Översikt

SvD accent: Indokinas kulturskatter

En storslagen rundresa med SvD accent genom de tre länder som en gång utgjorde Franska Indokina, men som idag är en mycket dynamisk region där tusenåriga religiösa och kulturella livsmönster möter en snabb samhällsomvandling. Vi ska uppleva magnifika lämningar från de högstående kulturer som en gång dominerade området – khmerernas mäktiga Angkorvälde, det expansiva Vietriket och det bortglömda Champa – och se spåren från den franska kolonialeran och Vietnamkriget.

Vi besöker välbevarade och charmiga gamla stadspärlor med unik atmosfär, Hoi An i Vietnam och Luang Prabang i Laos, som båda är upptagna på Unescos världsarvslista. Men vi ska också vandra genom de pulserande metropolerna Hanoi och Saigon. Resan bjuder även på stora naturupplevelser: den mäktiga Mekongfloden, Halongbuktens enastående vackra arkipelag av kalkstensöar och några av de långa sandstränderna längs Vietnams kust. 


Om vår färdledare Stefan Wennerholm

Magisterexamen i östasienkunskap från Stockholms universitet, studerat kinesiska vid Pekings universitet och Yunnans universitet i Kunming. Har lett ett stort antal rundresor till Kina/Tibet, Indien och Indokina. Mycket omtyckt färdledare för tidigare resor med SvD accent.

Reseprogram

 • Dag 1-2 Avresa, flyg till Bangkok, vidare flyg till Luang Prabang

  Vi anländer till Thailands huvudstad tidigt på morgonen, och fortsätter med flyg till Luang Prabang, en gång huvudstad i ett av Sydostasiens mäktigaste riken - Lan Xang vilket i översättning betyder "En miljon elefanter och det vita parasollet". Idag är det en småstad på runt 50 000 invånare. Men en oändligt charmig stad, vars blandning av traditionell laotisk och fransk kolonial arkitektur placerat den på UNESCO:s världsarvslista. Man har gjort ett stort arbete med att renovera och restaurera de många templen och byggnaderna. Bussar och lastbilar är inte tillåtna i stadens lilla centrum och klockan 23.30 ska det vara (hyfsat) tyst. 

  Det är också en mycket religiös stad, över 30 buddhistiska tempel och kloster sätter sin prägel på staden, och de saffransskrudade munkarna är distinkta inslag i gatubilden. Också stadens namn kommer från buddhismen, det är en alldeles särskild Buddhastaty, "den kungliga prabangen", som namngett staden. Efter ankomst besöker vi det främsta av alla tempel, Wat Xiengthong - "den gyllene stadens tempel", ett tempel med kungliga kopplingar. Utsmyckningarna är utsökta, titta särskilt efter de snidade gyllene dörrarna och glasmosaiken föreställande Livets träd. På kvällen äter vi välkomstmiddag på L'Elephant Restaurant.

 • Dag 3 Luang Prabang, fd Kungliga palatset

  Efter Lan Xangrikets fall på 1700-talet delades Laos upp i tre kungariken. Det nordligaste riket fortsatte att ha Luang Prabang som huvudstad. Efter kinesiska attacker 1887 bad kungen här Frankrike om beskydd varefter hela Laos blev en del av Franska Indokina under kungen i Luang Prabang. Förhållandet till Frankrike var aldrig lika spänt som det var i Vietnams fall. Luang Prabang var en favoritpostering för franska tjänstemän som ville ha lite semester, lugnt och fridfullt redan då.

  Vi besöker det kungliga palatset som byggdes av fransmännen 1904 för kung Sisavang Vong och hans familj.1975 kom revolutionen även till Laos när vietnamesiskstödda Pathet Lao tog makten. Två år senare försvann kungafamiljen. Det är än idag oklart vad som hände med dem. Palatset bytte namn till Nationalmuseet. Här visas en mängd föremål från den kungliga perioden, allt ifrån kungatronen till kungliga sängkammarinteriörer.

 • Kuang Sifallet

  Tre mil söder om staden finner vi Kuang Sifallet, ett 60-meter högt vattenfall i tre nivåer, vars turkösgröna vatten samlas upp i svalkande pooler. Här är det möjligt att ta sig ett dopp (så ta med badkläder) och slänga sig i vattnet medelst Tarzanlian. Dagens lunch serveras som picknick intill fallet. Återfärd till Luang Prabang för lite egen tid, innan vi återsamlas mot kvällningen. Längs vägen gör vi också besök i byar där invånarna producerar bomull, väver och utövar en del andra hantverk. 

 • Solnedgång från Phousikullen, nattmarknad

  Mitt i Luang Prabang reser sig kullen Phou Si hundra meter över den omgivande staden. Sen eftermiddag vandrar vi upp på kullen för att se solnedgången över de omgivande bergen och de två floder, Mekongfloden och Khanfloden, som flyter samman vid Luang Prabang. Därefter tillfälle att besöka nattmarknaden som pågår varje kväll mellan 17 och 23 från Wat Mai längs Sisavangvong Road hela vägen till Settathilat Road. Gatan är avstängd för trafik och olika lokala folkgrupper dyker upp med sina unika kläder, keramik, bambu, lampor, filtar, vävda halsdukar, kulörta lyktor, silkesdukar och annat hantverk. 

 • Dag 4 Munkarnas morgonpromenad,

  Innan morgonen gryr och Luang Prabangs tuppar börjar gala lämnar vi hotellet för att beskåda buddhistmunkarnas allmosepromenad. Varje morgon vid soluppgången beger sig hundratals munkar ut på stadens gator för att samla ihop till sitt dagliga mål mat. Att ge allmosor är ett viktigt koncept inom theravadabuddhismen, den gren av buddhismen som vi möter i Laos, Thailand, Kambodja, Burma och Sri Lanka. Genom att ge av det du har renar du ditt sinne och förbättrar dina möjligheter att bli återfödd i en högre existens. Munkarna som vi ser är till största delen unga noviser som kan tillbringa allt från några veckor till flera år i ett kloster. Många från lokalbefolkningen, främst äldre kvinnor, går upp tidigt för att förbereda mat till munkarna. Även om detta framförallt är en lokal ritual välkomnas turister att deltaga om vi vill. Men det är inget turistjippo, det är viktigt att följa tradition och regler. Vill man delta förklarar vår lokalguide hur det går till och hjälper till att införskaffa lämplig mat att donera. När processionen är avslutad går vi vidare för att se den stora morgonmarknaden som hålls på stadens centrala smågator. Resten av förmiddagen är programfri. På eftermiddagen flyger vi till Vietnams huvudstad Hanoi. 

 • Dag 5 Hanoi

  Huvudstad har Hanoi varit i mer än tusen år. Sedan 1976 är staden åter hela Vietnams huvudstad, efter en lång tid av krig, konflikt och splittring. Nu som förr är staden politiskt, intellektuellt och konstnärligt centrum, och mitt i allt det asiatiska kan staden plötsligt förmedla en fransk känsla genom de färgglatt målade kolonialbyggnaderna, de små caféerna och de trädkantade gatorna. 

 • Ho Chi Minhkomplexet

  Vi börjar dagen i Hanoi med att gå på upptäcktsfärd i stadens histori historia, bland kejsare och kommunistledare. Ho Chi Minh är fortfarande en starkt samlande och symbolisk gestalt i Vietnam. Vi besöker hans mausoleum, anlagt vid Ba Dinhtorget där han 2 september 1945 utropade Vietnams självständighet, hans första provisoriska bostad som president, och det hus på stolpar i minoritetsfolksstil som blev hans sista bostad. I närheten ser vi också lämningar från äldre epoker: Presidentpalatset, en gång franskt guvernörspalats, och Enpelarpagoden, ett mycket litet buddhistiskt tempel med fruktsamma kopplingar till en av Vietnams tidiga kejsare. 

 • Hoa Lufängelset, Litteraturtemplet

  Hoa Lufängelset anlades av fransmännen för att inhysa fängslade befriensekämpar, men blev under Vietnamkriget känt som "Hanoi Hilton" då Nordvietnam placerade amerikanska kringsfångar här. Mest berömd av dem som suttit innanför de höga murarna är nog nuvarande amerikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain.

  Dessutom besök vid Litteraturtemplet, som snarast borde kallas Lärdomstemplet. Egentligen ett Konfuciustempel, tillika konfuciansk akademi och lärdomscentral, en tydlig påminnelse om det starka kinesiska kulturella inflytandet i Vietnam. En fridfull plats att strosa runt i, förutom vid examenstider då nybakade studenter i finaste examenskostymen fyller upp området för att få ett lyckosamt avslut på studietiden och bli avfotograferade i klassisk kunskapsmiljö.  

 • Gamla stan, Hoan Kiemsjön, vattendocksteater

  Legender berättas fortfarande i Hanoi, och vid den centrala Hoan Kiemsjön får vi höra den fantastiska berättelsen om svärdet och sköldpaddan i sjön. Vietnamesiskt folkligt liv kretsar ännu i dessa dagar till stora delar kring tempel och pagoder, och en känsla av den atmosfären får vi i Jadebergets tempel alldeles intill sjön. En klassisk cyclo, alltså cykelkärra, tar oss sedan i behagligt tempo runt i det ordnade virrvarr som är kommersen och folklivet i Hanois gamla kvarter. Vattendocksteater är ett unikt och mycket traditionellt - och roande - nordvietnamesiskt skådespel och vi ser en kort föreställning. Konstformen uppstod i byarna i Röda flodensdelta redan på 1000-talet. Kombinationen av färgglada dockor som spelar upp scener ur vietnamesiskt vardagsliv, levande orkester, sång och vattenkaskader skapar en festlig atmosfär. 

 • Dag 6 Hanoi, Halong Bay

  Vi gör en tvådagsutflykt med övernattning i båt ut på Halong Bay, ett naturens underverk som av Unes klassats som världsarv. Halong betyder ungefär "draken som landat". När vi efter bussfärden från Hanoi med egen båt åker ut på havet ser vi resultatet av en process som inleddes för mer än 500 miljoner år sedan. Då inleddes den geologiska utveckling som skapat denna skärgård bestående av runt 2000 små kalkstensöar.

 • Draken har landat i havet

  Vietnameserna liknar i en legend ölandskapet vid en drakfamilj som gått ned för landning i bukten och spottat ut jadebitar. Jaden bildade en mur av öar. En mur som sedan skyddat Vietnam från inkräktare från havet. Halong Bay har faktiskt också i verkligheten skyddat Vietnam från invasion. 1288 stoppade den berömde generalen Tran Hung Dao en mongolisk flotta här, och den förste amerikanske flygaren som sköts ner över Nordvietnam sköts ner över Halong Bay 1964. Vi äter skaldjurslunch ombord medan kalkstensöar i de märkligaste formationer passerar förbi. Under eftermiddagen gör de som vill en rundtur i mindre roddbåtar till den lagun som tidigare hyste bofasta fiskarfamiljer. Middag och övernattning ombord.  

 • Dag 7 Halong Bay, Danang, Hoi An

  Efter en morgonutflykt på havet till en flytande fiskeby och brunch, så återvänder vår båt till hamnen och vi vår buss tar oss till Hanois Noi Baiflygplats. Flyg till Danang, och buss till Hoi an. Hoi An var under 16- och 1700-talen en av Sydostasiens viktigaste handelsstäder. Här handlade vietnameser, japaner, kineser, portugiser, holländare och andra. Arkitektur och atmosfär från den tiden lever till stora delar fortfarande kvar, och köpenskap och hantverk är synnerligen viktiga inslag också idag. Hoi An är en bedårande pärla där besökaren gärna dröjer sig kvar för att koppla av i den avslappnade miljön, sola på stränderna, njuta av havets läckerheter på någon mysig restaurang, shoppa och sy upp sidenkläder hos någon av stans många skräddare.

 • Dag 8 Hoi An

  Det vietnamesiska köket har med sin fräschör, sina färska grönsaker och örter, sin fisk och skaldjur blivit mycket populärt världen över. Idag ska vi bli invigda hur man skapar vietnamesiska läckerheter. Vi besöker den lokala marknaden med sitt stora utbud av frukt och grönsaker. Sedan får vi en matlagningslektion, där lokala kockar hjälper oss att tillreda vår lunch. Efter lunchen gör vi en guidad promenad i Hoi Ans gamla stad, där vi besöker ett kinesiskt församlingshus, ett välbevarat handelshus och den berömda täckta Japanska bron, Hoi Ans främsta symbol. Eftermiddagen är därefter programfri, men på kvällen återsamlas vi för att dinera på en av Hoi Ans bättre restauranger. 

 • Dag 9 Hoi An, My Son

  Vi gör en halvdagsutflykt till My Son, ett tillfälle att se mer av landsbygden i mellersta Vietnam. Men främst ger den en inblick i en närmast bortglömd högkultur. Ungefär en timmes bilresa in i landet återfinner vi ruiner av hinduiska tempel uppförda till främst guden Shivas ära. Ruinerna är de viktigaste lämningarna efter det idag i stort sett bortglömda Champariket. Champa nådde sin höjdpunkt under svensk vikingatid och dominerade det som idag är mellersta och södra Vietnam från 100-talet e Kr ända fram till 1500-talet. I likhet med khmererna i Kambodja var Champa starkt påverkad av indisk kultur, tillbad de hinduiska gudarna och uppförde magnifika tempel i djungel. My Son är lite otillgängligt, skyddat av vackra berg täckta av frodig grönska. Från 300-talet till 1300-talet var det en kultplats för religiösa ceremonier för Champas kungar och gudar. Som mest fanns fler än 70 tempel i området. Idag återstår något dussin rödaktiga tempeltorn i tegel, torn som en gång var religiösa helgedomar. Sorgligt nog förstördes det högsta av tempeltornen av amerikanska bombningar under kriget. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och shopping.

 • Dag 10 Hoi An, Danang, Ho Chi Minhstaden (Saigon)

  Vi lämnar Hoi An och styr åter mot Danang. Vi följer stranden norrut och stannar vid China Beach - en av Vietnams finaste stränder, känd inte minst för att det var här de amerikanska rekryterna fick vila upp sig mellan striderna under Vietnamkriget. I Danang besöker vi det lilla, men utsökta Chammuseet, unikt i sitt slag. Här ser vi de finaste skultpurerna från Champas guldålder. Sedan flyger vi söderut till metropolen Ho Chi Minhstaden (Saigon).  

 • Dong Khoigatan, Bitexco Tower

  Ho Chi Minhstaden, eller Saigon som alla fortfarande säger, är idag Vietnams största stad, med förmodligen en bit över tio miljoner invånare, och landets finansiella centrum. Staden börjar sin bana som en liten avlägsen utpost inom Khmerriket kallad Prey Nokor - "djungelstaden". Området hamnar under slutet av 1600-talet under de vietnamesiska härskarna, som utvidgar bosättningen som växer samman med den kinesiska handelsposteringen Cholon i närheten. 1859 attackeras och övertas staden av fransmännen, som anlägger en karaktäristisk fransk stad med fransk arkitektur och fransk administration. Denna stad blir 1954 huvudstad för Sydvietnam. Sen kommer amerikanerna, och de sätter sin prägel på staden fram till 1975. 

  Vi tar vi en kortare stadspromenad genom Saigons franska koloniala miljöer, längs fashionabla Dong Khoigatan, en gång känd som Rue Catinat (ett namn som den bär i Graham Greenes klassiska skildring av övergången mellan det franska och det amerikanska kriget). Vi passerar Notre Damekatedralen, Postkontoret, Hotel Continental, Operan, Stadshuset (byggt av fransmännen med Paris stadshus som förebild) och Rex Hotel, välkänt för de inte alltid med verkligheten helt överenstämmande pressbriefingar som den amerikanska militären höll där under kriget - "the Five O'Clock Follies". Hela staden för våra fötter får vi när vi åkt upp i Saigons högsta byggnad, Bitexco Financial Tower, 263 möter, där vi tar en drink. 

 • Dag 11 Ho Chi Minhstaden (Saigon), Cu Chitunnlarna

  Spåren efter Vietnamkriget är idag få, men i Cu Chi, ca sex mil nordväst om Saigon, ser vi en del av det sofistikerade och omfattande handgrävda tunnelsystem i flera nivåer som FNL-gerillan framgångsrikt använde sig av. Tunnlarna användes som gömställen, sambandscentraler, vapengömmor, logi, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder. Tunnlarna i Cu Chi var som mest 250 km långa och började byggas redan under 1948 då Viet Minh stred mot fransmännen. Den amerikanska militären gjorde flera försök att slå ut tunnelsystemet, men trots stora insatser misslyckades man och området förblev en viktig bas för gerillan fram till slutoffensiven mot Saigon på våren 1975. Idag är tunnelsystemet en viktig nationell symbol för den vietnamesiska motståndsviljan, och den som vill kan provkrypa en del av tunnlarna (i allra högsta grad frivilligt!). 

 • Fd Presidentpalatset, Krigsminnesmuseet

  Vi besöker Sydvietnams fd Presidentpalats. Palatset ersatte 1966 ett franskbyggt 1800-talspalats som bombats av rebeller 1962 och är ett elegant exempel på 1960-talsdesign, där klassiska vietnamesisk symbolism och feng shui mixas med västerländsk modernism. Palatset är nästan intakt bevarat som det såg ut på förmiddagen den 30 april 1975 då två nordvietnamesiska stridsvagnar forcerade grindarna, varvid Sydvietnam upphörde att existera. 

  I närheten ligger War Remnants Museum (Krigsminnesmuseet), lämpligt nog på en tomt som en gång hyste det amerikanska propagandaorganet United States Information Agency. Dock är möjligen det tidigare namnet "Utställningen för amerikanska och kinesiska krigsförbrytelser" inte så lämpligt längre. Museet är inte ett traditionellt militärmuseum, utan huvudfokus ligger på utställningar av bilddokumentation från kriget, ett bildmaterial som påminner oss om att Vietnam för inte så länge sedan fick utstå något av det svåraste ett land kan utsättas för. Bilderna från boken Requiem, tagna av omkomna från båda sidor, är oerhört starka. Middag på välrenommerad restaurang i centrala Saigon. Efter middagen intar vi den stora takterrassen på Rex Hotel för en gemensam drink. 

 • Dag 12 Ho Chi Minhstaden (Saigon), Mekongdeltat

  Färden går idag ut mot Mekongflodens stora delta. Framme i deltat tittar vi först in i ett Cao Daitempel. Cao Dai är en mycket annorlunda religion, exklusiv för Vietnam där den har cirka två miljoner anhängare. Religionen karaktäriseras av sin färgglada och fantasifulla tempelarkitektur. Man blandar alla de stora världsreligionerna och har som sina helgon bl a Jeanne d’Arc, William Shakespeare och Victor Hugo.

  Efter att ha färdats genom sex länder och 4 350 kilometer från Qinghai och Tibet i Kinas inre når Mekongfloden slutligen Sydkinesiska sjön. De sista tjugo milen förgrenar sig floden i flera mindre grenar kallade ”De nio drakarna” – Song Cuu Long – som också är det vietnamesiska namnet på floden. Detta nätverk av flodarmar och kanaler utgör det myllrande, bördiga, fisk- och frukt- och folkrika Mekongdeltat. I My Tho vid den Över Mekongfloden tar vi en båt ut deltat. My Tho är inte bara porten till Mekongdeltat utan också en viktig marknadsstad och provinsen Tien Giangs huvudstad. Vi ska bland annat åka sampan (typ stora kanoter) på en av flodens många kanaler och besöka en fruktplantage för att provsmaka tropisk frukt. Återfärd till Saigon och middag på egen hand. 

 • Dag 13 Ho Chi Minhstaden (Saigon), Siem Reap, Banteay Srei

  Från Saigon i Vietnam flyger vi till Siem Reap i Kambodja, den ort varifrån man besöker det mytiska tempelkomplexet Angkor, huvudort och religiöst centrum för khmerriket 802-1431. Här uppfördes ursprungligen hinduiska tempel helgade åt Shiva, själva huvudtemplet Angkor Wat helgades åt Vishnu på 1100-talet. Kring templen anlades dammar för konstbevattning, senare kungar byggde buddhistiska tempel. Templet Banteay Srei, helgat åt Shiva och ett av de äldsta Angkortemplen, är också ett av de minsta templen. Det är kanske också det vackraste med utsökta stenreliefer i rosaaktig sandsten. Templet ligger ca 30 km från Siem Reap och under färden dit får vi också tillfälle att se mer av den kambodjanska landsbygden.

 • Dag 14 Siem Reap, Angkor

  Det finns upplevelser. Och så finns det UPPLEVELSER! Dagens program bjuder definitivt på några av världens främsta sevärdheter. Alla anlagda under Angkorväldets storhetstid. Angkorområdets tempel hör till världens mest attraktiva besöksmål, och antalet besökare är stort. Ändå går det att med viss planering undvika de riktigt stora turistskarorna. Vi försöker lägga upp dagen så att vi ska få uppleva Angkors storslagenhet i så ensamt majestät som möjligt.

  Vi kommer inte att bli uttråkade av att se flera tempel i rad på samma dag, för dessa tempel uppvisar alla sin unika karaktär och miljö, och de skiljer sig alla åt i utförande och atmosfär. De första europeiska äventyrare och arkeologer som nådde fram till Angkor trodde inte att khmererna kunde ha uppfört dessa väldigt monument som gömde sig i djungeln. De trodde det var lämningar från en gåtfull civilisation. Idag vet vi att de uppfördes under Angkorväldets storhetstid på 1100-talet. Läs mer om Angkorväldet här

 • Angkor Wat

  Vårt huvudfokus under dagen är givetvis templens tempel, det mest berömda, det mest storslagna, det mest fulländade av alla de tusentals tempel som uppfördes under Angkorväldet - självaste Angkor Wat. Ansett som världens största religiösa byggnadsverk är det en imponerande konstruktion, oavsett om man ser de fem bikupeliknande tornen på avstånd vid vallgraven, eller om man står inne på området och betraktar de tre etagerna på nära håll. Vi avsätter gott om tid för att utforska templet och att bese de stenreliefer som dekorerar gallerierna som omger templet. Här möter oss myter om de hinduiska gudarna och scener från bataljer utkämpade av Angkors kungar. 

 • Angkor Thom med Bayon

  Vi utforskar också det område som en gång var Angkorväldets sista huvudstad, idag känt som Angkor Thom. Stadsmuren och portarna finns kvar, men de mänskliga bosättningar som en gång rymdes där innanför är sedan länge borta. Djungeln har tagit över. Templen finns dock kvar, främst av dem det fantasieggande Bayon, Angkor Thoms centrala stadstempel och kanske det mest mystiska av Angkors alla tempel, uppbyggt av stora stentorn av outgrundliga ansikten. Vi vandrar genom den gamla huvudstadens lämningar, och ser också ruinerna av kungapalatset samt den pampiga Elefantterrassen, kungens stora paradplats. Här red en gång Angkors härskare fram på sin stridselefant.

 • Ta Prohm

  Helt annorlunda i karaktär är Ta Prohm, djungeltemplet som nått internationell berömmelse genom actionfilmen Lara Croft: Tomb Raider med Angelina Jolie i huvudrollen. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer. Ett omfattande restaureringsarbete under senare år har lett till att vissa delar av templet återfått sin ursprungliga form. 

 • Dag 15 Siem Reap, hemresa

  Hela dagen är programfri. På eftermiddagen transport till Siem Reap International Airport för flyg via Bangkok mot Sverige. 

 • Dag 16 Hemkomst

  Hemkomst tidig morgon. 

Karta

Resfakta

Reslängd 16 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/2
Pris Från 52 950 kr
Enkelrumstillägg 9 500 kr
I priset ingår
 • Flyg med Thai Airways samt Bangkok Airways t/ r i ekonomiklass.
 • Samtliga övriga flygsträckor under resan, flyg med Vietnam Airlines.
 • Resan leds av Stefan Wennerholm som är mycket kunnig om Indokina, har lett ett stort antal resor i regionen och som tidigare även lett flera SvD Accent-resor.
 • Hotell av första klass, del i dubbelrum inklusive frukost varje dag.
 • 11 luncher och 10 middagar, exkl måltidsdryck.
 • Angivet program, inkl alla nödvändiga entréavgifter.
 • Dricks till lokala guider, chaufförer och bagagebärare på hotellen.
 • Kostnader för visum (Kambodja och Laos). Svensk medborgare behöver ej visum för Vietnam.
 • Du som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum.
I priset ingår ej
 • Enkelrum
 • Reseförsäkring
 • Anslutningsflyg till/från Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Resan går ej att förlänga.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa med flyg
Dag 2. Ankomst Luang Prabang
Dag 3. Luang Prabang
Dag 4. Luang Prabang, flyg till Hanoi
Dag 5. Hanoi
Dag 6. Hanoi, buss till Halong, kryssning på Halong Bay
Dag 7. Halong Bay, buss till Hanoi, flyg till Danang, buss till Hoi An
Dag 8-9. Hoi An
Dag 10. Hoi An, buss till Danang, flyg till Ho Chi MInhstaden (Saigon)
Dag 11. Ho Chi Minhstaden
Dag 12. Ho Chi Minhstaden, Mekongdeltat
Dag 13. Ho Chi Minhstaden, flyg till Siem Reap
Dag 14. Siem Reap, Angkor
Dag 15. Siem Reap, hemresa på kvällen
Dag 16. Hemkomst

Resesätt Thai Airways
Valuta

I Vietnam används vietnamesiska dong (VND). I Laos är valutan kip, LAK. Valutan i Kambodja kallas riel (KHR). Också USD är gångbart. Läs mer om valutan i Vietnam, Laos och Kambodja här. 

Visum

Visum till Kambodja (USD 30) och Laos (400:-) ingår i resans pris. Visum till Vietnam krävs ej för svenska medborgare om vistelsen är max 15 dagar. Läs mer om visum till Vietnam, Laos och Kambodja

Deltagarantal

16-24 deltagare

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 10 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före avresa.

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot likvärdiga alternativ. Slutgiltig hotellinformation framgår av dina resehandlingar.

Boende

 • Sanakeo Boutique Hotel, Luang Prabang

  Alla rum har luftkonditionering, säkerhetsbox samt platt-tv med satellitkanaler. Rummen har privat balkong och minibar. Hotellet har pool, spa samt restaurang och café. Gratis wifi. Dagtid finns gratis transport till Gamla stans centrum. Till hemsidan. 

 • Mövenpick Hotel, Hanoi

  Mövenpick Hotel är ett femstjärnigt hotell centralt beläget i Hanoi. Hotellet är byggt i fransk kolonialstil. Här finns en restaurang och gratis wifi. Rummen har luftkonditionering, platt-tv, minibar och vattenkokare. Till hemsidan. 

 • Huong Hai Cruise, Halong Bay ****

  Huong Hai Cruise är ett fyrstjärnigt fartyg med 26 hytter. Alla hytter har privat balkong samt stort panoramafönster. Säkerhetsbox och minibar finns. Dusch och toalett på rummet. Fartyget har wifi i allmänna utrymmen. 

 • Hoi An Historic Hotel, Hoi An ****+

  Hoi An Hotel är ett charmigt och modernt hotell med ett mycket bra läge. En kort promenad från hotellet ligger Hoi Ans gamla kvarter där bland annat skrädderierna ligger tätt och där man för en billig penning kan få något snyggt uppsytt. Rummen är stora och komfortabla. Hotellet har mycket att erbjda sina gäster. Bland annat finns här en stor utomhuspool, spa och ett konstgalleri. Hotellets två restauranger serverar mat från både det lokala köket och traditonella västerländska rätter. Ofta arrangeras grillfester i anläggningens trädgård. Wifi finns på hela hotellet.
  Till hemsidan 

 • Grand Hotel, Saigon ****+

  Grand Hotel i Saigon är ett klassiskt kolonialhotell, byggt 1930. Det ligger väldigt centralt, vid Dong Khoigatan. Hela centrala Saigons restaurang- , bar- och nattliv ligger bokstavligen utanför dörren. Hotellet har businesscenter och kasino, två restauranger och en bar på hotellets takterrass. Spa och pool finns. 

 • Prince d'Angkor Hotel & Spa

  Prince d'Angkor Hoel & Spa är ett förstklassigt hotell med ett mycket centralt läge i Siem Reap. Bar och restaurangområdet, den Gamla marknaden och Nattmarknaden ligger endast fem minuters promenad från hotellet. Hotellets rum går i traditionell stil, hotellet har hiss, café, bar, restaurang och massagefaciliteter med spabehandling. Ett stort poolområde ger gott om plats för sol och bad för hotellets gäster. Till hemsidan

Boka din resa

2022-02-21 2022-03-08 52 950 kr Thai Airways Stockholm 5+ Boka resa