Översikt

Världsarvens Portugal - en resa med SvD accent

Res med Portugal-experten Helena von Essen i behaglig portugisisk vårvinter till Världsarvens rike vid Atlanten. Historiens Portugal – sjöfararnas och kryddhandlarnas rike, en skattkista med unik arkitektur vid en mild kust. Helena tar oss med från Porto till Lissabon längs en världsarvens pilgrimsstråk. Vi njuter av ett naturskönt land bland slott, kloster och dekorerade fasader - i en studie av skönhet.

Portugals skatter väntar oss under en rundresa som inleds i en av Europas vackraste städer, norra Portugals hjärta Porto. Staden som gav både en nation och portvinet dess namn. Erkännandet av Unesco är utan tvekan en hyllning till Portos rikedom med över 150 klassificerade monument och två tusen år av historia, från keltiska byar, romerska vägar och broar till romanska och gotiska katedraler från medeltiden till nutida moderna monument. Vi upptäcker staden till fots och reser sedan söderut mot universitetsstaden Coimbra med anor från förromersk tid via den lilla njutbara staden Aveiro, landets eget Venedig, med en båttur i traditionella båtar. Två av resans höjdpunkter är arkitektoniska världsarvspärlor i manuelitisk stil, helt unika kyrkor och kloster samt rosornas och bougainvilleans Òbidos. Härifrån tar vi oss ned till världsarvsstäderna Lissabon och Sintra som avrundar vår resa. Vår omtyckta ciceron är Helena von Essen som bott sedan närmare fyrtio år i Portugal. Bekväma mellanklasshotell i flera städer underlättar våra utflyktsmål samt många egna strövtåg i historiska kvarter.

Reseprogram

 • Dag 1 Populära Porto

  Pärlan Porto – portvinets stad, är idag en prisbelönt besöksmagnet utan dess like. Därför är det fantastiskt att besöka staden och dess vänliga medborgare utanför de gängse besöksströmmarna. Vid ankomst tar vi oss direkt till vårt mellanklasshotell i centrala Porto, Hotel São José, ett stenkast från shoppinggatan Santa Catarina och den kända matmarknaden Bolhão.
  Vi äter middag på en av de fina restauranger som ligger i hotellets närområde.

 • Dag 2 Gamla Porto

  Vi gör en gedigen promenad bland Portos vackra sevärdheter förbi historiska gator och gränder, färgglada torg med palats och herrskapshus, förbi Clerigokyrkans imposanta figur i barock med högt torn och en port med överdådiga motiv. Andra sevärdheter under vår stadspromenad är världsberömda São Bento tågstation med sina utsökta blå handmålade mosaikerna, azulejos, och som är i sort sett omöjligt att se under vanlig besökssäsong. När vi sedan når ned till stadsdelen Ribeiras hamn vid Dourofloden vid São Franscisco-kyrkan och det historiska börshuset Palacio da Bolsa. Gemensam lunch serveras i området.

 • Nu väntar en trevlig sexbroarskryssning om närmare en timme under de vackra broarna som förenar Porto med Gaia. Vi använder de klassiska Rabelo-båtarna som fraktade vintunnor längs Dourofloden från inlandets vingårdar till portvinshusen i Porto och Gaia. Det är en fin upplevelse att även få se Porto från vattnet.
  Fri kväll med tid till upptäckter på egen hand.

 • Dag 3 Portugals Venedig och Coimbra

  Vi lämnar vackra Porto mot Aveiro som optimistiskt lanserats som landets Venedig på grund av dess tre kanaler och färggranna gondolliknande moliceirobåtar. Oavsett detta är Aveiro en karaktärsfylld, charmerande liten universitetsstad med ett genuint fiskarkvarter med fiskmarknad, fin Art Nouveau-bebyggelse och trevliga kvarter. Hit kom de gamla romarna för en skyddad hamn vid saltlagunen Ria de Aveiro känd för sitt sjögräs, saltutvinning och rika fiskbestånd. Vi äter en typisk lunch på en traditionell tasca fina, "fin sylta" och tar en båttur i de vackra moliceiro-gondolerna

 • Coimbra belägen vid floden Mondegos vatten är en historisk stad som benämns landets tredje mest betydelsefulla. Stadens namn kommer av kelternas namn på området Conombriga (knappt två mil söder om dagens Coimbra). Under romartiden hette staden Aeminium och araberna kallade staden Medina Colimbria. Mellan åren 1239 och 1260 var Coimbra Portugals huvudstad. Orsaken till stadens höga status är att ett av Europas äldsta universitet grundlades här 1290 och de många internationella studenterna skapar en härlig stämning.

 • Universitetet ligger mycket vackert på en höjd och är ett Unesco världsarv. Vi besöker universitetets kända bibliotek från tidig 1500-tal där landets kung João V den Storsinte, lät bygga och inviga ett fantastiskt litet barockbibliotek, Joaninska biblioteket, med förgyllda bokhyllor, år 1728. Eftersom man verkade som ett publikt bibliotek som genom århundradena inte tillät någon form för censur genom åren finns många betydelsefulla europeiska skrifter här. Vi installerar oss för en natt på vårt trevliga, centralt belägna mellanklasshotell Astoria Coimbra med klassiska vackra interiörer från 1920-talet. Middag på egen hand.

 • Dag 4 Bland tempelriddare och vita kloster

  På morgonen lämnar vi Coimbra för att uppleva de unika världsarvsskatter som de enorma rikedomarna från den så kallade upptäckareran under 1500-talets resor mot Amerika, Afrika och Asien. De europeiska staterna berikade sig med slaveri, kryddor och andra nya grödor samt återupptäckte historiska kulturer. Rikedomarna användes i en fantasifullt dekorativ arkitektur kallad "manuelito", en flambojant portugisisk sengotik under kung Manuel I styrelseskick 1495 – 1521. Trots att perioden var kort blev den mycket betydelsefull inom portugisisk konstutveckling. För att fira rikets maritima makt byggdes kyrkor, slott och kloster, som dekorerades av ädla metaller, fajans och magnifikt snidat möblemang.

 • Vi kommer att resa mot Tomar med den berömda Convento de Cristo på Unescos världsarvslista och staden Tomar var under 1100-talet ett fäste för tempelriddarna vars slott och kloster grundades 1118. Dagens nästa stopp är ävenså ett världsarv, det undersköna vita klostret Batalha som byggdes 1385. Vi äter lunch under dagen.
  Under eftermiddagen rullar vi in i lilla medeltida Óbidos för att installera oss på vårt trevliga mellanklasshotell Josefa d´Obidos, som ligger centralt precis utanför ringmuren. Kvällen är fri för eget bruk

 • Dag 5 Obidos gränder – Lissabon

  Rosornas och bougainvilleornas förlovade stad Óbidos är en underskön, vit medeltidsstad omgiven av en kraftfull, nästan tusenårig morisk ringmur med tinnar och torn. Så låt oss njuta av Óbidos bildsköna gator, den lokala läckerheten Ginjinha, körsbärslikör serverad i en ätbar mugg av choklad och atmosfären i gränderna innan vi beger oss söderut till Lissabon. Lunch under dagen.

 • Vackra Lissabon vid havet har varit landets huvudstad sedan portugiserna återerövrade den från morerna under La Reconquista 1147. Dess brokiga historia med gammalt och nytt sida vid sida och många influenser som format Lissabon, gör att den kallas kontrasternas stad. Vi promenerar och reser i det monumenttäta området Belém i västra Lissabon med spektakulära Jeronimosklostret i manuelitisk stil, vi stannar vid utsiktsplatsen ovanför parken Eduardo VII, passerar det stora vackra torget Praça do Comercio nere vid floden, den stora gågatan Rua de Augusta och Lissabons "mötestorg" Rossio.

 • Den som gillar sötsaker kan passa på att prova Lissabons "nationalkaka" Pastel de Nata. En riktig njutning! Vårt hotell för två nätter här är relativt nyöppnade mellanklasshotellet My Story Tejo med rum inredda i skandinavisk stil och beläget väldigt väl i Lissabon. 

 • Dag 6 Magnifika Sintra

  Staden Sintra är ännu en av Unescos världsarvstäder och beläget väldigt grönt och vackert i naturreservatet med samma namn. Här ligger anslående herrehus och palats med underbara trädgårdar, såsom Quinta da Regaleira med underjordiska brunnar som tros ha använts för riter inom tempelorden och symbolisera Dantes inferno. Egendomen är oerhört påkostad och går under smeknamnet Monteiro miljonärens palats, efter dess mest namnkunnige ägare António Carvalho Monteiro, en förmögen handelsman av portugisisk-brasiliansk härkomst som utöver sitt arv, vidare berikade sig med kaffeodling och handel. Han samlade böcker, fjärilar och var frimurare.

 • Sintra domineras av det gamla kungliga sommarslottet med sina märkliga, monumentala skorstenar, byggda på 1400-talet. Vi promenerar under de små arkaderna i den lilla gamla staden. Sintra har ett milt mikroklimat som skapar en trolsk stämning av grönska och knotiga träd som omfamnar stadens färgstarka hus.

 • Redan på 1300-talet blev detta de portugisiska kungarnas sommartillflykt varför de byggde romantiska palats och sagoslott som inspirerade författare som H C Andersen och lord Byron.
  Det blir också tid att strosa lite och äta lunch på egen hand i Sintras trånga gränder, kanske lockar kända kafé Piriquita för att prova kaféets och Sintras stolthet, bakverken travesseiros eller queijadas de Sintra.

 • Färden går vidare genom Sintrabergen, genom pinjeskog och förbi korkekar till Cabo da Roca, Europas västligaste punkt med ett skummande hav och fantastiska vyer. Vi reser tillbaka längs kustvägen och passerar de fashionabla badorterna Cascais och Estoril innan vi ankommer Lissabon igen. Avskedsmiddag.

 • Dag 7 Hemresa

  Idag har vi lite tid för egna upptäckter under en lugn morgon. Mitt på dagen väntar hemfärden till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Manuelitisk arkitektur i behagliga februari, kamelians tid
 • Världsarvsstädernas skönhet
 • Spännande världshistorien i upptäckarnas land
 • Vår kunniga ciceron Helena
 • Variationen i besöksmål vid det ständigt närvarande vattnet
 • Trevliga måltider i samspråk med likasinnade

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 15/2
Pris Från 29 990 kr
Enkelrumstillägg 4990 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Porto via Frankfurt, Lissabon – Stockholm via Zürich
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sex nätter på bra mellanklasshotell
 • Sex frukostar
 • Fyra luncher
 • Två middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Porto med sightseeing - middag
Dag 2. Det gamla Porto - lunch - Sexbroarskryssning -  fri kväll.
Dag 3. Aveiros kanaler och Art Nouveau - lunch - båttur i moliceiro - Coimbras universitet - fri kväll.
Dag 4. Manuelism i Tomar - Batalha klostret - lunch - rosornas och ringmurarnas Obidos - fri kväll.
Dag 5. Obidos gränder - lunch - Lissabon sightseeing - fri kväll.
Dag 6. Sintras skatter - lunch på egen hand - Cabo da Roca vid havet - avskedmiddag.
Dag 7. Lissabon på egen hand - hemresa. 

Boende

Bra mellanklasshotell med fint läge för våra upptäckter i världsarvens Portugal

Resesätt Lufthansa/Swiss
Klimat

Portugals vintrar är milda och behagliga. I februari är medeltemperaturen som lägst på dygnet kring 7 grader och i medeltal som högst 14 grader.

Resans karaktär

En normal grundkondition och hela leder och knän är nyckeln till en fin reseupplevelse. Vi reser mycket i buss, vi promenerar mycket i alla städer och sevärdheter i ett långsamt tempo men med höjdskillnader, höga trappsteg och uppförsbackar. 

Använd lager på lagerprincipen för klädsel under resan och använd väl ingångna och bekväma promenadskor som tål lite väta, för långsamma promenader på olika underlag, kullersten, marmorplattor, grus och trappor.  

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Boka din resa

2025-02-15 2025-02-21 29 990 kr Lufthansa/Swiss Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa