 2 Människan räds tiden - tiden räds pyramiderna

Ingen tid att förlora efter frukost. I diset över hustaken tornar pyramiderna upp sig – en av de mest gåtfulla och tidlösa vyer man kan uppleva. Vi beger oss mot Giza-platån för att uppleva Cheops- Chefren- och Mykerinos pyramider på nära håll. Och, har vi tur så kanske vi även kommer in i någon av dessa. Vi tar oss runt på den gamla nekropolen och begrundar ett av världens sju underverk. Hur var det nu med det nyupptäckta men dolda utrymmet i Cheopspyramiden?

Vi tittar även närmare på Chefrens daltempel och den näraliggande sfinxen. Hur ligger det till med dess ålder och varför menar vissa att den skulle vara äldre än dess etablerade ålder? Efter en gemensam lunch tar vi oss till det gamla Egyptiska museet. Till samlingarna hör också de celebra föremålen från Tutanchamons grav. Middag sker på egen hand efter att du vilat upp dig på vårt hotell.

Dag 3 När kolonner av buntad vass blev kolonner av sten

Var började allt? Efter vår hotellfrukost tar vi tidsmaskinen mot Sakkaras gravkomplex, sydväst om Kairo. Platsen omfattar begravningsplatserna för några av de första egyptiska kungligheterna och utgjorde nekropolen till den forna egyptiska huvudstaden Memphis. I Sakkara möter vi den tredje dynastins farao, kung Djoser och dennes berömda pyramid som bildade skola för pyramidkonsten. Genom att stapla sex gravbyggnader, så kallade mastabor, ovanpå varandra – voilá – och man hade Djosers trappstegspyramid. Vi kommer även att ta oss in i en av gravarna för att se fantastiska dekorationer som ger oss en inblick i det faraoniskt dagliga livet.

Turen fortsätter vidare mot Dashur och den mest södra flanken av pyramidbältet som breder ut sig på tröskeln mellan öknen och den odlade Nildalen. Här finner vi några av de första ”riktiga” pyramiderna där en av dessa, den så kallade Snofrus böjda pyramid, till och med har sitt yttre och släta skikt bevarat. På kvällen kopplar vi av över en gemensam middag.

Dag 4 Eremitlivet i öknen och de första kristna

Denna dag lämnar vi Kairo och avreser norrut till Wadi Natron. Som också framgår av namnet på denna dal, så var den ett centrum för saltframtagning under flera årtusenden. På 200-talet passade platsens avskildhet även utmärkt för de första kristna. Här kunde de hålla sig undan både förföljelser och samtidigt kontemplera ute i vildmarken. I fristående och uthuggna eremitkomplex kom man här att lägga grunden till den klosterverksamhet, Pachomios klosterregler, som skulle sprida sig ut över hela världen – först i tur upp till det näraliggande Dödahavet.

Under vägen till Wadi Natron presenterar Richard nya fakta kring hans utgrävningar vid Dödahavet – där den Svenska Dödahavsexpeditionen arbetat med att dokumentera liknande lämningar sedan 1995. I Wadi Natron besöker vi ett av de koptiska klostren och lär oss mer om denna så viktiga del inom kristendomen. Under sena eftermiddagen fortsätter vi norrut mot Medelhavskusten och mot metropolen Alexandria där vi tar in på vårt boende, Hilton Green Plaza.

Dag 5 Nedåtspiral till dödsriket och jakten på Alexander den Stores grav

Det klassiska Alexandria står idag på programmet. Vi börjar med gravkatakomberna Kom el-Shoqafa, vilket betyder ”skärvhögen”. Varför ska du få veta. Katakomberna nås via en spektakulär och nedåtgående cirkulär trappa, vilken användes för att transportera de döda till gravarna i berggrunden. Gravplatsen uppvisar spännande egyptisk gravikonografi med influenser från den grekisk-romerska perioden under de första århundradena. Därefter hämtar vi luft vid ytan för att ta oss till Serapium, det tempel som byggdes av Ptolemaios III Euergetes och tillägnades guden Serapis, beskyddare av Alexandria. Vi beger oss återigen och nödtvunget ned i underjorden, då det som stod på ytan utplånades vid slutet av 300-talet.

Platsen var nämligen det sista fästet för de hedningarna som befäste sig i templet. Under tidig kristen tid förstörde romerska soldater platsen och en kyrka uppfördes sedermera över ruinerna. Dessa händelser kan kanske leda oss vidare till förståelsen av hur Alexander den stores förlorade grav kan lokaliseras idag. En sådan upptäcktsfärd gör vi under eftermiddagen – men först lunch på en restaurang med utsikt över stadens vidsträckta strandväg. Därefter tar vi upp jakten på Alexander den stores sedan länge försvunna grav. Vi tar oss in till centrala Alexandria, vandrar runt och i Oscar Wildes anda påminns vi om att vi inte är unga nog att veta allt. Men, vi kan komma en bra bit på vägen.

Dag 6 Lappkast från ökenkrig i norr till världens torraste plats i söder

Tidig frukost och avresa västerut. Vi far genom Alexandria och vidare utmed Medelhavskusten. Längs vägen skönjer vi lämningar från svunnen tid, men framförallt passerar vi den otroliga vyn av de många villa- och stugbyar som är de moderna egyptiernas favorittillhåll under sommarmånaderna. Efter några mil av kristallklar havskust når vi fram till motsatsen, platsen för ett av 2:a världskrigets mest avgörande slag – slaget i El Alamein som utkämpades under slutet av oktober 1942. Vi ser det lilla museet och den brittiska begravningsplatsen. Under vägen får du veta mer om det första och andra slaget på platsen, hur ”krigslyckan” vände för de allierade i det nordafrikanska ökenkriget och vikten av att kontrollera Suez.

Vår ökenfärd fortsätter söderut där lunchboxar kommer att hålla oss vid liv under återresan mot Kairo. Väl framme, tar vi oss direkt ut till flygplatsen och hoppar på ett prima kvällsflyg ned till staden Assuan, 90 mil söder om Kairo. Väl framme kan du pusta ut och smälta dina intryck – för imorgon får du en heldag för dig själv. Du kan ta det lugnt vid de utmärkta poolerna på Tolip Hotel i Assuan.

Dag 7 Svalkande vatten, nubiska strövtåg och en ältande arkeolog

Dagen står till eget förfogande. Ät en långfrukost, bada, spisa på egen hand och relaxa. Det kan vara skönt att ta en halvtidspaus denna dag. Under tidig kväll kommer Richard emellertid att samla er för ett avspänt föredrag om några historiskt spännande ämnen. Detta är också ett fint tillfälle att ventilera och att återkomma till några av de saker som du redan sett på resan, men även för att se bilder på sådant som hamnat utom synhåll under vår historiska genomresa. För de som inte vill relaxa hela dagen, så kan de fara med på en liten utflykt till en nubisk by, det vill säga för att närma sig Assuan och norra Sudans ursprungsbefolkning. Vi vandrar då runt med en äldre man som berättar om Nubien nu och då. Kanske blir det hans dotter? Middag intar vi tillsammans på hotellet efter Richards föredrag.

Dag 8 Assuan, exotiska färder på Nilen och forna upplivningsförsök

En morgon med frukost i lugn och ro. Efter utcheckning från hotellet åker du på en segeltur med felucca, ut till vårt boende för de nästkommande tre nätterna – en lyxkryssning med helpension ombord på MS Steigenberger Legacy. Vi checkar in och intar lunch på fartyget.

Under eftermiddagen kommer vi att besöka Assuans granitbrott, den plats där mycket av den röda granit som användes för både tempel och andra kolosser kom ifrån. En oavslutad obelisk på hundratals ton ligger fortfarande kvar halvt framtagen eftersom upptäckten av en spricka avslutade det forna företaget att ta fram den. Du kommer också att besöka ön med det vackert belägna Philae-templet. Isis-templet byggdes under Ptolemaios II tid (Egyptens grekisk-romerska period) och är tillägnat Isis, Osiris och Horus. Tempelväggarna innehåller scener från egyptisk mytologi om Isis som återupplivar Osiris, föder Horus och mumifierar Osiris efter hans död. Efter detta fortsätter livet som vanligt, detta med en gemensam middag ombord på vårt fartyg.

Dag 9 Kryssning med "Afternoon Tea", tidlösa myter och mumiferade krokodiler

Vår kryssning längs med Nilen fortsätter. Vi avnjuter en välsmakande lunch och middag och i bästa Agatha Christie-manér så hinner vi även med eftermiddags-té. Däremellan och under dagen så kommer vi att besöka det Övre Egyptens faraoniska tempel från de ptolemaiska och romerska perioderna. Till dessa hör Kom Ombo-templet som var tillägnat två gudar, krokodilguden Sobek och falkguden Har wer (Horus den äldre). Templets unika design som tillägnats dessa gudar, har två parallella axiella passager som löper genom dess kolumnformade salar, vilka slutar i två helgedomar.

Sobek var en fruktbarhetsgud förknippad med vatten och växtlighet och i Kom Ombo fanns även en pool där reptilerna vårdades. I krokodilmuseet finns några av många hundra mumifierade krokodiler som ackompanjeras med spännande utläggningar. Horustemplet i Edfu är ett av de bäst bevarade helgedomarna i Egypten. Inskriptionerna på dess väggar ger viktig information om språk, myter och religion under den hellenistiska perioden – såsom viktiga scener och inskriptioner av det heliga drama som berättar om den urgamla konflikten mellan Horus och Seth. Efter denna arkitektoniska gudakavalkad, bör vi under kvällskvisten nå fram till staden Luxor.

Dag 10 Konungarnas dal och arkeologen Howard Carter

Vi har ytterligare en dag till förfogande på MS Steigenberger Legacy, där vi också kommer att äta både lunch och middag innan vår sista övernattning ombord. Dagen till ära, efter frukost, ska vi göra några ikoniska och spännande besök i Luxors omgivningar. Under förmiddagen beger vi oss därför till Nilens västra strand för att besöka Konungarnas dal, platsen där bland annat Tutanchamons grav hittades på 1920-talet. Ungefär tio av de 60 gravarna är öppna för allmänheten och vi kommer att besöka två av dessa tillsammans, beroende på vilka gravar som är öppna under vårt besök. Det är som att spela rysk roulett, fast angenämare.

Vi kommer också att besöka Deir el-Medina, vilket är det moderna arabiska namnet för arbetarbyn (nu en arkeologisk plats) som var hem för hantverkarna från Thebe. Det var dessa som byggde och dekorerade gravarna i de närliggande Konungarnas- och Drottningarnas dal. Tidigt under den kristna eran övertogs byn, som då var öde, av munkar som använde Hathortemplet som kloster. På vägen tillbaka gör vi ett kort besök vid de överväldigande Memnons stoder, vilka en gång i tiden flankerade Amenhotep III:s tempel och var ett viktigt turistmål redan för tvåtusen år sedan. Vi kommer också att göra en visit till Howard Carters hus, konstnären och egyptologen som efter mången vedermöda till slut lokaliserade Tutanchamons grav. Dagen avslutas med en guidad promenad genom det vackert upplysta Luxortemplet.

Dag 11 Kolonnerna i Karnaktemplet måste upplevas på plats - och vi är på plats

Efter frukost checkar vi ut från vår kryssning. Vi kommer därefter att göra ett besök i Karnaktemplet under förmiddagen. Endast pyramiderna i Giza är mer storslagna än upplevelsen av kolonnerna i detta tempelkomplex – eller som man brukar säga; Vatikanen av den faraoniska eran. Den stora skillnaden mellan Karnak och de flesta andra tempel och platser i Egypten är den långa period som templet påbyggdes och nyttjades. Byggandet av templet inleddes redan under det Mellersta riket för 4000 år sedan och fortsatte in i ptolemaisk tid. Ungefär trettio faraoner bidrog till byggnadernas olika faser, vilket bidrog till templets enorma storlek, komplexitet och unika mångfald. Efter denna arkitektoniska festexposé kommer vi att ta oss till vårt flyg som ska föra oss tillbaka till Kairo. Vi kommer att äta middag på Novotel Airport och detta blir därmed vår sista natt i Umm al-Dunya (världens moder), det vill säga Egypten.

Dag 12 Från Världens Moder till Swiorice

Under tidig morgontimma är det dags att fara åter till Sverige. Det finns ett egyptiskt talesätt som lyder; ”När du väl druckit av Nilens vatten, så kommer du tillbaka igen.” Om det är i balsamerad form eller som glad resenär, framgår dock inte. Men undvik bara att dricka vattnet direkt från strandkanten och din resa blir en storslagen upplevelse och ett mycket angenämt minne.

Resans höjdpunkter

  • Egyptens många arkeologiska skatter
  • Tutanchamons skatter på Kairos museum, Djosers trappstegspyramid och Pyramiderna
  • Nilenkryssningen ombord på högklassigt fartyg
  • Genom Wadi Natron mot Alexandria i Alexander den Stores spår
  • Medelhavskusten med El Alamein
  • Richard Holmgrens kunskaper och föreläsningar

Resfakta

Reslängd

12 dagar

Resmål

Kairo - Alexandria - Assuan - Luxor

Enkelrumstillägg

11590 kr

I priset ingår ej

Visumavgift ca 25 USD

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Kairo – incheckning på hotell.
Dag 2. Gizaplatåns pyramider – Chefrens daltempel – Sfinxen – Egyptiska museet Kairo
Dag 3. Sakkaras gravkomplex – Djosers trappstegspyramid – Dashers pyramider
Dag 4. Utcheckning – resa mot Wadi Natrons eremitkomplex – koptiskt kloster – Alexandria
Dag 5. Klassiska Alexandria med Kom-el-Shoqafa – katakomber – Serapium – jakten på Alexander den Stores grav
Dag 6. Utcheckning – Medelhavskustens klara vatten – El Alamein – flyg till Assuan
Dag 7. Ledig dag vid poolen – utflykt till Nubisk by – föredrag av Richard
Dag 8. Utcheckning – segeltur med felucca – ombordstigning på Nilenkryssfartyget – Assuans granitbrott och Philae-templet
Dag 9. Afternoon Tea – Kom Ombo-templet – Horustemplet i Edfu – ankomst Luxor
Dag 10. Konungarnas dal – Deir-el-Medina – Memnons stoder – Luxortemplet
Dag 11. Karnaktemplet – flyg till Kairo – avskedsmiddag
Dag 12. Hemresa

Boende

Vi bor på bra fyr- och femstjärniga hotell samt Nilkryssningsfartyg med mycket god fyrstjärnig standard.
Tre nätter på hotell Mövenpick Media City, Kairo – i stadsdelen Giza
Två nätter på hotell Hilton Green Plaza, Alexandria
Två nätter på Tolip Hotel, Assuan
Tre nätter på nilkryssningsfartyget MS Steigenberger Legacy
En natt på Novotel Airport, Kairo

Resesätt

Lufthansa/Austrian

Klimat

Medeltemperatur
Alexandria har i medeltal 26 grader i högsta dygnstemperatur i oktober månad och lägsta dygnstemperatur har i medeltal varit 17 grader.
Kairo och Assuan har ett par grader högre medeltemperarurer registrerat i oktober – såväl lägsta som högstanivåerna.
Luxor har i medeltal 33 grader under oktober månad som högsta dygnstemperatur och 17 grader som lägsta dygnstemperatur i medeltal.

Pass och visum

För inresa till Egypten krävs pass i original med en giltighet på minst sex månader vid hemresan. Turistvisum krävs och kan köpas digitalt eller på flygplatsen och som enklast betalas med amerikanska dollar. Kostnad ca 25 USD.
Tänk på att visumregler kan vara annorlunda om du har ett annat medborgarskap och det är din egen skyldighet att ta reda på detta, kontakt den egyptiska ambassaden för mer information.
Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Bra att veta

Promenader på ojämnt underlag och nivåskillnader kräver normal grundkondition och hela leder och knän för bästa reseupplevelse. Våra promenader går i långsamt tempo.