Lindisfarne, en tidig morgon 8 juni 793, just när munkarna vid klostret på den ensliga ön avslutat morgonmässan och var på väg ut ur klosterkyrkan, såg de två långa skepp med drakhuvuden i fören glida in mot stranden. Ett hundratal beväpnade män vadade i land. Under höga vrål sprang de upp mot klosterkyrkan. De skräckslagna munkarna höggs ner. Klostret plundrades på sina skatter. Vikingatiden hade inletts.

På endast några århundraden kom vikingarna att slå ett fast grepp om norra och östra England där de så småningom upprättade sitt eget rike, den så kallade Danelagen. I tid räknat blev vikingarnas tid i England inte så lång bara drygt 200 år. Men spåren efter vikingarna märks såväl i England som i det engelska språket än till denna dag. Följ med på en spännande kunskapsresa i vikingarnas spår!

Vi söker efter de spår vikingarna lämnat i de trakter på de brittiska öarna där nordmännen först gjorde sina strandhugg, i Northumberland. Men resan inleds på British Museum för att se de vikingafynd som gjorts i landet. När vi sedan tar oss norrut väntar kung Alfred den Stores Winchester med katedralen och Sigismundstenen samt Westgate museum där saxiska kungar regerade och legender om Arthur fortfarande lever. Historiska Oxford och Repton väntar längre norrut innan vi anländer York, vikingarnas Jorvik.
En av resans höjdpunkter blir besöket på den vindpinade och heliga ön Lindisfarne, där ruinerna av det kloster som en gång attackerades av nordmännen ännu finns kvar. Här ser vi bl a en gravsten som skildrar vikingarnas attack. Här finns vikingamuseet Jorvik Viking Centre och ett innehållsrikt stadsmuseum. Utanför York uppsöker vi också den plats där vikingarnas anspråk på makt och inflytande i England fick ett definitivt slut 1066, då den ryktbare norske vikingakungen Harald Hårdrådes försök att invadera England slogs tillbaka vid Stamford Bridge.

Vi avrundar resan med ett själagott besök på Bridgewater Gardens där Tina visar oss runt bland vårens prakt. Våra boenden håller mellanklasstandard på väl utvalda platser längs rutten och  vår kunniga ciceron är den omtyckta och erfarna Blue Badge guiden Tina Engström, uppskattad färdledare i hela Storbritannien.

Ciceron

Tina Engström

Tina Engström har varit bosatt i London och arbetat som auktoriserad guide i mer än 20 år. Hon guidar på många museer, gallerier och andra sevärdheter. Hon har också lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien. Tina arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, konst och kultur, språkhistoria och fotografering.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 London och British Museum

Efter ankomsten till Londons flygplats möts vi av vår privata buss och svensktalande ciceron Tina Engström. Vi tar oss in till vårt hotell för en natt, St Giles, för att lämna väskorna och sedan promenera till British Museum. Här fokuserar vi oss givetvis på Vikingarnas spår, i form av de utsökt snidade schackpjäserna från Lewis, valrossben, får lära oss mer om deras sjöresor i västerled och när kvällen nalkas väntar incheckning på vårt hotell och en trerätters middag på en restaurang på gångavstånd till hotellet.

Dag 2 Med tåg till kung Alfred den stores Winchester

Efter frukost väntar en kort bussresa till tågstationen för att njuta av en tågresa till Winchester. Den sceniska vägen söderut visar ett landskap där de anglosaxiska kungarna regerade med fast hand. Efter ca en timme anländer vi Winchester för att utforska dess historiska katedral. Men först promenerar vi från stationen till vårt mellanklasshotell för en natt, Winchester Royal Hotel för att deponera väskorna och göra oss redo för en promenad med stadens historiska sevärdheter.

Winchester katedral och de anglosaxiska kungen Alfred den store.
The Great Hall
Westgate museum

Dag 3 Mot vikingaland via historiska Oxford och Repton

Efter en frukost installerar vi oss på bussen för vår dag på resa genom ett historiskt landskap via The Cotswolds och lärosätet Oxford vidare till Repton där Hednahären övervintrade 873. Slutligen anländer vi York under kvällen.

Dag 4 Hadrianus mur – Bamburgh Castle – ön Lindisfarne - Vikingarna kommer!

Vi färdas norrut genom de trakter i norra England som först utsattes för vikingarnas intresse. På lämpligt ställe i närheten av Newcastle ser vi också delar av Hadrianus mur, den mur som började uppföras år 122 för att markera den romerska provinsen Britannias yttersta gräns i norr.

Bamburgh Castle ligger spektakulärt på en höjd ut mot havet. Här låg tidigt ett keltisk fort, och en gång låg möjligen det anglosaxiska kungariket Bernicias huvudstad här. Fortet förstördes av vikingar 993, och därefter uppfördes en ny borg av normanderna, en borg som så småningom kom under den engelske monarkens kontroll. Borgen hamnade senare i privat ägo, och inköptes 1874 av industrimannen William Armstrong, vars familj fortfarande äger den. Slottet har nog många redan sett många gånger, på filmduken, för det har setts i många filmer: Roman Polanskis Macbeth och den äldre versionen av Ivanhoe, den med Elizabeth Taylor, med flera.
Gemensam lunch under dagen.

Norr om Bamburgh Castle vid Nordsjökusten hittar vi den heliga ön Lindisfarne, endast förbunden med fastlandet vid ebb. För att komma över till ön kör vi över på en upphöjd körväg, som kan täckas aav tidvattent, så vi måste anpassa vår körning till havet och månen. Här bor blott 162 personer, men ön drar ändå till sig över 600 000 besökare varje år. Det är en religiös vallfärdsort, men ön är också av stort intresse för ornitologer eftersom stora delar av den är naturskyddsområde. På denna isolerade och vindpinade ö slog sig irländska munkar ner år 635 och här byggde de upp ett centrum för den tidiga kristendomen på de brittiska öarna. Här skapades bl a de rikt illuminerade Lindisfarneevangelierna på 700-talet. Det var detta centrum för fromhet och lärdom som attackerades så våldsamt och blodigt av vikingar sommaren 793. Munkarna skrev själva om räden norrifrån: ”I 350 år har vi och våra förfäder bebott detta underbara land men aldrig tillförne har ett sådant skräckvälde rått i Britannien som det vi nu utsätts för, vi trodde inte att det var möjligt att göra en sådan sjöresa.”

Vikingarnas attacker kom att återupprepas under 800-talet och år 875 lämnade munkarna ön och sitt kloster för gott. Klosterkyrkan kom så småningom att återuppföras och på 1500-talet uppfördes också ett slott på ön. Vi tillbringar större delen av dagen på ön, ser ruinerna av klostret, museet och slottet, men får se till att ta oss tillbaka till fastlandet innan tidvattnet stiger! Sen afton ankommer vi York för att installera oss på rummet och äta en sen middag.

Dag 5 York - från romartid till medeltid

York är norra Englands historiska centrum och en plats där många centrala händelser i Englands historia utspelats. York räknar sin historia från romarnas ockupation av England, men var också huvudstad för den del av England som blev en nordisk domän under vikingatiden. Stadens betydelse i England och senare Storbritannien understryks av att den brittiska monarkens näst äldste son i regel bär titeln
hertig av York. York är sålunda ett eldorado för den historieintresserade. Delar av stadskärnan utgörs av förvånansvärt välbevarade medeltida kvarter och fortfarande omges stadskärnan av en ringmur, som till större delen härstammar från medeltiden men vars äldsta delar härrör från den befästning romarna uppförde år 71. Faktum är att York har
landets längst och bäst bevarade stadsmur och den medeltida känslan märks särskilt längs gatan The Shambles där en del av husen härstammar från 1300-talet. Detta var en gång Yorks köttmarknad.

Vi vandrar genom Yorks stadskärna och besöker givetvis också York Minster som uppfördes under tidig medeltid, katedralen som betecknas som norra Europas största gotiska katedral och som är säte för ärkebiskopen av York. Det är en storslagen byggnad med sina imponerande stenarbeten men vi ska särskilt lägga märke till och låta oss fascineras av de väldigt vackra, mäktiga, medeltida fönstren av målat glas. Vi besöker också Yorkshire Museum, som har intressanta arkeologiska och historiska utställningar från regionen. Museet rymmer en del unika skatter från Vikingatiden, som Harrogateskatten från 900-talet, bestående av över 600 silvermynt och andra föremål som visar på vikingarnas handelskontakter från Nordafrika till Centralasien.

Dag 4 Jorvik - vikingafestivalen i York

En här av danska vikingar ledda av Ivar Benlös, den ”Stora hednaarmén”, intog York i november 866. Vikingarnas kontroll över York och norra England kom sedan att bestå i nästan hundra år, till 954, då Erik Blodyxa drevs ut ur staden. Men det innebar inte slutet på det nordiska inflytandet över England, det kom att bestå i ytterligare ett århundrade.

Vikingarnas betydelse för York understryks när vi besöker Jorvik Viking Centre under Vikingfestivalen. Här har allehanda audiovisuella och sensoriska effekter använts för att ta oss tillbaka till eftermiddagen 25 oktober år 975 och den vikingatida bosättningen Jorvik med dess invånare, deras fornnordiska tungomål, deras verksamheter och de ljud, lukter och intryck de skapade. Lunch på egen hand under dagen.  Gemensam avskedsmiddag.

Dag 6 Slaget vid Stamford Bridge - vikingarna förlorar - RHS Bridgewater - hemresa

”1066 and all that” är en vanlig engelsk fras som används för att beteckna den fundamentala roll som händelseutvecklingen år 1066 och som kulminerade med den normandiska invasionen under Vilhelm Erövraren, har kommit att spela för engelsk historia. Men fokus brukar i regel ligga på slaget vid Hastings i mitten av oktober 1066. Idag går vi istället på djupet och studerar det dramatiska förspelet till det berömda slaget.

För några dagar innan Vilhelm av Normandiet steg i land med sin armé i södra England, så hade den engelska kungen Harold Godwinson varit tvungen att förhindra en nordisk invasion av norra England. Det avgörande slaget mellan engelsmännen och angriparna under den legendariske norske kungen Harald Hårdråde och Harold Godwinsons egen bror Tostig stod vid Stamford Bridge utanför York 25 september 1066. Resultatet blev att det nordiska inflytandet i England bröts, men också att den engelska armén försvagades inför mötet med den aggressive fienden i söder. Vi besöker det monument som finns över slaget, och försöker så gott det går lokalisera platsen för slaget och återskapa drabbningen utifrån historiska källor.

Till sist gör vi något helt annorlunda och avrundar vår resa med den bvackra och välgörande trädgården i Royal Horticultural Societys regi, vårpraktens Bridgewater.
Härifrån vänder vi åter hemåt i vikingarnas spår mot flygplatsen för vår hemresa.

Höjdpunkter

  • Jorvik - vikingarnas historiska York
  • Heliga ön Lindisfarne - där vikingatiden började
  • Repton med sin vikingahistoria och Mercias kungar
  • Anglosaxiska maktfästet Winchesters skatter
  • Vikingafynden på British Museum

Resfakta

Reslängd

6 dagar

Resmål

London, Winchester, Oxford, Repton, York, Lindisfarne

Enkelrumstillägg

6560 kr

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg till London, buss till hotellet, lämna väskor och besök på British Museum, incheckning och middag.
Dag 2. Tåg till Winchester och promenad till katedral och museer. En natt i Winchester.
Dag 3. Buss genom landskapet mot York, stopp i Oxford och Repton. Tre nätter på hotell i York.
Dag 4. Lindisfarne
Dag 5. York – Den stora hednaarméns hjärta – middag.
Dag 6. Trädgårdsbesök  på RHS Bridgewater – hemresa från Manchester – Stockholm.

Boende

En natt på St Giles hotel London
En natt på Winchester Royal Hotel, Winchester
Tre nätter på IBIS Styles York Center, York

Resesätt

SAS

Valuta

Brittiska pund

Pass och visum

För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Bra att veta

Resan innehåller stadsvandringar och promenader i ojämn terräng. Du bär själv din väska från tågstationen i Winchester till hotellet, ca 15 minuters promenad.