Översikt

Pompeji och romarna

Romarnas Campania Felix – det lyckliga Kampanien är en region där spåren av olika kulturer är många och betydelsefulla, klimatet är behagligt och landskapet har en sydländsk skönhet i blåregnets tid.

Det var i Kampanien den första grekiska kolonin på det italienska fastlandet grundades och det är här, i de av Vesuvius kvävda städerna Pompeji och Herkulaneum, som forskare och lekmän letar nya rön. Många ägnar timmar åt besök i Neapels arkeologiska museum med konstskatter man funnit under askan, som fresker, mosaiker, keramik och andra föremål, för att få unika bilder av romarnas vardagliga liv för tvåtusen år sedan här. I Neapel finns de utsökta Farnesiska samlingarna av antikviteterna från Herkulaneum och Pompeji.


Varmt välkommen på en resa för dig som vill lära känna det ljuvliga historierika Kampanien med sina ojämförliga arkeologiska skatter i form av Pompeji, Herkulaneum och Paestum. Men här möter du även Capris Villa San Michele och Villa Jovis samt Neapels underjordiska historia, under verkligt kunnig ledning.
Vi bor bekvämt på fyrstjärnigt hotell i Vico Equense, en pärla längs Neapelbukten på den omsusade vackra Sorrentohalvön Resans djupdykning i romersk kultur varvas med det syditalienska köket med buffelmozzarella i högsätet. Vår ciceron är fil dr Allan Klynne och vår lokala licensierade guide är uppskattade och kunniga Anna Rudh Meo. Väl mött till en annorlunda och spännande kulturupplevelse i Italien!

Reseprogram

 • Dag 1 Tvättstreckens och solens La Bella Napoli – lugna Vico Equense på Sorrentohalvön

  Resan går från Norden via Tyskland till den Italienska södern. Neapel grundades av grekerna för 2400 år sedan, och det grekisk-romerska gatunätet är i stadens gamla centrum än idag fullt bevarat och sedan några år tillbaka med på Unescos världsarvslista.

 • Neapel är en spännande stad med levnadsglädje och starka sevärdheter, fantastisk mat. Över det glittrande Medelhavet färdas båtar till Capri och Ischia. Stadens många ansikten, den gamla stans smala gränder med tvätten vajande för vinden och vespornas tutande, som avlöses av Posillipohöjdens grönska och vackra vyer ut över bukten där lyxiga yachter ligger för ankar. I Neapel är havet och solen huvudperson, här skrevs O'sole mio, här bakades den första pizzan och här utspelar sig boken "Min fantastiska väninna". Vi bor bekvämt utanför Neapel vid en av Neapelbuktens vackra klippor i Sorrentohalvöns första stad, Vico Equense. Inkvartering och middag på vårt fyrstjärniga hotell Aequa hotell.

 • Dag 2 ”Historiens Neapel och ett spännande besök i underjorden”

  Efter frukost inleds dagen med en stadsvandring samt Neapels arkeologiska museum, ett av de viktigaste i världen, med bland annat mosaiker, väggmålningar och skulpturer från de städer som förstördes av Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Efter museet en kort panoramatur i Neapel där man åker förbi bland annat 1400-talsfästningen Castel Nuovo och operahuset San Carlo, med fotostopp vid kungliga palatset samt vid någon utsiktsplats med vy över bukten. Vid lunchtid sätter vi oss för lekamlig spis på en trevlig lokal trattoria i centrala Neapel.

 • Nu väntar det underjordiska Neapel! I Neapels underjordiska värld ser vi de gamla vattencisternerna som grundades av grekerna för cirka 2.400 år sedan. Färskt och kallt vatten gav Neapel ett fantastiskt vattensystem som också imponerade på romarna när de erövrade staden. Här får vi engelsktalande guidning till fots ned 40 meter i djupet bland tunnlar, katakomber och vattencisterner. Tunnlarna användes också som säkra gömställen undan Andra världskrigets flygbombningar. Här är den konstanta temperaturen 15 grader! När vi åter kommer upp i Solen väntar ett besök i en grekisk-romersk teater, som har en helt otrolig anonym ingång genom ett privat hus. Husets ägare lagrade vin där innan det framkom att en del av vinkällaren hade spår av romerska kvarlämningar. Gemensam middag.

 • Dag 3 ”Färsk mozzarella och dorisk estetik”

  Idag skall vi färdas söder till den mytomspunna Paestumbukten där våra värdar för idag, Filippo och svenskitalienska Flavia har sin familjegård på den bördiga slätten i Seledalen. Här får vi en unik och privat inblick i livet på landet. Vi ser mozzarellaproduktionen i mejeriet, beläget i en historisk 1700-talsbyggnad, åker till gården för en rundvandring och ett möte med de 600 bufflarna, innan vi avnjuter en lätt lunch med dagsfärsk mozzarella, ricotta och sallad. Efter lunch följer Flavia med oss till världsarvet Paestum, där vi får en mycket kunnig och initierade guidning av henne bland de grekiska ruinerna och vackra lämningarna på denna magiska plats.

 • I det närliggande arkeologiska området kan vi till fullo uppleva storheten i den antika grekiska kulturen som styrde över regionen under Magna Graecias storhetstid. På nära håll beundrar vi de tre bäst bevarade doriska templen i världen på ett och samma område. Vackert beläget vid havet och omgiven av grönska, var Paestum en för sin sundhet och sina "två gånger blommande rosor" berömd stad, tills dess att den omgivande naturen blev sumpmark med malarian som följd under kejsar Augustus dagar. Vid saracenernas anfall på 800-talet flydde invånarna till bergen och grundlade en ny stad, Capaccio. Vi besöker också museet, där vi finner en lagom mix av fynd från utgrävningarna i området och avslutar med en unik upplevelse, "Dykarens grav", som med all rätt har hedersplatsen i museet. Vi återvänder till Vico Equense och har kvällen till eget förfogande.

 • Dag 4 ”Svensk medikus, fenicisk trappa och en romersk villa på Capri”

  Efter en bussfärd till Sorrentos hamn stävar vi ut i det ljuvligt blå havet med sikte på omsjungna Capri med gröna bergssidor och dramatiska havsklippor. I öns andra stad Anacapri möter vi journalisten och intendenten för Villa San Michele, Kristina Kappelin, som ger oss en privat visning av denna ljuvliga egendom som sträcker sig över nästan sju hektar med bl a en tusenårig borg, ett museum, ett kapell och drottning Victorias livsmedikus Axel Munthes 1800-talsvilla.

 • Kristina kommer att visa oss villans arkeologiska sevärdheter samt även avtäcka en staty av kejsar Tiberius vars huvud varit på villovägar. Rundturen avslutas med en trevlig lunch på villans Café Oliv. Nu väntar en tur till fots nedför den Feniciska trappan till staden Capri och därifrån vandrar vi upp till ruinerna av kejsar Tiberius Villa Jovis, den största av de tolv villor som han lät uppföra på Capri, färdigställd år 27 e Kr. Totalt tar denna vandring i långsamt tempo med undersköna vyer ca 1,5 timme, och därefter ca 40 minuter tillbaka till Capri stad.

 • Nöjda och trötta finns det tid för en kaffe på egen hand kring Capris berömda torg La Piazzetta, innan bergbanan tar oss till hamnen och flygbåten tillbaka till Sorrento. Här väntar vår buss för att ta oss till Vico Equense och vårt hotell.

 • Dag 5 ”Rikemanshus, trånga gränder, mänsklig glädje och sorg för nästan 2.000 år sedan”

  Idag väntar två av de stora höjdpunkterna på resan med kunnig licensierad guide och vår arkeolog. Pompeji – den ständigt aktuella staden, som du kanske sett flera spännande reportage från helt nyligen i svensk television. Pompeji är ett av världens mest spännande och alltid aktuella utgrävningsområden.
  Vulkanen Vesuvius, en av få ännu aktiva vulkaner i Europa, tronar på 1132 meters höjd – långt ovan Neapel och de antika städerna som vi skall besöka idag. Pompeji och Herkulanum blev begravda av aska och pimpsten under Vesuvius våldsamma utbrott år 79 e Kr och ett senare stort utbrott ägde rum 1944.

 • Staden Pompeji återupptäcktes på 1700-talet, då man påbörjade utgrävningarna av denna av vulkanen konserverade stad. Bostadshus, torg, offentliga byggnader och tempel, badanläggningar där vattenledningar är intakta, teatern och rikemansvillorna med fantastiska väggmålningar, ger en klar insikt i vardagslivet för 2000 år sedan i ett mycket välutvecklat samhälle.

 • Efter en välbehövlig lunch skall vi sedan ta oss in till Neapel för att besöka Herkulaneum.
  Herkulaneum var ett mindre romerskt samhälle vid dagens Ercolano i Italien. Staden begravdes av 10 - 20 meter vulkanmaterial som under åren packats till tuffsten.

 • Utgrävningar av området har dels försvårats av all tuffsten men också det faktum att staden idag till stor del är överbyggd av nya byggnader. Idag kan man besöka åtta kvarter i staden men fortfarande är bara en bråkdel av Herkulaneum utgrävd och man har ingen aning om hur långt det sträcker sig. Retur till vårt hotell för en fin avskedsmiddag.

 • Dag 6 ”Från färgernas landskap till hemlandet”

  Efter frukost beger vi oss smockfulla av intryck mot Neapels flygplats, där vi vidare ska checka in för hemfärd. Resan går med flygbyte i Tyskland tillbaka till den kalla Norden.

Resans höjdpunkter

 • Romarnas spår i Neapel, Pompeji, Villa Jovis Capri, Herkulaneum samt grekernas Paestum, världsarv som pärlor på en gyllene tråd
 • Neapels historia, arkeologiska museum samt den fascinerande historiska underjorden.
 • Vyerna över Vesuvius, den dramatiska kusten vid Neapelbukten samt Capris Villa San Michele

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn
Avresor 30/3
Pris Från 32 300 kr
Enkelrumstillägg 2 550 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Neapel, via Tyskland, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärnigt hotell
 • Fem frukostar
 • Fyra luncher
 • Tre middagar med lokalt vin/vatten
 • Erfaren svensk expertciceron
 • Lokal licensierad guide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Neapel, via Tyskland. Incheckning Vico Equense. Middag
Dag 2. Stadstur och museum i Neapel. Lunch. Neapels underjord. Middag.
Dag 3. Paestums buffelmozzarella och doriska tempel. Lätt lunch. Fri kväll.
Dag 4. Capri med Villa San Michele och Villa Jovis, promenad ca 2 timmar. Lunch. Fri kväll.
Dag 5. Pompeji rundtur. Lunch. Herkulaneum rundtur. Middag.
Dag 6. Hemresa från Neapel - Stockholm

Boende

Fem nätter på fyrstjärniga hotell Aequa i Vico Equense, Sorrentohalvön.

Resesätt Lufthansa
Valuta

Euro

Resans karaktär

Normal grundkondition samt hela leder och knän för trappor och ojämnt underlag på utgrävningsområden borgar för en fin reseupplevelse.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boka din resa

2022-03-30 2022-04-04 32 300 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa
2022-03-30 2022-04-04 32 900 kr Lufthansa Köpenhamn 3 Boka resa