
Älskade Valencia med Cuenca
Mosaiker av inland & hav i Calatravas stad
Älskade Valencia och Cuenca
Fenomenala Valencias vackra gamla stadsdel och färgstarka historia kontrasterar bjärt mot den omskrivna och vackra vita nya staden signerad Santiago Calatrava. Ingen känner Valencia som Jens Frejrud, vår Spanienexpert! Vi reser från Valencia och dess bördiga inland mot världsarvet Cuenca!
De solmättade smakerna, arkitekturens skönhet och upplevelserna i Spaniens pärla. Välkommen till ett kalejdoskopiskt myller av intryck och färger under en resa till Valencia, dess inland och världsarvstaden Cuenca. Låt dig fascineras av en mosaik av upplevelser från arkitekturen i Valencia, inlandets bergslandskap, de bördiga slätternas utmärkta viner och olivolja samt charmerande bergsbyar och den berömda insjön l´Albufera med fågelliv och risbönder. Trendiga Valencia är just nu den spanska staden på allas läppar. Ifjol utsedd till Europas gröna huvudstad. Allt fler upptäcker Valencias trånga medeltida gränder med tapasbarer, närheten till stränder, med såväl klassisk som modern arkitektur, men utan Barcelonas trängsel. Vi tar oss vidare mot inlandets magnifika, muromgärdade Cuenca vid ravinens brant. Den bildsköna, historiska staden är upptagen på Unescos arvslista. Vi bor bra beläget i Valencia och Cuenca samt njuter av trevliga och informativa promenader, bussutflykter och visningar med Spanien-expert Jens Frejrud.
Ciceron
Jens Frejrud

Program

När vi anländer Valencia väntar en stad som erbjuder allt från den medeltida stadskärnan Ciutat Vella med ståtliga palats, katedralen från tolvhundratalet och charmiga gränder och torg till det fantasieggande futuristiska Ciutat de les Artes i Ciencies. Den vita konst- och vetenskapsstaden med ett sammanhållet kluster av spektakulära museer och kulturinstitutioner skapades av stadens store arkitekt Santiago Calatrava. Den gröna lungan som förbinder de två stadsdelarna är Jardí del Túria, den sedan länge torrlagda flodbädden som numera är park, fritidsområde och valenciabornas gröna promenadstråk, och som slingrar sig en knapp mil från stadens nordvästra delar ända ut till havet.

Incheckning på bekväma Hotell Dimar i centralt belägna och promenadvänliga stadsdelen Eixample med eleganta fasader från tidigt 1900-tal och trädkantade gator med boutiquer, gallerier och restauranger.
På kvällen reser vi ned till Playa de la Malvarrosa, en del av Valencias nästan sex kilometer långa stadsnära strandlinje. Här äter vi välkomstmiddag på en närbelägen, familjeägd restaurang, älskad av såväl valenciabor som besökare för sin traditionellt valencianska meny och rustikt trivsamma inredning.

Vi tillbringar förmiddagen till fots i Ciutat Vella, tjugo minuters promenad från hotellet. Vi börjar med ett besök i den snart hundraåriga Mercat Central, en av de största och vackraste saluhallarna i Europa, byggd i valenciansk jugendstil. Här är det en njutning att botanisera i färgprakten, synintrycken och dofterna bland över 250 salustånd med färska grönsaker, frukt, fisk och skaldjur, kött och kryddor. Den som vill hinner kanske smaka på ett ostron hos någon av fiskhandlarna eller äta några tapas på Michelinkrögaren Ricard Camarenas Bar Central.

Vår historiska vandring och besök i några av de mest ikoniska byggnaderna i den gamla stadskärnan ger oss en inblick i Valencias storslagna ekonomiska, politiska och religiösa historia. Vi utforskar den sengotiska La Llotja de la seda, Sidenbörsen, som är med på Unescos lista över världsarv och en av stadens mest besökta attraktioner. Palatset utgjorde kulmen på Valencias kommersiella utveckling till internationell handelsstad under senmedeltiden.

Vi får en exklusiv visning på engelska av charmerande Palau de la Generalitat, byggt i början av 1400-talet som hemvist åt dåvarande kungadömets politiska ledning. Palatset har genom seklerna härbärgerat olika politiska organ och domstolsväsendet och är idag hemvist för La Generalitat, den autonoma regionen Valencias politiska styre. Vi avslutar med ett besök i den mäktiga katedralen från 1200-talet, där vi ställs inför ett möte med en legend. I ett särskilt kapell i katedralen förvaras det föremål som kan vara Valencias mest ovärderliga klenod: den heliga graalen, kalken från Jesus sista måltid med lärjungarna. Kandidaterna runtom i världen är förvisso fler, men enligt dokument i katedralens arkiv är det just denna bägare, som efter många irrfärder ska ha kommit till Valencia 1437, som är den äkta varan. Mötet med detta föremål på sin upplysta piedestal är, oavsett betraktarens övertygelse eller brist på sådan, en fascinerande upplevelse som utmanar fantasin. Efter några timmar i historiens famn tar vi oss framåt i tiden.

Vi äter lunch på en närbelägen restaurang som utmanar det traditionella valencianska köket med innovativa, moderna grepp och är sedan redo för nästa attraktion. Det nya, internationellt hyllade museet Centre d’Art Hortensia Herrero sätter Valencia på kartan som internationell destination för modern konst. Denna privata samling inkluderar ett hundratal verk av ett femtiotal konstnärer, med namn som Joan Miró, Andreas Gursky, Anselm Kiefer, Georg Baselitz och Mat Collishaw. Att museet är inrymt i ett utsökt renoverat 1600-talspalats och att ett antal verk har specialbeställts till specifika utrymmen i museet, bidrar till en på många sätt unik konstupplevelse. Vår buss hämtar oss vid museet på kvällen och tar oss hem till vårt hotell.

Du har förmiddagen fri innan vi färdas mot El Palmar, den lilla fiskebyn mellan havet och insjön l’Albufera en knapp mil söder om Valencia, för en traditionell paellalunch. Runt sjön odlas, alltsedan morernas intåg på sjuhundratalet, det rundkorniga ris som är huvudingrediensen i regionens risdominerade kök, där Paella Valenciana har sin egen upphöjda plats, inte bara i regionen utan även som något av nationalrätt för hela Spanien. Och i sjön bedrivs alltjämt fiske i små båtar med traditionella metoder. På landsbygden runt Valencia skapades paellan av lantbrukare som blandade sitt eget odlade ris med de råvaror som fanns att tillgå – kanin, kyckling och grönsaker – och sedan tillagade rätten över öppna eldar.

Ingredienser som skaldjur tillkom senare när rätten fått spridning och nått även de mer välbeställda hemmen i städerna. Paellan finns dokumenterad sedan 1700-talet, men man tror att den har en betydligt längre historia än så. Fiskebyns restauranger har sedan länge gjort paradrätten till sin och ett besök i Valencia blir inte komplett utan en traditionell paellalunch i El Palmar.

Mätta och belåtna vänder vi tillbaka till staden och tar ett mentalt tidsskutt när vi närmar oss Santiago Calatravas och Félix Candelas futuristiska skapelse i konst- och vetenskapsstaden La Ciutat de les Artes y Ciencies. Flera av byggnaderna i detta futuristiskt färgade kluster av byggnader i ultramodern arkitektur har utgjort fond i internationella science fiction-filmer, och bland andra Hollywoodstjärnan George Clooney har agerat i den här miljön.

Vi promenerar sakta mellan de spektakulära byggnaderna som rymmer kulturella verksamheter, museer, en idrottsarena och Europas största akvarium, och kliver in i hjärtat av operahuset Palau de les Arts. Här får vi en guidad tur i salongen, bakom scenen och i de inre regionerna. Bussen tar oss tillbaka till vårt hotell under kvällen.i promenerar sakta mellan de spektakulära byggnaderna som rymmer kulturella verksamheter, museer, en idrottsarena och Europas största akvarium, och kliver in i hjärtat av operahuset Palau de les Arts. Här får vi en guidad tur i salongen, bakom scenen och i de inre regionerna. Bussen tar oss tillbaka till vårt hotell under kvällen.

En dryg timmes bussresa söderut, i bergskedjan Sierra de Mariola, vilar en av de charmigaste och historiskt mest intressanta byarna i regionen på en klippa på 800 meters höjd. I trakten finns spår av såväl förhistoriska iberer, som romare, berber och morer, och namnet Bocairent finns dokumenterat från 1200-talet, under den muslimska eran. Den perioden var en av de mest välmående och den som har lämnat det största arvet i musik, byfester, gastronomi och andra traditioner.

Den första vyn upp över byn från landsvägen är betagande, och väl inne i den labyrintliknande stadskärnan slås man av skönheten i den oförstörda medeltida miljön som inbjuder till att bli utforskad i långsam takt. Här slingrar sig trånga kullerstensgränder fram och öppnar sig plötsligt mot små torg och öppna platser med ett virrvarr av små trappor, porlande, månghundraåriga fontäner och mängder av blomkrukor. Det är således ingen slump att en av Spaniens stora filmregissörer, den Oscarsbelönade Alejando Amenábar, just nu spelar in sin nästa storfilm om Don Quijotes skapare Miguel de Cervantes, här i byn.

En historisk sevärdhet är en samling grottor utgrävda i den närliggande bergsklippan som tros ha använts för att lagra spannmål under den moriska perioden, en annan är den säregna tjurfäktningsarenan i sten, som delvis är uthuggen ur själva berget. Grottor finns att se – och gå in i – här och var i byn, och är allmänt förekommande även inne i bostadshusen, där de än idag används som förvaring, skafferi, vinkällare med mera. Vi äter en lokalt färgad lunch och får också möjlighet att handla lokala produkter som likörer, konserverade delikatesser och textilier i någon av byns hantverksbutiker. Åter i Valencia med kvällen på egen hand.

Vi checkar ut från vårt hotell och åker västerut, mot Utiel-Requena, det största och mest betydelsefulla vindistriktet i Valenciaregionen. Efter en dryg timmes resa genom grönskande apelsinlundar och grönsaksodlingar når vi vår första anhalt på dagens gastronomiska utflykt. Insprängd mellan milsvida vinodlingar hittar vi fram till en liten, familjeägd ekologisk olivplantage med egen oljetillverkning där vi, mitt i årets olivskörd, får en rundvandring i olivlundarna och en inblick i framställningen av olivolja och bjuds på en provning av gårdens högkvalitativa produkter.
Spanien är världens största producent av oliver och olivolja och i Valenciaregionen är det bara citrusodlingar som upptar större yta än olivodlingarna.

Men här, i området runt städerna Utiel och Requena, är det vinodlingar som dominerar, och distriktet är ett av de största i Spanien med 37 000 hektar odlingar, och hundratalet vinproducenter.
Vi förflyttar oss till en av distriktets mest intressanta producenter med sin stiliserade och konstutskyckade bodega, där vi först avnjuter en lunch färgad av inlandets rustika gastronomi som skiljer sig från kustens fiskbaserade kök. Vi får en rundvandring och inblick i vinframställningens processer innan vi avslutar med en spännande vinprovning i elegant vinodlarmiljö.

Därefter beger vi oss norrut mot den spektakulärt belägna historiska staden Cuenca i regionen Castilla-La Mancha. Vi reser genom det klassiska landskapet med väderkvarnar och böljande vidder som inspirerade till den klassiska spanska romanen om don Quijote. När vi anländer checkar vi in för två nätter på historiska fyrstjärniga hotell Convento del Giraldo, vars byggnad stammar från 1600-talet.

Den monumentala staden Cuencas hängande hus vid ravinens rand är stadens mest berömda vy. Vi promenerar för att se katedralen, de charmerande trånga gränderna i gamla stan. Belägenheten mellan två floder gav tidigt staden en viktig strategisk belägenhet, men dess grundläggande ligger höljt i okunskapens töcken. Men här passerade och levde flera lokala keltiska folkslag innan romarna erövrade området. Spåren av romarna kan ses i en liten bro med fontän samt de närbelägna romerska fynden vid Segóbriga, Ercávica och Valeria.

Men det var först med morernas intåg som Cuenca blev en stad, de skapade år 784 en muromgärdad, ointaglig befäst stad, även skyddad av ravinerna som de två floderna utgjorde. Morerna kallade sitt citadell Conca. Kung Alfonso VIII belägrade morernas Conca under nio månader 1177 innan de gav upp och Conca blev kristet. Tack vare textilindustrin och jordbruket fortsatte staden att blomstra och växte utanför murarna.

Efter en frukost är det dags att lämna apelsinernas rike och återvända mot mörkan Nord. Vi reser till Madrid och tar flyget till Sverige via Frankfurt.
Resans höjdpunkter
- Spanienkännare Jens Frejrud och hans kunskaper om sitt älskade Spanien
- Blandningen av inland och kustupplevelser
- Gamla och nya Valencias arkitektur
- Stadspromenader längs flodbädden i det nya Valencia
- Smaker och dofter av det genuina Spaniens gastronomi
- Världsarvet Cuenca
Resfakta
Reslängd
7 dagarAvresedatum
3/11Avreseort
Stockholm/Arlanda, Göteborg och KöpenhamnResmål
Valencia - El Palmar Albufera - Bocairent - Utiel Requena - Cuenca
Pris
Från 28 990 krEnkelrumstillägg
5190 kr
I priset ingår
- Flyg Stockholm - Valencia/Madrid - Stockholm via Amsterdam
- Flygavgifter
- Transporter, entréer och visningar enligt program
- Sex nätter på fyrstjärniga hotell
- Sex frukostar
- Fyra luncher
- Två middagar
- Svensktalande ciceron
- Engelsktalande lokala guider och representanter
- Skatt
Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.Resplan
Dag 1. Avresa mot Valencia via Amsterdam – incheckning – middag vid havet.
Dag 2. Promenad i den vackra gamla staden, Ciutat Vella, saluhallen, katedralen och Sidenbörsen mm – lunch – Moderna museet CAHH.
Dag 3. El Palmar – l´Albufera vid havet – paellalunch – Calatravas moderna stad
Dag 4. Bergskedjan Sierra de Mariolas bildsköna by Bocairent – rustik lunch
Dag 5. Vin och oliver i Utiel-Requena-distriktet – vin- och olivoljeprovning med lunch – avfärd till Cuenca och incheckning.
Dag 6. Stadsrundtur i Cuenca – avskedsmiddag
Dag 7. Avfärd till Madrids flygplats och hemresa.
Boende
Boende på fyrstjärniga Hotel Dimar, mitt mellan gamla och nya Valencia 4 nätter samt boende på fyrstjärniga hotell Convento del Giraldo i Cuenca, 2 nätter.
Resesätt
KLM
Valuta
Euro
Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.Bra att veta
Resan innebär stundtals rejäla men långsamma promenader på ojämnt underlag, där det kan förekomma höga trottoarkanter och trappsteg. Vi reser även mycket i buss. Hela leder och en normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse.
Avgångar
Bilder
- Boka
- Fråga
Skriv din fråga i meddelanderutan nedan, så återkommer vi senast nästa arbetsdag