Galicien - Gastronomi och historia med SvD accent

Vid världens ände ligger Dödens kust, och grogrunden för Spaniens absolut mest smakrika kök, såsom ett ymnighetshorn vid Atlantkusten som fullkomligt överöser oss med specialiteter från land och hav av högsta kvalitet. Upplev historisk arkitektur, gastronomi, pilgrimshistoria och kameliapalats utanför allfarvägarna.

Följ med på en livsnjutarresa till Galicien, bland blommande kamelior, sirliga palats, mäktigt hav och fina bodegor. Upplev Spaniens nordvästra mytomspunna hörn med pilgrimsleden, underbar mat och vänlig atmosfär. Vi reser i den grönsprakande vårens tid för att njuta av livet vid havet, se Finisterre – platsen där vår värld slutade, som vi såg den innan Amerikas upptäckt. Regionen Galicien stammar ur sten och hav, ett land av sjömän, upptäckare och stenbrytare. Här är inte bara katedraler och kloster byggda av sten utan även de vackra spannmålsmagasinen ”hórreos” på fötter, tusentals heliga vägkors och de charmerande små herrehusen ”pazos” med eleganta stenmurar och kameliaträdgårdar där feodala herrar styrde. Med läckerheter till bords, keltisk historia och magnifik arkitektur i stad och by reser vi från Porto genom norra Portugals vackra byar mot Galicien vid Atlantens oberäkneliga vågor. Under en dag gör vi en båttur på Arousabuktens blå böljor, förbi de bildsköna atlantiska öarna som utgör Spaniens trettonde nationalpark, med nykokta färska musslor och traktens vita vin. Skönheten i kameliornas stad Pontevedra, dehistoriska byarna Cambados och Combarro, Ribadavia i gröna Ribeiro och pilgrimsstaden Santiago de Compostela är andra höjdpunkter på en resa utanför vanliga resvägar.
Vårt trevliga boende är på trevliga mellanklasshotell i Pontevedra och Santiago de Compostela med bra läge nära den historiska stadskärnan, samt sista natten i Porto med promenadavstånd till Dourofloden. Vår kunnige ciceron är svensk-spanske färdledaren Hans Eguinoa som lever i regionen sedan trettio år.

Ciceron

Hans Eguinoa

Hans Eguinoa thumbnail
Hans Eguinoa bor med sin familj i norra Spanien sedan 30 år. Intresset för mat & dryck, historia och musik har lett till en utbildning till sommelier och en gedigen kunskap om gastronomin i en av världens mest spännande matregioner. Erfaren guide och med en utmärkt fingertoppskänsla gör att känslan för detaljerna och vikten av att alla har det bra är förstklassig. Med Hans får du uppleva Spanien ur en annan vinkel, med ett annat perspektiv, och komma spanjorerna in på livet.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
Dag 1 Pontevedra - Galiciens huvudstad
Pontevedra - Galiciens huvudstad image

När vi ankommer Porto är det mitt på dagen så vi passar på att inta en trevlig portugisisk lunch innan vi reser över gränsen mot Galicien och det gröna Spanien. Efter ca två timmars resa når vi Pontevedra, Galiciens huvudstad vid floden Lérez. Här är kamelian allestädes närvarande, i botaniska trädgårdar, torg och vid hotell. Vi befinner oss nu i Galiciens dolda skatt, den undersköna kustregionen Rias Baixas vars milda klimat, vita sandstränder, mjuka bukter och fjordliknande vikar omgivna av gröna berg är en lisa för själen. De  grönskande bördiga jordarna och det rika havet har gett grunden till gastronomin med viner som albariño och de fantastiska fisk- och skaldjursrätter som serveras och exporteras.

 image

Vi installerar oss för tre nätter på vårt hotell Rias Bajas i hjärtat av staden och strosar sedan i den gamla staden, som fick sina stadspapper av kung Ferdinand II år 1169. Pontevedra låg längs en romersk väg och dess namn under den tiden var Ad duos Pontes. Stadens stora betydelse som fiske och sjöfararcentrum minskade under 1500-talet då Santiago de Compostela fick allt större inflytande och när flodens utflöde slammade igen var stadens öde beseglat. Under promenaden tar vi oss också in på stadens museum. På Museo de Pontevedra koncentrerar vi oss på salarna med konst och den förhistoriska keltiska delen. Här finns en betydande samling spansk 1800 och 1900-konst med verk av Sorolla, Ramón Casas, Dalí, Antonio Saura, Juana Francés m fl samt samtida galicisk konst.

 image

Galicierna själva menar att de är av keltiskt ursprung, har ett eget språk – gallego, och under medeltiden var regionen ett självständigt kungarike.
Härifrån avseglade den spanska armadan 1588 för att invadera England. Året därpå slogs armadan helt i spillror av både sir Francis Drakes flotta och en olycklig felnavigation. Regionen har genom historien varit isolerad från resterande Spanien med en mycket speciell musiktradition. Eftersom regionen genom tiderna varit en fattig jordbruks- och fiskebaserad ekonomi, utvandrade många galicier till dagens Argentina och Buenos Aires omnämns skämtsamt som Galiciens största stad. General Franco kom från Galicien och talade gallego men införde trots det förbud att tala språket och andra regionstypiska särdrag för att sudda ut Spaniens regionala skillnader.
Dagen avslutas med en gemensam middag med havets läckerheter.

Dag 2 Land av sten och salt
Land av sten och salt image

Regionen Galicien stammar ur sten och hav, ett land av sjömän, upptäckare och stenbrytare. Här är inte bara katedraler och kloster byggda av sten utan även de vackra spannmålsmagasinen ”hórreos” på fötter, tusentals heliga vägkors och de charmerande små herrehusen ”pazos” med eleganta stenmurar och kameliaträdgårdar där feodala herrar styrde. Stenbelagda gator och bodegor är en del av charmen. Combarro är en av de många spanska byar och städer som utnämnts till landets vackraste och är känd för sina många hórreos mot havet.

 image

Vår lunch serveras på en bodega som är känd för sina viner. I svidande himmelsblått reser sig ett neoklassiskt vinslott ur grönskan, med såväl flirtar till det franska som till det indiska som en hommage till regionens handel med den Nya och Gamla världen. Vi är nära den lilla byn Cambados som även kallas Albariñovinets huvudstad – det karaktärsstarka vita vinet som så många älskar. Därför gör vi ett kort besök i staden med vyer över halvön och de atlantiska öarna i Arousabukten.

 image

Pazos är de historiska, självförsörjande herrehus som feodalhärskarna i regionen byggde och styrde från. De fyllde viktiga administrativa funktioner under 1600 – 1800-talen, men idag är de vackra minnen från en svunnen tid. Vissa är ombyggda till hotell och åter andra är besöksmål för sina fantastiska trädgårdars skull, ofta med imponerande samlingar av historiska kamelior förda hit från växtjägarna på 1800-talet. Vi besöker 1700-tals pazon Quinteiro da Cruz i nyklassicism, belägen mellan Pontevedras och Arousas bukter i hjärtat av det undersköna Rias Baixas.

 image

Ägaren Victoriano Piñeiro Acosta spenderade mycket resurser 1975-1980, för att återskapa och renovera den ursprungliga historiska trädgården från slutet av 1800-talet. Idag omges den prisbelönta trädgården av arboretum, tebuskar samt vinplanteringar av albariña-druvan. Här har man samlat över 500 arter växter från fem kontinenter. Men dess drottning är kamelian och här finns över 2000 träd av 80 olika kameliaarter i trädgården.
Retur till Pontevedra med kvällen på egen hand.

Dag 3 Ribeirodistriktets viner och thermalbad i japansk stil
Ribeirodistriktets viner och thermalbad i japansk stil image

Vi färdas inåt land för att ta oss in i historiska Ribeiro, Galiciens äldsta DOC-märkta viner från 1932 med 2500 hektar vinmarker i de gröna och vackra floddalgångarna Avia, Miño och Arnoia runt centralorten Ribadavia. Men redan under romersk tid odlades och skapades deras legendariska vin Amandi som kallades floden Sils guld. Romarnas vin förädlades århundraden senare av benediktinermunkar med hjärta och själ, och serverades enkom för kyrkans maktmän och påvar. För att åter senare serveras på dignande bord hos kungar och drottningar. Då exporterades vinerna över hela Europa, hyllades av Cervantes, samt blev det första vinet som fick segla med från Spanien till den Nya Världen.
Vi utforskar Ribadavias skatter till fots.

 image

Trakten strösslas av historiska, aristokratiska gårdar, stenhus och kloster i dalgångar klädda av skog, vidsträckta vinfält bl a de kända vinterrasserna, ”socalcos” längs sluttningarna. Hit flydde kyrkans män undan buset och vimlet i kuststäderna för att viga sitt liv åt Gud och den långsamma konsten att göra vin. Vi njuter av landskapet i en grön och vilsam värld med små floder nedmejslade i femhundra meter djupa kanjoner samt besöker en fin vinbodega för lunch och vinsmakning.

 image

Runt huvudstaden Ourense ligger många termalbad, här är Europas andra stad med mest termalbad. De smakfullt arrangerade varmvattenkällorna i japansk stil vid Termas Prexigueiros har fem varmvattenspooler och två med kallvatten, vars vatten har terapeutiska egenskaper. Den som har lust njuter av ett dopp och den gröna omgivningen.
Vid återkomsten till Pontevedra har du tid på egen hand innan vår middag av modernt snitt.

Dag 4 Runt Atlantens skyddade öar - mot Santiago de Compostela
Runt Atlantens skyddade öar  - mot Santiago de Compostela image

Efter en frukost är det dags att checka ut från vårt hotell. Idag väntar en fin båttur på Arousabuktens blå böljor, förbi de bildsköna atlantiska öarna som utgör Spaniens trettonde nationalpark. Ön Salvora är den kanske mest orörda av de fyra atlantöarna som utgör nationalparken men vi ser andra fina kobbar och skär. Vi gör en promenad på ön till den lilla byn och fyren där vi lär oss om livet på ön fram till 1972 då de sista invånarna flyttade därifrån. På vår väg genom Arousas imponerande fjord ser vi de kända musselodlingarna ”Bateas”  och därför får vi nykokta färska musslor och traktens vita vin som en lätt lunch under båtfärden tillbaka till fastlandet.

 image

Härifrån reser vi vidare till världens mest kända pilgrimsort, Santiago de Compostela för tre nätter här på fyrstjärniga hotell Compostela. När vi närmar oss Santiago skall vi få en första vy över staden på pilgrimers vis. Då pilgrimerna kommer upp på höjden vid Monte de Gozo skådar de ut över nejden och ser de glimmande tornen på katedralen. Slutpunkten på deras pilgrimsfärd som i många fall startade redan på den franska sidan av Pyrenéerna, minst en månad tidigare.
Efter incheckning väntar en god middag.

Dag 5 Aposteln Jakobs stad
Aposteln Jakobs stad image

Vi ägnar förmiddagen åt att strosa runt i Santiago de Compostela, världsarvet som kröns av den väldiga romanska katedralen, som började byggas 1075 för att kunna stå emot arabernas härjningar och ta emot de många pilgrimerna. Den 25 juli 813 deklarerade biskop Teodomiro av Iria att man hade upptäckt aposteln Jakobs grav. Aposteln blev martyr när han halshöggs av Herodes Agrippa runt år 44, en basilika byggdes ovan graven och pilgrimsrutter från hela Europa etablerades. Dagens imponerande byggnadsverk har även delar från renässans, fasaden från 1750 i barock och nyklassicism, medan det tillhörande klostret är i gotisk stil.

 image

Överallt ser du pilgrimsmusslans skal – den som visar pilgrimen vägen mot Santiago men även till de sovplatser som erbjuds pilgrimen.
Efter en guidad rundtur har du tid på egen hand.  Bland stadens många fina historiska stenhus, ligger vackra torg, en fin marknad och trevliga butiker. Det Galiciska centret för nutida konst är även det ett uppskattat besök.  Till kvällen väntar middag på en av Guide Michelins rekommenderade restauranger i staden.

Dag 6 Längs ”Dödens kust” mot Världens ände
Längs ”Dödens kust” mot Världens ände image

Idag möter vi verkligen det vilda och det gröna Spanien. Galicien är full av många små byar med stor betydelse för pilgrimerna och i många av dessa historiska stenbyar känns det som om tiden stått stilla. Längs Camino de Finisterre ligger ledens första stopp från Santiago i legendomsusade Ponte Maceida. Idag omnämns den bland Spaniens vackraste byar. När du står vid 1200-tals bron A Ponte Vella, som spänner över floden Tambre samt strosar bland de regionstypiska spannmålsmagasinen i sten, kvarnar och kullerstensgator, förstår du verkligen varför.

 image

Färre än hundra personer bor i byn med romerska anor, som uppfördes som stopp längs vägarna från inlandet ut mot havet. Vid floden ligger Pazo de Baladrón som byggdes i mitten av 1900-talet som en fin sammanflätning av gamla tiders stenarkitektur och moderna tiders. Byns kullerstensgator kantas av traditionella stenhus i ljus sten med balkonger, duvslag i sten och horréos, som traditionellt fylldes med olika spannmål för lagring.

 image

Härifrån tar vi oss längs Costa del Morte mot Europas allra västligaste hörn – på andra sidan ligger Amerika. De gamla romarna menade att detta var världens ände, Finis Terrae. Här går solen ned i havet som ett gigantiskt fräsande eldklot och genom alla tider har besökare lockats hit av Dödens kusts spektakel, där du ömsom skådar de vilda vågorna som slår mot steniga stränder och skepp som går i kvav, ömsom tjusas av de skyddade bukternas paradisiska stränder och de makalösa solnedgångarna. Den romerska historikern Lucius Florus berättade om romerska soldater som darrade av vördnad och skräck när solen sänkte sin skiva ned i havet.

 image

För många pilgrimer slutar inte färden i Santiago de Compostela utan först när de når världens ände vid fyrtornet vid Cabo Fisterra. Här låg portarna till livet efter detta och förr brände pilgrimerna sina kläder eller skor här innan de återvände hemåt. Men redan under de gamla feniciernas och kelternas tidevarv var detta ett pilgrimsmål och platsen för Ara Solis, Solens altare, som vördades djupt.

Fyren nås genom en smal vägfrån byn Fisterra. Vi bedövas av den magnifika kustlinjen och vyer över Corcubiónflodens mynning. Europas förmodligen mest besökta fyr från 1853 ligger 138 meter över havet och varnar sjömän för den farliga kusten från 65 km avstånd. Gemensam skaldjurslunch under dagen. Återkomst till Santiago de Compostela för en fri kväll.

Dag 7 Portugals Porto - skönhet vid flod
Portugals Porto - skönhet vid flod image

Vi lämnar hotellet och Santiago de Compostela för att röra oss ned till Porto. Efter drygt två timmar anländer vi staden vid havet och floden. Vi lämnar vårt bagage vid hotellet som ligger med en kvarts promenad till delar av den gamla stans kulturskatter.  Under promenaden utforskar vi det vackra Porto. En promenad till floden, portvinsprovning och sedan tid för egna upptåg.  Gemensam avskedsmiddag.

Dag 8 Hemresa
Hemresa image

Efter tidig frukost packar vi bagage och resminnen för att flyga tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

  • Blandningen av historia och nutid, stad och natur
  • Vår ciceron Hans kunniga och intressanta guidningar
  • De små städer och byar som hör till Spaniens vackraste
  • Gastronomin där land och hav står för de finaste av råvaror
  • Dramatiska Finisterre - Santiago de Compostela och pilgrimsvägarnas arv

Resfakta

Reslängd

8 dagar

Avresedatum

29/4

Avreseort

Stockholm/Arlanda, Köpenhamn och Göteborg

Resmål

Porto - Pontevedra - Combarro - Cambados - Ribeiro - Ourense - National Park of the Atlantic Islands of Galicia- Santiago de Compostela - Ponte Maceida - Finisterre - Porto

Pris

Från 32 990 kr

Enkelrumstillägg

6 590 kr

I priset ingår

  • Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg – Porto via Köpenhamn t/r
  • Flygavgifter
  • Transporter
  • Entréer och visningar enligt program
  • Sju nätter på bra mellanklasshotell, del i dubbelrum,
  • Sju frukostbufféer
  • En avsmakning av portvin
  • Två avsmakningar av vin med bodegalunch
  • En lätt lunch
  • Två luncher
  • Fem middagar
  • Svensk expertciceron
  • Skatt

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Porto – lunch – Pontevedra museum –  middag – tre nätter på mellanklasshotell i Pontevedra.
Dag 2. Combarros horreos – Cambados viner och pazos med kamelia – lunch
Dag 3. Ourense thermalbad – Ribeiro med Ribadavia stadstur – lunch – vinodling – fri tid i Pontevedra – middag
Dag 4. Båttur i Maritime-Terrestrial National Park of the Atlantic Islands of Galicia – lätt lunch med musslor och vitt vin – Santiago de Compostela – middag –  tre övernattningar på fyrstjärnigt hotell.
Dag 5. Stadspromenad Santiago de Compostela – fri tid – middag
Dag 6. Ponte Maceida på Camino de Finisterre – längs Costa del Morte – fyren vid världens ände – skaldjurslunch – fri kväll.
Dag 7. Resa till Porto – stadspromenad – portvinsprovning – middag – en natt på mellanklasshotell
Dag 8. Hemresa från Porto

Boende

Våra boenden i Galicien och Porto är utvalda utifrån deras belägenhet och varierar i standard mellan 3 och 4 stjärnor enligt landets hotellstandard.

Tre nätter på Hotel Rias Bajas, Pontevedra
Tre nätter på Hotel Compostela, Santiago de Compostela
En natt på ABC Hotel Boavista, Porto

Observera att förändringar i boendet kan ske, men till samma standard.

Resesätt

SAS

Valuta

Euro

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Bra att veta

Resan förutsätter vana vid promenader på varierande underlag, kullersten, grus, packad jord samt hela leder och ben för bästa upplevelse.

Avgångar

Avresa
Hemkomst
Pris
Från
Platser
2026-04-29
2026-05-06
32 990 kr
Stockholm/Arlanda
5+
2026-04-29
2026-05-06
33 240 kr
Köpenhamn
2
2026-04-29
2026-05-06
32 990 kr
Göteborg
4
Avresa: 2026-04-29
Hemkomst: 2026-05-06
Pris: 32 990 kr
Från: Stockholm/Arlanda
Platser: 5+
Avresa: 2026-04-29
Hemkomst: 2026-05-06
Pris: 33 240 kr
Från: Köpenhamn
Platser: 2
Avresa: 2026-04-29
Hemkomst: 2026-05-06
Pris: 32 990 kr
Från: Göteborg
Platser: 4